https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PROFIL

Maja Prettner: Vodila nas je ljubezen do filma

 

Mlada prekmurska režiserka Maja Prettner se je poizkusila že v vlogah radijske voditeljice, igralke, scenaristke, režiserke ... Leto 2010 je bilo zanjo prelomno – diplomirala je, bila sprejeta na podiplomski študij režije in kot največji dosežek z ekipo dokončala film Nikoli za vedno.

Pri šestnajstih se je rodila ljubezen do filma

Maja je svojo ustvarjano žilico odkrila že zelo zgodaj, ko je pri šestnajstih začela snovati scenarij, po katerem je kasneje s prijateljico posnela prvi kratki film. Ko je začela študirati novinarstvo, ji je študij omogočal, da se je lahko posvečala svoji ljubezni do filma.

»Vložiš ogromno energije, časa, a na koncu srečen gledaš na izdelek –  to me žene naprej«, pravi Prettnerjeva. Nanjo je močno vplival seminar, ki se ga je udeležila ob začetku študija. Profesor je v njej videl potencial in jo spodbudil k nadaljnjemu delu v smeri filma.

Prelomni trenutek - premiera filma Nikoli za vedno

Celovečerec Nikoli za vedno je že doživel predpremiero, Maja upa, da bo v kratkem doživel še premiero v Ljubljani. »Srečna sem, ker smo po dveh letih končno spravili film na plano, verjetno pa  se niti še ne zavedam dosežka. Snemali smo sami amaterji, vsi smo delali zgolj iz ljubezni do filma, nihče od igralcev ni zahteval vrtoglavih honorarjev«, je svoje vtise strnila režiserka.

»V projektu smo vsi, ki smo sodelovali, videli nekaj pozitivnega in to nas je gnalo naprej. Vsekakor bi prav prišla tudi kaka finančna podpora, saj sem celoten projekt financirala sama s podporo družine«, doda. Prettnerjeva še pravi, da je vse sad trdega dela celotne ekipe, s katero je bila izjemno zadovoljna.

Navdiha ji ni težko najti

Ideje za zgodbo je Prettnerjeva črpala iz vsakdanjega življenja, s pomočjo domišljije: »Vsak od nas je že kdaj doživel neuslišano ljubezen oz. v določenem trenutku ni ravnal, kot bi moral. Stvari bi velikokrat  bile drugačne, če bi se v določenem trenutku človek odločil drugače«. V filmu prevladuje tema minljivosti, kar pove že sam naslov Nikoli za vedno.

Zgodba opisuje prve ljubezni, prva močna občutja, razočaranja, študentsko življenje, razpetost med Ljubljano in Mursko Soboto. Film je namenjen prav vsem, sama tematika pa se bo najverjetneje najbolj dotaknila mlajše generacije. Maja upa na dober odziv publike, pripravljena pa je tudi na kritiko. »Upam, da se bo film dotaknil čim več ljudi in da bodo ljudje skozi film tudi razumeli moj pogled na svet in moja občutja«, pravi.

Tujina je zaenkrat ne mika

Čeprav se Prettnerjeva zaveda, da se v Prekmurju zaradi premajhnega trga in narazvitosti filmske industrije ne da živeti, je tujina zaenkrat ne mika. »Kjer je volja je pot, in mi kot ekipa smo dokazali, da se da doseči veliko z malo finančnimi sredstvi«, pove. Sedaj jo čakata dve leti podiplomskega študija režije, ob koncu študija pa bo kot del magistrskega dela posnela film, snuje pa že tudi nove projekte.

Nikoli ne smeš pozabiti na prijatelje

Maji je delo s celovečercem vzelo veliko časa, tako da se je le malo družila s prijatelji. Celoten film je montirala sama in tako zadnje mesece preživela večinoma za računalnikom. Zaveda se, da je najpomembneje, da ima človek ob sebi ljudi, ki ga podpirajo, ko je najlepše, in tudi takrat, ko je najtežje. Po napornem delu si bo vzela več časa za prijatelje in nadoknadila zamujeno.

Film si bodo gledalci lahko ogledali tudi v kinu Partymax v Murski Soboti od 25. novembra naprej.

Napovednik filma Nikoli za vedno:

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. cvetko
      01.11.2010 ob 17:04 cvetko

      Upam, da bom imel priliko kje videti, kdaj ta film.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.