https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Občinski svet Moravskih Toplic ostro proti ukinjanju poštnih poslovalnic v Pomurju

Moravske Toplice, 10.10.2013 ob 7:00  

Na 25. redni seji občinskega sveta Moravske Toplice je največ nesoglasij doživel predlog Odloka o kategorizaciji občinskih javnih cest v Občini Moravske Toplice. Svetniki so bili negativno presenečeni ob neuradni informaciji, da bo Pošta Slovenije zaprla poštno upravo v Murski Soboti in manjše poslovalnice drugje v Pomurju, tudi v Moravskih Toplicah in Prosenjakovcih.

Nekateri svetniki nezadovoljni z izbrisom posameznih cest

Ustavilo se je že pri 2. točki, sprejemenju Odloka o kategorizaciji javnih občinskih cest v Občini Moravske Toplice. Svetniki so se eden za drugim pritoževali nad izbrisom določenih cest v dokumentaciji. Manjkajoče ceste naj bi že bile kategorizirane, a jih v prejeti dokumentaciji ni bilo. Ob tem je župan povedal, da ne gre za novo kategorizacijo ampak zgolj za uskladiteve obstoječega stanja po programu Banka cestnih podatkov. Po tem predlogu je v občini Moravske Toplice kategoriziranih 92.639 m lokalnih cest, 3.178 m mestnih in krajevnih cest in 123.385 m javnih poti, skupaj 219.202 m kategoriziranih cest. Leta 2001 je bilo takih cest za 236.605 m. Odlok so svetniki sprejeli z devetimi glasovi za in petimi proti. Glasovali pa so tudi o sklepu, katerega je predlagal Odbor za gospodastvo. Ta je predlagal, da se sprejme sklep, s katerim se zavezuje občinsko upravo, da v roku enega meseca zbere utemeljene predloge članov občinskega sveta za spremembe in dopolnitev odloka o kategorizaciji občinskih javnih cest v občini Moravske Toplice. Ta sklep so svetniki podprli s štirinajstimi glasovi za in enim proti.

Občina bo sofinancirala hišnika in kuharico na OŠ Bogojina

Ravnateljica OŠ Bogojina Sabina Juhart je občino Moravske Toplice kot ustanoviteljico šole zaprosila, da iz občinskega proračuna sofinancira stroške delovnega mesta kuhar v deležu 58,75 odstotka in hišnik v deležu 40 odstotkov. Iz vloge ravnateljice izhaja, da se zaradi zmanjšanega števila učencev spreminja oz. zmanjšuje delež delovnega mesta kuharja; do sedaj je ministrstvo sistematiziralo 44 odstotkov deleža kuharja, z letošnjim šolskim letom pa se ta odstotek znižuje na 41 odstotkov. Prav tako zaradi zmanjšanega števila učencev, se za 0,20 spreminja oz. zmanjšuje tudi delež delovnega mesta hišnik. Hišnik ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi iz leta 2010 in sicer za nedoločen čas s krajšim delovnim časom 32 ur na teden in za določen čas za 8 ur na teden - 0,20 deleža delovnega mesta, ki ga že sofinancira občin Moravske Toplice. Ker je ravnateljica želela urediti sklenitev pogodbe za nedoločen čas za polni delovni čas, je prosila občino za sofinanciranje delovnega mesta hišnik v deležu 40 odstotkov.

Delovno mesto kuharja je občina do sedaj sofinancirala v višini 261 evrov mesečno, po predlogu ravnateljice bi sofinancirala dodatnih 454 evrov mesečno, to je 715 evrov mesečno. Delovno mesto hišnika je občina do sedaj sofinancirala v višini 200 evrov mesečno, po predlogu ravnateljice bi sofinancirala dodatnih 201 evrov, to je 401 evrov mesečno.

Predlog so svetniki sprejeli s trinajstimi glasovi za in nič proti.

Svetniki soglasno proti ukinjanju poslovalnic Pošte Slovenij v Pomurju

Pod točko pobude, mnenja, predlogi, vprašanja in odgovori je svetnik Tibor Vöröš ml. dal pobudo za sprejetje sklepa, ki se glasi: Občina Moravske Toplice je neuradno seznanjena z namero pošte o drugačnem načinu delovanja poštnega urada Prosenjakovci po v novem letu. Hkrati Pošta Slovenije po naših informacijah zapira sedež območne enote v Murski Soboti. Občinski svetniki občine Moravske Toplice najostreje protestiramo proti takšni nameri in zahtevamo od uprave Pošte Slovenije, da ohrani obstoječe stanje tako v Prosenjakovcih kot v Murski Soboti. Vlado RS pozivamo, da kot trenutni upravljalec premoženja v državni lasti, kar je tudi Pošta Slovenije, ukrene vse potrebno, da ne bo prišlo do tovrstnih ravnanj. Ta sklep so soglasno sprejeli vsi prisotni svetniki.

Drugi sklep pa je predlagal svetnik Štefan Kodila, sklep se je glasil takole: Občinski svet Občine Moravske Toplice poziva Pošto Slovenije, da ponovno preuči problematiko pošte v Fokovcih in vzpostavi stacionarno delovanje pošte, kot je delovala do njenega preoblikovanja. Tudi ta sklep so svetniki soglasno sprejeli.

Sprejeli so tudi sklepa o dopolnitvi Načrta pridobivanja in razpolaganja z nepremičnim premoženjem občine Moravske Toplice za leto 2013. Prav tako so sprejeli predlog sklepa o ukinitvi statusa zemljišča v k.o. Vučja Gomila. Prejeli so tudi informacijo o poročilu o opravljeni notranji reviziji za leto 2011 in 2012.

Tibor Vöröš st.: gozdni dilerji izvedli rop stoletja v središkem gozdu

Vöröš st. je bil ogorčen nad posekom dreves v šest hektarov velikem gozdu v vasi Središče, ki je bil do leta 1947 v lasti vasi, nato pa je prešel v splošno ljudsko premoženje, torej v last države. Vöröš st. je vztrajal, da so si pred leti prizadevali pridobiti zemljišča nazaj v last kraja, a brez uspeha. Zdaj lahko to zahteva samo še občina, kar tudi želi Vöröš st.. S tem bi lahko občina pridobila zemljišča, katera bi potem predala nazaj krajevni skupnosti Središče. Za to pa so potrebni papirji o lastništvih. Tajnik občine Martina Vink Kranjec je zato predlagala sklep, v katerega se zapiše, da mora občinska uprava pridobiti vse razpoložljive podatke iz zemljiške knjige, podatke o identifikaciji parcel in podatke iz stare zemljiške knjige o parcelah, na katerih je bil izveden posek. Po pridobitvi vseh razpoložljivih papirjev bo možno odločati o možnih nadaljnjih ukrepih.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.10.2013 ob 17:57 občan gost

      Zdaj ko gledam slike, se vidi kateri so si že napolnili svoje vampe. Samo nedo nehali si jih polniti, tak dolgo si bodo polnili dokler ne počijo. Trije so v zaključni fazi, med njimi tudi poveljnik civilne zaščite, potem pa paste, potrebno bo aktivirat civilno zaščito, da priskrbi "gas maske", to je neznosen smrad....

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.10.2013 ob 16:15 domačin gost

      Žalostno, kako lahko Jancarič s šestimi razredi osnovne šole, pastane svetnik in poveljnik civilne zaščite. Potem se pa sprašujemo, zakaj smo zdaj v tako slaben položaju. Drugače ne more biti, če taki krojijo našo osodo. Volilke in volilci preden koga volite se prepričajte, kako boste volili.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.11.2013 ob 22:24 tauuu gost

      Podžupan TRPLAN je nekše čuden znan je mi ZET dau malo travice pokadite.........

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.11.2013 ob 6:12 vinetu gost

      replika tauuu.... dragi skriti človek...če te sploh lahko tako imenujem...imam eno vprašanje zate...a si se ti kdaj pogledal v ogledalo??? opažam,da vedno,ko se pojavi slika g.Trplana so komentarji enaki-bolani v nulo... svetujem ti,če imaš kake probleme,da jih rešuješ drugje,ne pa ,da se oglašaš tukaj,ker ni ne vmesno še manj pa po bontonu... tebe bi bilo lepo spoznati-pa kdo koli že si... ali se imaš za najlepšega..najmočnejšega....ampak,to je v tvoji glavi... ker z tvojimi komentarji se izdajaš,da si čist navadna reva... svetujem pa ti,ker sklepam,da si z enake občine,kot zgoraj navedeni,da se prijaviš na volitve,ker če si tak pameten,kot si ..potem si ne samo za na občino ampak direkt za v parlament...potem imaš sigurno močno podporo ljudi za sabo...tak,da dokaži.... želim ti,naj sonce sije na tvoji poti... p.s. malo strpnosti v življenju ti ne bi škodovalo....zamisli se nad svojim komentarjem...ali pa bi rad bil zet pri g.podžupanu...,,,jaz te ne bi imel niti v svoji občini.... lp

      1 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.11.2013 ob 10:31 vinetu gost

      Kaki zet saj je hćerka mladoletna 15 let ima pa že 2 leti fant pri njej spi.To je lepa starševska vzgoja.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.