https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Evropska sredstva tudi za razvoj železniške infrastrukture

17.09.2013 ob 7:45  

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Ministrstvo za infrastrukturo in prostor sta včeraj organizirala dogodek o evropski kohezijski politiki v Sloveniji, da bi seznanila javnost o projektih, sofinanciranih z evropskimi sredstvi in opozoriti na pozitivne učinke, ki jih za Slovenijo prinaša evropska kohezijska politika. Predstavljeni so bili projekti v okviru 1,6 milijarde evrov vrednega Operativnega programa okoljske in prometne infrastrukture za programsko obdobje 2007 – 2013 (OP ROPI), predvsem s področja železniške infrastrukture.


Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Stanko Stepišnik je ob tem povedal, da v Sloveniji velikokrat slišimo, da se na področju črpanja evropskih sredstev dogaja premalo. Omenjeni projekti bodo sofinancirani iz Kohezijskega sklada oz. Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Ministrstvi sta v Ljutomeru, Ivanjkovcih in Ormožu predstavili nekatere projekte železniške infrastrukture v Sloveniji, predvsem projekt rekonstrukcije, elektrifikacije in nadgradnje železniške proge Pragersko–Hodoš ter posodobitve nivojskih prehodov in izvedbe podhodov na železniških postajah. Skupna vrednost je ocenjena na 465,5 milijona evrov, od tega bo 231,1 milijona evrov prispeval Kohezijski sklad. Železniška proga Pragersko – Ormož – Hodoš – državna meja z Madžarsko veliko časa ni bila deležna večjih posodobitev. Na odseku Puconci – Hodoš je bila v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja celo ukinjena in odstranjena. Leta 2001 pa je bila zaradi potreb vzpostavljena nova železniška povezava na odseku Puconci – Hodoš, ki je danes sestavni del železniške osi Lyon - Trst – Divača / Koper - Divača - Ljubljana - Budimpešta - ukrajinska meja. Ministrer za infrastrukturo in prostor  Sam Omerzel je dejal, da se bo tudi v novi finančni perspektivi 2014-2020 nadaljeval investicijski cikel na tem koridorju. Danes se na tej progi gradbena dela izvajajo pospešeno. Zaključila se bodo predvidoma do konca leta 2015, ko bodo zaključena dela na vseh 109 km proge. Gre za zelo velik projekt, za katerega so pridobili tudi evropska finančna sredstva, s katerimi bo projekt mogoče bistveno hitreje zaključiti, kot bi ga sicer. Moderna proga bo nudila možnost hitrega prevoza, zmanjšale se bodo emisije hrupa ter izboljšala cestna prečkanja proge.

Več o projektu:

Projekt Rekonstrukcija, elektrifikacija in nadgradnja železniške proge Pragersko–Hodoš za hitrosti do 160 km/h, modernizacija nivojskih prehodov in izgradnja podhodov na železniških postajah obsega  elektrifikacijo 109 km obstoječe železniške proge Pragersko–Hodoš-državna meja, vključno s tiri in izgradnjo voznih vodov ter izgradnjo petih novih elektronapajalnih postaj; zagotovitev osne obremenitve na kategorijo D4, kar bo doseženo z: nadgradnjo proge Pragersko – Murska Sobota – 1. etapa, ki zajema nadgradnjo železniške proge v dolžini 23,693 km in obnovo postajališč Zamušani, Osluševci, Velika Nedelja in Mekotnjak, nadgradnjo proge Pragersko – Murska Sobota – 2. etapa: ki zajema nadgradnjo železniške proge v dolžini 34,945 km in obnovo postajališč Šikole, Strnišče, Hajdina, Ljutomer mesto in Veržej; rekonstrukcijo proge pred Ormožem (približno 3 kilometre), v Pavlovcih (približno 2 kilometra) in v Ivanjkovcih (približno 1 kilometer) ter rekonstrukcijo postaj Ptuj, Ivanjkovci, Ljutomer, Murska Sobota in Hodoš; rekonstrukcijo 6 večjih jeklenih mostov ter postavitev protihrupnih ograj v dolžini 13,522 metrov in izvedbo pasivne protihrupne zaščite na 166 stavbah.

V okviru projekta je že zaključena nadgradnja proge Pragersko-Murska Sobota – 1. etapa in nadgradnja postaje Hodoš, v zaključni fazi pa je izvedba pasivnih protihrupnih zaščit. Trenutno se v okviru omenjenega ciklusa izvaja večje število projektov, in sicer nadgradnja proge Pragersko-Murska Sobota – 2. etapa, gradnja temeljev in drogov vozne mreže ter postavitev protihrupnih ograj, rekonstrukcija postaj Ptuj, Ivanjkovci, Ljutomer, Murska Sobota ter rekonstrukcija proge pred Ormožem, v Pavlovcih in v Ivanjkovcih, gradnja petih elektronapajalnih postaj. V drugi polovici leta 2013 so bile sklenjene tudi pogodbe za izvedbo del pri modernizaciji nivojskih prehodov na odseku Pragersko-Hodoš, začetek gradbenih del pri modernizaciji nivojskih prehodov je bil avgusta 2013.

V okviru projekta prav tako že potekajo tudi javna naročila za rekonstrukcijo šestih večjih jeklenih mostov, za izvedbo elektrifikacije celotne proge od Pragerskega do Hodoša ter za modernizacijo nivojskih prehodov na območju sklopa C, ki zajema gradnjo podvoza in ukinitev NPr Pušenci ter gradnjo povezovalnih cest na predmetnem območju.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.09.2013 ob 9:14 ss gost

      Živi bili, pa videli.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.09.2013 ob 21:52 babuška gost

      upajmo,, da evropska sredstva za železnice nebodo končale v privat žepih. Upam, da bomo dočakali in videli...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.