https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Samozaposlovanje v porastu

08.08.2013 ob 9:45  

Po krajšem rahlem upadanju števila brezposelnih, se je to v juliju spet povečalo. Število brezposelnih je ob koncu julija znašalo 117.000, kar je 0,5 odstotka več kot junija.

Novih prijav na zavod je bilo 8.675, 44 odstotkov več kot junija. Od tega 970 iskalcev prve zaposlitve, 1.970 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 4.648 zaradi izteka zaposlitve za določen čas. Letos se je na zavod prijavilo 44 odstotkov več iskalce prve zaposlitve kot v prvem polletju lani, poroča rtvslo.si

Od 8.135 brezposelnih, ki so julija izstopili iz evidenc zavoda za zaposlovanje, se je 5.253 ljudi samozaposlilo, kar je za 31 odstotkov več kot julija lani.

Število brezposelnih se je znižalo le na treh območnih službah zavoda za zaposlovanje, na Ptuju, v Velenju in Mariboru. V prvih dveh za skoraj odstotek, v Mariboru za 0,2 odstotka. Najbolj pa se je povečala brezposelnost na območju Ljubljane in Kopra, in sicer za skoraj 15 odstotkov.

Povečuje se delež brezposelnih s terciarno izobrazbo in žensk, zmanjšalo pa se je število brezposelnih s poklicno izobrazbo in brez strokovne izobrazbe, še poroča rtvslo.si.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.