https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Vseslovenska Zelemenjava prihaja tudi v Mursko Soboto

20.09.2013 ob 11:30  

Vseslovenska »Zelemenjava« projekt, ki spodbuja izmenjavo doma pridelane hrane, sadik in semen ter vrtičkarskih izkušenj in je v polnem razmahu zaživel od junija po celotni Sloveniji, prihaja to soboto, 21.9. prvič tudi v Mursko Soboto. Na tržnici v Murski Soboti boste lahko izmenjevali presežno zelenjavo, delili izkušnje in tudi sklepali »zelena prijateljstva«.

 

21.9. bo Zelemenjava napolnila številne tržnice po vsej Sloveniji, med 9. In 12. uro pa boste svoje sadike, semena, ter presežno zelenjavo skupaj z vrtičkarskimi izkušnjami lahko prinesli tudi na tržnico v Mursko Soboto, kjer boste na primer paradižnik preprosto zamenjali za bučo, ali kakor se boste pač med seboj dogovorili.

»Zelemenjava« je nastala iz nekega preprostega večernega druženja

Zgodba o Zelemenjavi pa se je začela z idejo Darje Fišer, ki  kar naenkrat ni vedela, kam s presežkom semen in sadik in jih je podarila prijateljicam, s katerimi so se nekega večera dogovorile in si izmenjale nekaj vrečic. Že prihodnjo sezono so se spet srečale z istim namenom. Za druženja so počasi izvedeli tudi drugi znanci, ki so vsi želeli sodelovati, zato so se iz domače kuhinje preselili v KUD France Prešeren v Ljubljani, nato pa na povabilo ekipe ProstoRož v park Tabor, kjer so poleg semen in sadik začeli izmenjevati tudi pridelek, recepte in izkušnje.

Da nekaj prihranimo in spodbujamo samooskrbo

Pobuda je v času, ko po statistikah Evropske agencije za okolje zavržemo ali izgubimo tretjino pridelane hrane, več kot na mestu. Zdi se zelo narobe, da mečemo stran pridelke. Najprej vanje vložimo veliko truda, potem pa jih vržemo na kompost. S tem pa, ko podarimo, kar ne rabimo, v zameno pa dobimo drugo živilo, naredimo več kot koristno delo, so prepričane številne vrtičkarice, ki so začele množično sodelovati v tem projektu.

V časih, ko zdrava prehrana, samooskrba, ohranjanje domačih semen in skrb za okolje tudi pri nas postajajo vse pomembnejše teme, se Zelemenjava razvija v eno od gibanj, ki združuje vse te cilje.

Skrb za socialno ogrožene.

Pobuda  združuje vrtičarske navdušence tudi na spletu: na facebooku ima po dveh tednih e-življenja 400 članov, njihovo število raste iz dneva v dan. S spletnimi orodji pa je Zelemenjava dobila še socialno razsežnost. Sporočilo Fišerjeve, da presežke solate, ki bi šla sicer v cvet, preprosto – podarja, je privabilo ljudi z nizkimi pokojninami, brezposelnimi in družinami s sedmimi otroki. Zdaj so tudi drugi uporabniki začeli objav­ljati novice o presežkih na našem facebooku, tako da je dogodek dobil še socialno noto.

Kaj vse lahko prinesete 21. 9. na tržnico v Mursko Soboto?

Izmenjevali bomo domače pridelke in vrtne presežke (zelenjavo, sadje, semena, sadike, domače marmelade in sokove, vloženo zelenjavo in sadje, zelišča, recepte, ipd.), znanja, nasvete in še kaj.

Pogoji izmenjave so preprosti, določita pa jih kar menjalca sama: na primer dve bučki za eno glavo solate, štejejo pa tudi semena, sadike, sokovi, marmalade, knjige o vrtnarjenju, recepti in podobno, izogibajo se le zamenjavam za denar.

Udeleženci bodo lahko del svoje ponudbe podarili socialno ogroženi družini iz Murske Sobote, ki jim bo tudi namenjen presežek  izmenjave.

Dodatne infoormaacije lahko dobite ne kontaktni številki: 040 433 418 (Urška Roudi), ali 041 980 365 (Barbara Györfi), ali pišite na mail: urska.roudi@gmail.com in barbara.gyoerfi@gmail.com .

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.