https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Prihaja drugi vročinski val tega poletja

26.07.2013 ob 7:00  

Konec tedna se nam po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) približuje drugi vročinski val v tem poletju. Vročina bo najhujša v nedeljo in ponedeljek, ko bodo temperature dosegle tudi do 38 stopinj. Nekoliko nižje temperature lahko pričakujemo od torka naprej.


Vročina bo kot kaže najhujša v nedeljo 28. julija in v ponedeljek 29. julija. Najvišje dnevne temperature bodo po nižinah oba omenjena dneva med 35 in 38 stopinj C. V torek se bo v celinskem delu Slovenije nekoliko osvežilo, na Primorskem pa bo še naprej vroče.

Vročinski valovi s temperaturami nad 35 stopinj so v zadnjem desetletju postali dokaj reden pojav. Nazadnje so ga zabeležili v lanskem avgustu (med 18. in 24. avgustom 2012), v mesecu juliju pa smo jih bili deležni v letih 2012, 2011, 2010, 2007 in 2006.

Absolutni julijski temperaturni rekordi so bili po Sloveniji večinoma doseženi bodisi 5. julija 1950 (Ljubljana 37,6 st. C, Črnomelj 40,6 st. C, Celje 39,4 st. C, Murska Sobota 39,8 st. C) ali pa 27. julija 1983 (Rateče 36,1 st. C, Vogel 28,7 st. C, Kredarica 21,6 st. C).

Ob visokih temperaturah pijte veliko tekočine in se zadržujte v senci.

Povišane koncentracije ozona

Ob vročem in sončnem vremenu so povišane tudi koncentracije ozona. Najvišje koncentracije ozona so ponavadi izmerjene na Primorskem in v višjih legah, dosežene pa so v popoldanskem času. V naslednjih dneh obstaja velika verjetnost, da bodo koncentracije ozona presegle opozorilno vrednost 180 mikro g/m3, alarmna vrednost pa je pri 240 mikro g/m3.

Tako visoke koncentracije ozona dražijo sluznico in dihala. V tem času je priporočljivo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, da se izogibajo naporov v času trajanja previsoke koncentracije.

Poskrbite tudi za svoje ljubljenčke in opozorite na morebitne kršitve

Vroči in soparni poletni meseci so včasih naporni že za ljudi, kaj šele za živali, ki same ne morejo poskrbeti zase. Veterinarska uprava (Vurs) je za poletne dni pripravila nekaj navodil, kako ravnati s hišnimi ljubljenčki. Zaradi visokih temperatur imajo namreč težave tudi živali, ki jih je s pravilnim ravnanjem mogoče olajšati ali celo odpraviti. Vurs vse lastnike domačih živali prosi, da so ob vročih dnevih dodatno pozorni.

Zelo pomembno je, da imajo živali dovolj neoporečne vode, tako živali v hlevih kot tudi psi in mačke. Živali tudi ne smejo biti neposredno izpostavljene soncu. To je še posebej pomembno pri psih, ki so privezani, saj je pri njih omejena možnost umikanja z neposrednega sonca.

Živalim omogočite umik v senčne in hladne prostore ter dostop do pitne vode.

Živalim je treba ustrezne pogoje glede temperature in zraka zagotoviti tudi med prevozom. Posebej je treba omeniti transport psov, saj so ti še posebej občutljivi na visoke temperature. Psov ni dovoljeno puščati v avtomobilih, če jim ni zagotovljeno ustrezno zračenje.

Kršitev pri prevozu, pa tudi pri vsakdanjem ravnanju z živaljo se šteje za mučenje in je kot takšno prekršek, v hujših oblikah pa tudi kaznivo dejanje, še navajajo na policiji.

FOTO: sxc.hu

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.