https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Tudi v Pomurju projekt Simbioza za starejše željne računalniške pismenosti

Murska Sobota, 12.09.2013 ob 7:30  

Projekt Simbioza bo letos že tretje leto zapored povezala Slovenijo v medgeneracijskem sodelovanju. Gre za prvi vseslovenski prostovoljni projekt za dvig računalniške pismenosti starejših, ki je nastal v letu 2011 na pobudo Zavoda Ypsilon. Do leta 2012 je projekt rasel – tako s stališča kakovosti kot števila udeležencev. Lani se je projekta na več kot 300 lokacijah po vsej Sloveniji udeležilo več kot 8.000 udeležencev.


Projekt Simbioza bo z brezplačnimi delavnicami uporabe računalnikov in interneta za starejše letos zaživel tudi na številnih lokacijah v Pomurju, in sicer med 21. in 25. oktobrom. Osnovno poslanstvo projekta Simbioza ostaja sodelovanje in prenos znanja med generacijami ter spodbujanje vseživljenjskega učenja. Cilj projekta je dvig računalniške pismenosti in zanimanje za učenje e-veščin med starejšimi; želi jim pomagati pri (prvem) stiku z računalnikom in internetom. Po drugi strani med mladimi promovira vrednote prostovoljstva, odgovornosti in krepi proaktiven odnos do družbe in lastne prihodnosti.

Poslanstvo brezplačnih delavnic

Izobraževanja bodo potekala vsak dan, od ponedeljka, 21. 10., do petka, 25. 10. 2013. Vsak dan bo namenjen enemu izmed petih modulov, in sicer v dveh terminih – dopoldan in popoldan. Mlajši bodo prenašali svoja znanja starejšim v številnih šolah, knjižnicah, fakultetah, domovih za starejše in na drugih lokacijah po vsej Sloveniji. Seznam lokacij je objavljen na spletni strani www.simbioza.eu, kjer se lahko naročite tudi na prejemanje e-mesečnika projekta Simbioza »Simbioznik«, ki vsak drugi ponedeljek v mesecu postreže z novostmi in aktualnimi dogodki. »Naš cilj je, da bodo delavnice letos na izjemno visokem kakovostnem nivoju. Prizadevali si bomo, da bodo še bolj prijazne – tako udeležencem kot prostovoljcem. V skladu s trendi bomo na nekatere lokacije uvajali še tablične računalnike,« je letošnje aktivnosti povzela Ana Pleško. »Verjamemo, da lahko medgeneracijsko sodelovanje prenesemo na višji nivo, prav tako pa idejo simbioze vtkemo v vsakdan,« dodaja vodja projekta.

Medgeneracijska sodelovanja med srčnimi prostovoljci in vedoželjnimi udeleženci

Projekt združuje tudi prostovoljce, ki se vsakoletno srečujejo na delavnicah in skupaj soustvarjajo odgovorno družbo, ki je pripravljena pomagati. Med njimi je že tretje leto tudi prostovoljec Davorin Pandel, ki je povedal: »Projekt Simbioza dokazuje, da na kakovost bivanja ne vplivajo le razmere, v katerih se nahajamo. Veliko stvari je odvisnih od posameznikove dobre volje. Od pripravljenosti prispevati nekaj svojega za skupno dobro. Prepričan sem, da se to dobro posamezniku tudi vrača.«

»Za računalništvo sem se začela zanimat, ko sem videla, da si hči z računalnikom vsakodnevno pomaga pri različnih stvareh in opravilih,« je obrazložila Zora Filipčič, predstavnica seniorjev, ki se bo tudi letos udeležila delavnic. »Toliko reči je, pri katerih si lahko pomagaš z računalnikom! Kakšno velikansko spremembo so prinesli ti računalniki, v primerjavi z našo mladostjo!« dodaja.

Vsi zainteresirani, udeleženci in prostovoljci, se lahko prijavite na oktobrske delavnice, in sicer preko spletne strani www.simbioza.eu ali na info točkah ter vpisnih mestih, ki se nahajajo v Murski Soboti v Hiši sadežev družbe, Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota, Gimnaziji Murska Sobota, ŠRC Bakovci, Srednji zdravstveni šoli Murska Sobota, Ekonomski šoli Murska Sobota, Tehnološkem parku Murska Sobota ter Osnovni šoli 3, kjer bodo tudi potekale delavnice. Naj zaživi simbioza - sožitje med srčnimi prostovoljci in vedoželjnimi udeleženci!

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.