https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Študentje odslej mali delavci

26.10.2010 ob 16:32  

Poslanci so danes prejeli Zakon o malem delu, ki prinaša spremembe na trgu dela. Burni odzivi v taboru študentskih organizacij in sindikatov.

Za zakon je glasovalo 39 poslancev, 32 jih je bilo proti. Poleg krovne študentske organizacije, v kateri pravijo, da bodo storili vse, da zakon ne bo zaživel, zakonu ostro nasprotujejo tudi sindikati, ki zdaj omenjajo celo možnost veta.

Foto: Anže Grabeljšek

Zakon, ki bo začel veljati leta 2012, naj bi uredil razmerja na trgu dela. V začasna delovna razmerja bo tako vključil tudi brezposelne in upokojence. Študentje bodo lahko delali največ 720 ur na leto, zaslužili do 6.000 evrov, malo delo pa bo prineslo tudi 30-odstotno obdavčitev.

Omejitve malega dela

Malo delo se bo pri delodajalcu, ki nima zaposlenega nobenega delavca ali ima zaposlenega enega, lahko opravljajo v obsegu največ 180 ur. Pri delodajalcih, ki zaposlujejo več kot enega do vključno deset delavcev, bo malo delo omejeno na 360 ur.

720 ur malega dela lahko nudi delodajalec, ki zaposluje več kot deset do vključno 30 delavcev. Če zaposluje več kot 30 delavcev do vključno 50 delavcev, 1080 ur malega dela, če zaposluje več kot 50 delavcev do vključno 100 delavcev, se pri njem lahko opravi 1440 ur malega dela. Pri delodajalcih, ki zaposlujejo več kot 100 delavcev, se lahko opravi 2880 ur malega dela.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. vinci
      27.10.2010 ob 9:11 vinci

      No pa pa rinemo v še večjo anarhijo pri zaposlovanji

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. cvetko
      02.11.2010 ob 20:51 cvetko

      Se strinjam s tabo vinci.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.