https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Kriznega davka ne bo, vlada ukinja seniorsko olajšavo

19.09.2013 ob 10:45  

Vlada je po dolgih razpravah prišla do zaključkov in željenega cilja, triodstotnega primanjkljaja bruto domačega proizvoda. S pogajanji je zadovoljen tudi predsednik DeSUSa Karl Erjavec, ki je pred tem grozil z izstopom iz koalicije.

"Jaz sem vedno trdil, da se v proračunu, ki ima za deset milijard dohodkov, vedno lahko najde teh 300 milijonov, kolikor je striglo," je dejal Erjavec. Dogovorili so se namreč za ukinitev seniorske olajšave pri odmeri dohodnine. S tem ne bodo ogroženi upokojenci z najnižjimi pokojninami, saj so do te olajšave upravičeni posamezniki nad 65 let, ki imajo mesečni dohodek višji od 1400 evrov in ni nujno, da so upokojenci. S tem naj bi privarčevali 20 milijonov evrov, ostalo bodo prinašali rezi v investicije in materialne stroške po ministrskih resorjih, poročajo pri STA.

S prihodnjim letom nameravajo uvesti tudi prave davčne blagajne, v kolikor virtualne ne bodo pokazale dovolj učinka. Prihaja tudi davek na nepremičnine, ki pa ne bo delal razlik. Obdavčena bodo tudi kmetijska in cerkvena zemljišča.

Ne bodo pa več posegali v javni sektor, ki so "že dvakrat dali, zmanjšuje se število zaposlenih in to bi moralo zadoščati, za leto 2015 pa bomo šli v nova pogajanja".

Državni proračun je imel prvič letos presežek - prihodki so bili za 15 milijonov evrov višji od izdatkov. Skupni primanjkljaj je še vedno visokih 1,3 milijarde evrov.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.