https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Murski Soboti dan odprtih vrat zavetišča za brezdomce

Murska Sobota, 07.09.2013 ob 8:00  

Danes je v Zavetišču za brezdomce v Murski Soboti potekal dan odprtih vrat, ki je minil ustvarjalno, v zdravem duhu ter s pestrim kulturnim programom.

Da je hiša za brezdomce lahko toplo zatočišče, ki deluje v pozitivnem vzdušju ter prinaša poleg strehe nad glavo tudi nek varen kraj, kjer brezdomci dobijo tudi druženje, priložnost za ustvarjanje, predvsem pa toplo besedo, je bilo videti na današnjem dnevu odprtih vrat.

Srečanje je potekalo v ustvarjalnem vzdušju (od delavnic za otroke, do zeliščarskih delavnic in zdravstvenih delavnic za odrasle), priredili pa so tudi bogat kulturni program, kjer ni manjkalo niti zabavnih skečev z pozitivnimi mislimi za naprej. 

Kot je povedala vodja zavetišča, Polona Felicijan, domuje v njihovi hiši trenutno 15 brezdomcev, od tega dva iz področja Lemerja. Njihov program je usmerjen v aktivno sodelovanje brezdomcem, ki sodelujejo dnevno pri vseh gospodonsjskih opravilih na ta način pa jim poskušajo krepiti občutek koristnosti, tekom bvanja pa usvarjajo različne izdelke. Nekaj jih je bilo na ogled tudi danes na stojnicah.

Kot so povedali brezdomci ob našem obisku in ogledu hiše, se v hiši počutijo zelo domače. Različne poti so jih pripeljale do situacije, kjer se nahajajo danes. Zgodbe so večkrat žalostne in tragične za poslušalca in daleč od stereotipov, da so to leni ljudje, ki se jim preprosto rečeno ne da delati. In po naših izkušnjah, videnjih in pogovoru imajo mnogi pozitivno vizijo za naprej ter so trdno prepričani, da bodo enkrat imeli svoj lasten dom, kljub temu, da v trenutnem "domu" ni neprijetno. Največ,  kot so povedali, jim pomeni pozitivna vspodbuda mentorjevter druženje med njimi samimi. To še zmeraj najbolj šteje.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.09.2013 ob 13:26 toni gost

      kak fajn maju ka se vijdi na sliki. tou su sami pijančeki. s svojim razuzdanim življenjem so si vse zapravili, sedaj pa živijo na račun dobre družbe. na prisilno delo z njimi pa do potem videli kolko buj na kilo ide.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.09.2013 ob 15:19 ona gost

      toni ne bluzi ker nemaš pojma kak je, nejso vsi zato tan, dosti jih je zaradi drugih okoliščin pa so si nej sami krivi. Pa ne misli, ka nič ne delajo, ker jih puno dela ostali si aktivno iščejo delo. Pa ne guči neka, preden se pozanimaš.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.09.2013 ob 10:43 toni gost

      kake druge okoliščine. što jim je pa kriv. preden se podajaš na skupno pot , si moraš dobro premisliti. tako je tudi z delom . vsak kateri hoče delati ima delo, le poprijeti je potrebno, ne pa da si prebiramo delo in si izmišljamo razne stvari in molimo boga samo da dela nebi našli.potem pa se znajdeš tam kjer ti je za vse figo mar in naj družba poskrbi za tebe.kaj pa pijača. prosim saj nisem od danes...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.