https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Židan: Največ bi lahko namakali iz Mure

06.08.2013 ob 9:15  

Ob včerajšnjem obisku je minister Židan razglasil letošnjo sušo za naravno nesrečo. Ob pogostejših sušah in vse hujši škodi na pridelku, se kot rešitev vse bolj omenja namakanje.

Skoraj polovico kmetijskih zemljišč v Pomurju je poškodovala suša, stopnja poškodovanosti pa se giba med 20 in 50 odstotki, ponekod tudi do 90 odstotkov, poroča STA.

"Škoda je in takrat država, ki ji pridelava hrane nekaj pomeni, pomaga z državno intervencijo. Škoda iz lanskega leta je bila hitreje izplačana, kot je bilo mišljeno, za pomoč vlade, sprejeto aprila v višini 5,6 milijona evrov, bo ta mesec dobilo odločbe okoli 5000 kmetij, izplačilo pa naslednji mesec," je povedal Židan. Ob tem je pozval župane občin, kjer je škoda, da to prijavijo izpostavam za zaščito pred nesrečami, s tem pa sprožijo postopke popisovanja, ki so podlaga za pripravo sanacijskega programa na državni ravni.

Še vedno pa ni izrabljenih vseh 10 milijonov evrov namenjenih namakanju. Porabljena je le slaba polovica sredstev. V Pomurju se kot največji vodni vir za namakanje omenja reko Muro. Omenjali pa so tudi vključevanje 15-20 tisoč hektarjev zemljišč, ki imajo plitka prodnata in peščena tla, vključiti v omejene dejavnike razvoja, še poroča STA.

Vir: STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.08.2013 ob 10:25 namakanje = MINUS! gost

      namakanje iz rek de hitro se stopnjevalo prek vseh meja razuma in de melo posledice..neščen biti pesimist samo se je sakič pokazalo, ka či je namakanje iz rek, se ob prekomerni izrabi in nespametni uporabi vodnoga vira zgodi vedno okoljska katastrofa ali v tej ali v drugi obliki...

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.08.2013 ob 12:02 glavca gost

      Režonja je itak povedo, ka se kukorce ne splača namakat!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.08.2013 ob 12:12 pikoš gost

      namakanje ?človik je pri tedniki pravo ka je 8 lejt proso pa čakal dokumentacijo za namakanje vrtov nej njiv .židan mlati eno pa ist .iz mure do namakali na muri bi delali elektrarne in ka še vse .

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.08.2013 ob 14:36 en_hud_stric gost

      In zakaj je Režonja povedal, da se koruze ne splača namakati. Ker nočejo vlagati svojega denarja za namakalne sisteme. Ker so lenuhi. Ker jim pobere preveč časa, ki ga sedaj presedijo v lokalnih bifejih. Lepše je, če škodo po suši pokrijeta država in zavarovalnica. Super razmišljanje.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.08.2013 ob 14:48 majster gost

      En hud stric Kmetan talaš manjake, somar en betonski!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.08.2013 ob 16:39 pikoš gost

      replika ----hud _ stric .........tij si tele od teleta .tij doma čubijš pri oči pa materi na ramaj in čakaš na socialno .marš spelaj se

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      06.08.2013 ob 18:44 židan gost

      daj ne serjite denarija ni še plačo nevem če dobim radite in šutite................

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      06.08.2013 ob 22:01 en_hud_stric gost

      Majster ti si pravi somar. Pikoš ti si pravo tele. Za oba se vidi kakšen nizek kulturni nivo imata. Če sta se prepoznala kje v komentarjih je vajin problem. Dobro je povedal židan spodaj. Radite in šutite. Že spet bi se kmetje šlepali na račun davkoplačevalcev. Jok brate, odpade! Velke subvencije bi meli, pa plačilo po suši, pa plačilo po vodi spomladi. Pa kaj še? Pa vsi velke vampe pa traktor, ka se s toboganon pelaš dol z njega. Za vse naj velja tržno gospodarstvo. Samo jamrali bi pa vlekli denar. Kdor noče in ne ve naj propade. Tudi firme propadajo in se ustanavljajo nove. Enkrat bo to moralo priti tudi za kmete.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      06.08.2013 ob 22:06 Boštjan Š. gost

      Danes govorimo o suši in kako bo država naredila namakalne sisteme itd... . Spomin zlate ribice. Pred 4 meseci je bilo Prekmurje pod vodo in takrat so se delala odvodnjavanja .... Morda pa ne bi bilo slabo razmisliti o velikih zbiralnikih vode ob velikem deževju. Muro bi izkoriščali za elektriko, za namakanje, ... . Bo potem sploh še pritekla na Hrvaško? Pred dnevi smo na Tišini potrdili pomurski vodovod in tako pokazali solidarnost s tistimi, ki nimajo vode. Me prav zanima, kako bodo Goričanci solidarni z nami proti gradnji HE na Muri.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      06.08.2013 ob 22:21 jojo gost

      Vsi "pametnjakoviči"! Marsikateri kmet bo bil plat zvona. € za sproti ni. Kmetje so "obratovalna" sredstva vzeli za "kompenzacijo" s pridelkom. Pridelka pa žal ne bo. Da bi država dala soglasje za črpanje vode iz Mure pa je čista utopija. Gradbeni lobiji, bodo za izgradnjo energetskih potencialov preglasili prošnje-vloge za namakanje. Ko bodo postavljeni visokovodni nasipi in reka Mura zajezena za energetske namene, je pa ta verjetnost še dosti manjša, ker bodo kmetje "odžirali" dobičke energetiki in koncesionarjem nad reko MUro. Prekmurje - puščava?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.