https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TOP 10

TOP 10 zelo bizarnih fobij

9.8.2013  

Najbrž vsak od nas trpi za kakšno manjšo fobijo ali dvema. Obstajajo pa ljudje, katerih življenja so resno otežena zaradi njihovih strahov. V tem seznamu vam bomo predstavili deset najbolj nenavadnih fobij, za katerimi trpijo ljudje v modernih časih.

10 Agyrophobia - strah pred prečkanjem ceste

Agyrofobiki imajo strah pred prečkanjem križišč, avtocest ali drugih prometnic, ali pa strah pred samimi prometnicami. To seveda otežuje življenje v mestih. Ime izvira iz grške besede gyrus, kar pomeni zavijati ali vrteti se. Fobija pokriva več kategorij, nekateri se bojijo širokih cest, ozkih enosmernih cest, nepravilnega prečkanja, prečkanja ceste nasploh, tudi na prehodu. Ta fobija ne spada pod strah pred avti.

9 Mageirocophobia - strah pred kuhanjem

Bizarna fobija pred kuhanjem se imenuje mageirocophobia in izvira iz grške besede mageirokos, oseba zelo izkušena v kuhanju. Ta strah je lahko zelo izčrpavajoč, saj lahko vodi do nezdrave prehrane, če oseba živi sama. Ljudje s tem strahom se lahko zelo bojijo ljudi, ki so vešči v kuhanju. Občutek inferiornosti pa je najbrž za mnoge vzrok za nastanek strahu.

8 Pediophobia - strah pred lutkami

Pediophobia je iracionalen strah pred lutkami. Ne samo pred strašnimi lutkami, pred vsemi lutkami. Strah je groza "napačne predstave čutečih bitij", zato sem spadajo tudi roboti in izložbene lutke, kar lahko oteži nakupovanje. Tega strahu pa ne smemo zamenjati s pedophobio ali pediaphobio, kar je strah pred otroki. Sigmund Freud je verjel, da do fobije pride zaradi bojazni, da bi lutka lahko oživela. Robotik Masahiro Mori je razširil Freudovo teorijo s tezo, da bolj postane neka stvar podobna človeku, bolj odvraten postane njen nečloveški aspekt.

7 Deipnophobia - strah pred pogovorom med večerjo

Nekateri pogovori med večerjo so lahko zelo nerodni, toda nekateri se tako bojijo pogovora med večerjo, da sploh ne hodijo ven večerjat. Včasih se med jedjo sploh nisi smel pogovarjati, zato takega strahu niti ni bilo. Dandanes pa se družba ne drži več starih načel, zato lahko bolj nadzorovana narava večerij leži kot vzrok za fobijo.

6 Eisoptrophobia - strah pred ogledali

Eisoptrophobia je strah pred ogledali v širšem smislu, natančneje strah pred kontaktom duhovnega sveta skozi ogledalo. Bolniki izkusijo pretiran strah, čeprav se zavedajo, da je njihov strah precej iracionalen. Čeprav ta strah večinoma temelji na vraževerju, se ljudje večnima bojijo, da jih bo doletela nesreča, če razbijejo ogledalo, ali da bodo prišli v kontakt z nadnaravnim svetom skozi steklo.

5 Demonophobia - strah pred demoni

Demonophobia je nenormalen in dolgotrajen strah pred zlobnimi, nadnaravnimi bitji v ljudeh, ki verjamejo, da taka bitja obstajajo in se prosto sprehajajo po svetu, da bi drugim storili zlo. Tisti, ki trpijo za tem strahom, se tega zavedajo in mislijo, da je njihov strah pretiran in iracionalen. Kljub temu se počutijo zelo nelagodno, ko pogovor nanese na demone, ko se sami odpravijo v gozd ali temno hišo, ali ko gledajo filme o ljudeh, ki so jih obsedli demoni ali o izganjanju hudiča.

4 Pentheraphobia - strah pred taščo

Med vsemi fobijami na seznamu je ta verjetno najbolj pogosta. To je strah pred taščo. Večina poročenih ljudi je verjetno že trpela zaradi tega strahu. Ta strah je tako pogost v zahodnem svetu, da se velikokrat pojavi v filmih in drugih oblikah zabave. Med vsemi oblikami terapije je najbolj učinkovita ločitev. Podobna fobija je novercaphobia, strah pred mačeho - po tem je najbolj znan Pepelka.

3 Arachibutyrophobia - strah pred sprijemanjem arašidovega masla na ustno nebo

Tukaj je izpoved nekoga, ki se boji arašidovega masla: "Kadarkoli sem blizu arašidovega masla, se začnem pretirano potiti, dobim krče. Nebo v ustih mi postane hrapavo in me srbi. Ne morem več živeti s tem strahom. Mojo željo po arašidovem maslu moram zadušiti brez, da bi doživel napad panike."

2 Cathisophobia - strah pred sedenjem

Cathisophobia je strah pred sedenjem. Do tega lahko pride zaradi hemoroidov, v nekaterih primerih pa zaradi mučenja, ki je vsebovalo sedenje na ostrih in bolečih predmetih. Včasih pride do strahu zaradi kaznovanja v šoli ali pa druge vrste fobije, sedenje pred elito in pomembnimi ljudmi. Cathisophobio se izraža s potenjem, težkim dihanjem in tesnobo.

1 Automatonophobia - strah pred lutko ventrilokvista

 

Mislim, da lahko vsi vidimo kaj je zaslužno za to motnjo. Moški ali ženska drži lutko, ki začne govoriti. Ljudem, ki trpijo za tem strahom, ni treba na zdravljenje, saj je to zelo utemeljena reakcija na odvraten koncept.

Vir: listverse.com

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.08.2013 ob 23:21 tomislav zver gost

      ges man fobijo pred prekmarce :s

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.08.2013 ob 11:04 kkkkkk gost

      či že objavlate bar nebe sako leto iste oz. podobne članke: http://www.pomurec.com/vsebina/12678/Strah_pred_invazijo_podgan_ali_pred_kitajskimi_palicicami

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.08.2020 ob 19:11 Emilija gost

      Res zanimivo ;)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.