https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Zmagovalci OŠ Puconci so si ogledali Muzej elektroprenosa Fala Laško

02.10.2013 ob 11:30  

Družba SODO je v letošnjem letu nadaljevala s projektom »Uresničujmo, z energijo varčujmo!«, s katerim želi dvigniti ozaveščenost slovenskih gospodinjstev in posameznikov na področju varčne rabe električne energije. V projektu je v letu 2013 sodelovalo 11 ekošol iz vse Slovenije. V zaključni fazi je svoja dela oddalo 8 ekošol, katerih učenci so od marca naprej v okviru fotografskega natečaja pripravljali fotografije, na katerih so predstavili načine varčne in učinkovite rabe električne energije. Finalne fotografije so bile v mesecu maju predstavljene na dobrodelni dražbi, katere izkupiček je bil namenjen za pomoč otrokom v stiski. Nagrado, ki jo je podelila družba SODO za najbolje ocenjeno fotografijo, je prejela OŠ Puconci, katere učenci so si tako ogledali Muzej elektroprenosa Fala Laško.

 

V družbi SODO, sistemskem operaterju distribucijskega omrežja, s projektom sledijo ciljem Evropske Unije in Slovenije glede varčne in učinkovite rabe električne energije. »Če želimo do leta 2020 preiti v nizkoogljično družbo, moramo k temu pristopiti danes. K izpolnitvi tega cilja, ki smo si ga v Sloveniji zadali skupaj z Evropsko skupnostjo, moramo prispevati vsi ter z izobraževanjem otrok in ozaveščanjem gospodinjstev povečati energetsko učinkovitost porabe električne energije. Na ta način bomo pripomogli tudi k zmanjševanju izpustov emisij CO2 in s tem povezanim trajnostnim razvojem našega okolja,« je ob odločitvi o nadaljevanju projekta tudi v letu 2013 povedal direktor družbe SODO mag. Matjaž Vodušek.

S fotografskim natečajem, ki je potekal v sodelujočih ekošolah, so želeli v družbi SODO, poleg spodbujanja kreativnosti osnovnošolskih otrok, ki so ambasadorji projekta, na inovativen način ozavestiti tudi slovenska gospodinjstva, saj so le-ta porabniki kar ene tretjine električne energije iz elektrodistribucijskega omrežja v Sloveniji. Poleg finančnih prihrankov, ki jih lahko posamezno gospodinjstvo doseže z varčno in učinkovito rabo električne energije, pomembno vplivamo tudi na zmanjšanje toplogrednih plinov in s tem vplivov na okolje.

Na spletni strani projekta www.uresnicujmo.si je zato na voljo aplikacija za izračun prihrankov električne energije za naprave, ki jih najpogosteje uporabljamo v gospodinjstvu. Prihranke lahko izračunamo za hladilnike, zamrzovalne skrinje ali omare, grelnik vode (bojler), pralni stroj, pomivalni stroj, sušilni stroj osebni računalnik in tiskalnik, televizijo, pečico in klimatsko napravo. Poleg izračunov prihrankov pa spletna stran nudi tudi nasvete in ukrepe za varčevanje z električno energijo pri vsaki posamezni napravi. »Ob doslednem upoštevanju nasvetov in izvajanju ukrepov, lahko prihranki znašajo tudi do 20 odstotkov porabe električne energije, kar je tudi cilj, ki ga zasledujemo,« še dodajajo v družbi SODO.

Fotografski natečaj se je zaključil 8. maja 2013, izbor zmagovalne fotografije strokovne komisije pa je bil razglašen na zaključnem dogodku, ki je 6. junija 2013 potekal v Ljubljani, kjer je potekala tudi dražba vseh finalnih fotografij. Izkupiček, katerega so zbrale energetske družbe Borzen, Elektro Inštitut Milan Vidmar, Elektro Celje, Elektro Gorenjska, Elektro Ljubljana, Elektro Maribor in SODO, je šel v dobrodelne namene, za pomoč otrokom v stiski in sicer Zvezi prijateljev mladine Slovenije-ZPM Ljubljana Moste Polje.

Učenci 9. A razreda OŠ Puconci, ki so prejeli nagrado za zmagovalno fotografijo, so nagrado izkoristili v mesecu septembru 2013, ko so si ogledali Muzej elektroprenosa Fala Laško, katerega lastnik je družba ELES, sistemski operater prenosnega elektroenergetskega omrežja. 

Družba SODO je vesela odziva vseh sodelujočih ekošol.  Zato je vsaka od osmih sodelujočih ekošol, ki so prišle do zaključne faze, od družbe SODO prejela varčen namizni osebni računalnik za potrebe učnega procesa. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.