https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Dan evropskega sodelovanja

24.09.2013 ob 11:00  

Pod pokroviteljstvom Evropske komisije in programa Interact je minuli četrtek širom Evrope potekal Dan evropskega sodelovanja. V okviru dogodkov, ki jih povezuje slogan Skupne meje nas zbližujejo, se predstavljajo programi čezmejnega sodelovanja. V Sloveniji je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je Organ upravljanja za programe čezmejnega sodelovanja z Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško za programsko obdobje 2007-2013, v hotelu Arena v Mariboru pripravilo predstavitev vseh treh programov čezmejnega sodelovanja.


Programsko območje Operativnega programa Slovenija – Madžarska v okviru Republike Slovenije obsega Podravsko in Pomursko regijo, v Republiki Madžarski pa Županiji Zala in Vas. Program čezmejnega sodelovanja je na omenjenem območju zagotovil in še zagotavlja podlago za razvoj in izvajanje skupnih razvojnih projektov na področju gospodarske in socialne kohezije, razvoja človeških virov in tarjnostnega razvoja. V okviru operativnega programa Slovenija – Madžarska sta bila objavljena dva razpisa, kjer je bilo odobrenih 43 projektov v skupni vrednosti 28,3 miljona evrov.

Po skupni predstavitvi vseh treh programskih področij čezmejnega sodelovanja so sledili ogledi posameznih programskih območij in projektov, ki se izvajajo na točno določenem območju. Tokrat so pod drobnogled vzeli program čezmejnega sodelovanja Slovenija-Madžarska in se skupaj s programskimi partnerji ter ostalimi sodelujočimi pri izvedbi programa projektov ter drugo zainteresirano javnostjo z avtobusi podali na pot po posameznih programskih območjih, kjer so si ogledali nekatere izmed izvajajočih se oziroma že izvedenih projektov.

Tako so si v okviru izvajanja omenjenega programa najprej ogledali demonstracijski in učni center za biogradnjo in biobivanje ter prisluhnili predstavitvi projekta Biofuture v Martjancih.

Nato jih je pot vodila naprej na Madžarsko v Gorjni Senik, kjer je sledil ogled Hiše Janoša Küharja s Slovensko zbirko v okviru projekta Sosed k sosedu, kjer sta jih pozdravila generalni konzul Republike Slovenije, g. Dušan Snoj ter g. Martina Ropoša, predsednik Državne slovenske samouprave. Nato je sledil ogled Kulturnega doma, ker so predstavili projekt Mura Raba TV Mura, v okviru katerega je bil položen optični kabel za prenos oddaj in interneta. Zadnja točka v Gornjem seniku je bila v Hiši porabskih jabolk, kjer so bili deležni predstavitve predelovalnice sadja v okviru projekta Upkač.

Naslednje postojanke in ogledi so se zvrstili v Őriszentpéteru, ki je del krajinskega parka Örseg. Najprej je bil na vrsti ogled fotografske razstave metuljev in publikacij, ki so nastale v okviru projekta Krajina v harmoniji, nato pa so bili deležni še ogleda sadovnjaka z nasadom starih drevesnih vrst ter vzorčno - degustacijske hiše v okviru projekta Upkač, kjer je sledila predstavitev predelave sadja z degustacijo.

Ob zaključku jih je pot zopet vodila nazaj v Lendavo, kjer so si ogledali vinsko-turistični center in degustirali vino. Tako so na podlagi omenjenih ogledov zavedli pomembnosti gospodarskega in političnega sodelovanja sosednjih držav ter pomembnosti skladnega razvoja regij.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.