https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Na gradu Grad obudili srednjeveški in renesančni pogled na svet

Grad, 20.07.2013 ob 9:15  

Na gradu Grad je včeraj potekal zelo zanimiv in vrhunski koncert ansambla Música Antiga da UFF, ki prihaja iz Brazilije in izvaja glasbo z dvora Manuela I. Portugalskega.


Ansambel Música Antiga da UFF je z delovanjem pričel leta 1981. Ansambel poskuša obujati in širiti ne le glasbo, ampak tudi srednjeveški in renesančni pogled na svet. Z leti so njegovi člani postali strokovnjaki za tehniko igranja na srednjeveške in renesančne inštrumente, pa tudi za interpretacijo pesmi teh pomembnih zgodovinskih obdobij.

Skupina, ki so jo ustanovili Leandro Mendes (glas, kljunaste flavte, krivi rog), Lenora Pinto Mendes (kljunaste flavte, krivi rog, viole da gamba, gamsov rog, viela, rebek), Márcio Paes Selles (glas, basovska viola da gamba, krivi rog, kljunasta flavta), Mario Orlando (basovska viola da gamba, tolkala, glas), Sonia Leal Wegenast (glas, psalterij, tolkala) in Virginia van der Linden (flavte, lajna, kornamuza, gamsov rog, krivi rog), še vedno raziskuje in odkriva nove načine informiranja javnosti o stari glasbi zahodne Evrope. Poleg zgodovinskega in raziskovalnega dela je občinstvo lahko videlo replike inštrumentov, ki so jih v teh obdobjih uporabljali in slišalo zgodbe, ki so spremljale izvajano glasbo. V času svojega delovanja je ansambel posnel sedem CD-jev in tematsko LP ploščo, ki je bila prodana v 20.000 kopijah. V teh letih je ansambel izvedel tudi več kot 2.000 koncertov po Braziliji, snemal glasbo za glasbene videe in organiziral tečaje na festivalih in renesančnih sejmih. UFF Early Music Ensemble nastopa v najbolj pomembnih koncertnih dvoranah v Riu de Janeiru, koncertiral pa je že po celotni Braziliji.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.