https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Joga na mehko travnati preprogi murskosoboškega parka

Murska Sobota, 20.08.2013 ob 7:30  

V okviru mariborskega društva »Joga v vsakdanjem življenju« se v murskosoboškem parku že od 4. 7. 2013 ob četrtkih odvija brezplačna poletna vadba joge, ki se je kar za dolga dva meseca preselila pod nebesni svod modrega neba, na mehko travnato preprogo čarobnega murskosoboškega parka.


Pogovarjali smo se z inštrukturico joge Sonjo Mikuž, ki nam je povedala, da je »Sistem joga v vsakdanjem življenju« celovit sistem vadbe joge, ki obsega znanost o telesu, umu, zavesti in duši. Medtem ko je po eni strani v popolnosti resnična in s tem avtentična indijski tradiciji klasične joge, je po drugi strani prilagojena potrebam časa. Cilj sistema je vzpostavitev fizičnega, mentalnega, duhovnega in družbenega zdravja. Da bi ti cilji lahko postali dostopni vsem, je »Sistem joga v vsakdanjem življenju« prav zato strukturiran kot stopenjski sistem učenja – obsega osem postopnih ravni vadbe.  

Vsaka stopnja vključuje telesne vaje oziroma položaje (asane), dihalne vaje (pranajamo), sproščanje in meditacijo. Posameznim stopnjam sledimo sistematično, to je od nižjih proti višjim. Vaje se metodično povezujejo in nadgrajujejo, tako da optimalno učinkujejo na telo, duha in dušo. Posamezne vaje so zasnovane v sodelovanju z zdravniki in s fizioterapevti, in jih, ko se jih naučimo na vodeni vadbi, izvajamo tudi sami doma.

Vse vaje so psihosomatskega značaja, usklajujejo in harmonizirajo fizične in psihične procese. Ne oziraje se na cilj, ki nas pripelje do joge (zdravje, notranji mir in ravnovesje, izboljšanje koncentracije, meditacija), je pomembno začeti z vadbo naštetih tehnik, saj so temelj za spoznavanje sebe in za nadaljnji študij joge.

Med drugim je Sonja poudarila, da je joga v vsakdanjem življenju primerna za vse starosti in ne zahteva nadpovprečnih gibalnih sposobnosti, omogoča vadbo ljudem, ki niso dobro telesno pripravljeni, bolnikom, rekovalescentom in invalidom. Ime sistema pove, da lahko po njegovih principih vadimo in živimo v svojem vsakdanjem življenju.

Prav tako je povabila vse tiste, ki si že nekaj časa želijo vaditi jogo ali pa so samo radovedni, kako vadba izgleda, da se ji pridružijo v soboškem parku, 22. 8. 2013 in 29. 8. 2013 ob 18. uri, na brezplačni vadbi joge, saj sta do zaključka poletne vadbe v soboškem parku ostali še dve vadbi. Vadbene podloge jim ni potrebno prinesti s seboj, ker so za njih poskrbeli v društvu, vadbi pa se lahko priključijo vsi, ker se vadijo asane I. stopnje, ki so dobre za vse in za vsakogar. Vadba je zasnovana tako, da inštruktor vsako vajo podrobno predstavi in jo pokaže, nato pa jo vsi vadbeniki izvedejo skupaj z njim. Za vse tiste, ki jih bo joga očarala in za vse tiste, ki jim joga že predstavlja del vsakdanjika, pa se bo v jesenskih in zimskih mesecih vadba joge preselila v notranje prostore Osnovne šole IV v Murski Soboti.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.