https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Podpora dojenju po meri ženske in otročička

31.07.2013 ob 7:30  

Vodilo letošnjega Svetovnega tedna dojenja, ki ga obeležujemo od 1. do 7. avgusta 2013, je po predlogu organizacije Svetovne zveze za dojenje, World Alliance for Breastbeeding Action, (WABA) »Opora materi, podpora dojenju«.

Svetovni teden dojenja je del aktivnosti Svetovne zveze za dojen,je, s katerimi želijo usmeriti pozornost družbe k spodbujanju dojenja. Obeležujejo ga v več kot 150 državah, večina v času od 1. do 7. avgusta. Nekatere države ga zaradi počitnic obeležujejo tudi pozneje, v jeseni.


Ob letošnji obeležitvi tedna dojenja govorimo o pomenu podpore doječim materam v njihovem življenjskem okolju, doma in v lokalni skupnosti. Zaželeno je, da bi matere svoje dojenčke izključno dojile do dopolnjenega šestega meseca, potem pa ob uvajanju mešane prehrane z dojenjem nadaljevale. Za to pa potrebujejo znanje, spretnosti in kar najboljše okoliščine, da svojo odločitev za dojenje uresničujejo. Najpomembnejši del teh okoliščin smo drugi – njena ožja in širša družina, prijateljice in prijatelji, sosedje in sosedi, člani in članice lokalne skupnosti, sodelavke in sodelavci, zdravstveni in drugi strokovnjaki, s katerimi prihaja v stik, uradniki in uradnice v javnih ustanovah. S prepoznavanjem, kaj doječa mama in njen dojenček potrebujeta, in z zagotavljanjem, da to tudi dobita, svoj delež lahko prispevamo vsi.

Morda je to zagotovljen mir okoli klopce, kjer mama doji svojega otročka, morda pa prijazno skuhan in na dom dostavljen obrok zdrave hrane, ko se dojenje šele vzpostavlja, ali pa zapisana in podeljena izkušnja z dojenjem hudo bolnega otroka; seveda je spisek lahko zelo dolg. V širšem smislu pa so pogoji za uresničevanje izključnega dojenja do dopolnjenega šestega meseca povezani z dobro delujočima zdravstvenim in socialnim sistemom, z zagotovljenimi socialnimi in zdravstvenimi pravicami matere in otroka ter s pravicami na delovnem mestu in v zaposlovanju nasploh. Pomembno vlogo za zadovoljitev potreb matere imajo torej občutljivo oblikovane storitve v zdravstvu, sociali in sploh ustrezne možnosti za udeležbo v javnem življenju, ki upošteva matere in otroke; ter pogoji za oblikovanje družinskega življenja po meri njenih članov in članic. In najširše – sporočila o vsesplošni krizi vzbujajo eksistencialni strah in otežujejo procese, povezane z oblikovanjem družine. Poudariti je treba: Nosečnica, ki se lahko ob dejanski družbeni podpori veseli prihoda otroka in njegove prihodnosti, mati, ki se lahko v miru posveti svojemu otročku in ga doji, je izkaznica občutljive in odgovorne družbe.

Neposredna podpora doječim materam

Z znanjem in praktičnimi nasveti, ki jih nosečnice in matere po porodu dobijo od izkušenih žensk doma in v lokalni skupnosti, se obuja in krepi oblika pomoči, ki jo matere dajejo drugim materam.

V Sloveniji delujeta dve zvezi oziroma organizaciji, kjer lahko matere in njihovi bližnji najdejo posebej izobražene in usposobljene svetovalke in svetovalce za dojenje in laktacijo, ki so viri informacij, pomoči in podpore: Društvo za podporo in pomoč doječim materam (LLL Slovenija, La Leche League Slovenija) in Društvo svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije (IBLCE Slovenija).

Društvo svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije

Seznam imen Mednarodno pooblaščenih svetovalcev za laktacijo (IBCLC) v Sloveniji je dosegljiv na spletni strani s številnimi drugimi informacijami: http://dojenje.org/.

Slovensko društvo za podporo in pomoč doječim materam, La Leche League Slovenija

Seznam svetovalk za dojenje pri LLLI so dosegljive na spletni strani s številnimi drugimi informacijami: http://www.dojenje.net/.

Materam ne sme manjkati čustvena, socialna in materialna podpora. Na nas je, da soustvarjamo možnosti povezovanja in podpore tu in zdaj, kjer se v našo sredino rojevajo novi dojenčki in z njimi nove matere.

Vir: ivz.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.