https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Občina Gornja Radgona: Občina je zadolžena s 418 evri na občana

10.10.2013 ob 10:00  

Pomurske župane sprašujemo o aktualnem delovanju pomurskih občin, večjih projektih, ki se jih lotevajo na občinski ravni, težavah v občinah in o delovanju občinske uprave. Ob mnenju župana povprašamo tudi nekaj članov iz občinskega sveta, da izrazijo svoj pogled na delovanje občine v trenutnem mandatu.


 

Naš sogovornik je bil župan občine Gornja Radgona Anton Kampuš.

Kako ocenjujete storjeno v občini v tem mandatu. Ste zadovoljni, ali bi se dalo storiti še kaj več?

Vedno se da narediti še kaj več in še boljše, ampak izpeljali smo številne projekte, ki smo jih načrtovali. Izvedli smo tudi nekaj projektov, ki jih nismo 100 % načrtovali. Danes je sestavljanje proračuna popolnoma nekaj drugačnega, kot je bilo pred desetimi leti, takrat so bile postavke točno definirane in se je moralo točno to uresničiti, danes pa proračun sloni na pridobljenih projektih. Na veliko različnih projektov, ki so razpisani, se prijavimo, imamo tudi svojo podjetniško-razvojno agencijo Pora. Dobimo nekje 50 % projektov in peljemo naprej tiste, ki so sofinancirani. Moram priznati, da smo v tem mandatu zelo zadovoljni, tako jaz, kot tudi ocena občinskega sveta je takšna.

Kateri so trenutno večji projekti, ki jih izvajate v občini?

Največji projekt je zagotovo zgodovinski projekt, za katerega smo pred kratkim podpisali pogodbo, tj. izvedba čistilne naprave v občini Gornja Radgona. Projekt je vreden 11 milijonov evrov in je sofinanciran iz EU. Rok izvedbe je 2 leti, torej do konca leta 2015 . Najnovejše pa se je zgodilo na zadnji seji, ko smo s potrditvijo rebalansa proračuna dobili zeleno luč za  nov projekt – izgradnja slačilnic in vseh ostalih prostorov na športnem centru Trate. Projekti, ki so ta trenutek v fazi gradnje so vrtec v Črešnjevcih in internetna povezava v vseh krajevnih skupnostih. Izvajamo pa tudi manjše projekte, npr. asfaltiranje cest. V tem trenutku smo zelo aktivni v smislu uresničevanja različnih projektov.

Kako ocenjujete proračun za letošnje leto. Ste kaj "zategnili" pasove, ali je optimistično zastavljen?

Lahko rečem, da smo proračun v celoti »spravili pod streho« in vse tisto, kar je bilo načrtovano se izvaja. Nekatere projekte smo dodatno uvrstili v proračun, npr. vrtec v Črešnjevcih ni bil načrtovan za letošnje leto, vendar smo se prijavili na enega izmed projektov Ministrstva za šolstvo in pridobili 85 % sofinanciranje ter se odločili, da ta projekt uresničimo. Upam si reči, da nismo veliko zategovali pasov.

Kakšna je trenutna zadolženost občine in ali do konca mandata planirate še kaj dodatnih zadolžitev?

Do konca mandata ne planiramo dodatnih zadolžitev. Tudi na seji je tekla razprava o tej točki, saj se nekateri podatki nekorektno spravljajo v javnost, zato sem zahteval od računovodstva, da pridobi podatke o zadolženosti občine z dne 30. 6. 2013. Občina je zadolžena s 418 evri na občana, to pomeni, da smo v spodnji četrtini tistih občin, ki so najmanj zadolžene. Naša trenutna zadolžitev od možne zadolžitve je približno 40 % in smo res na minimalni zadolžitvi, kar se občine tiče.

Katerih projektov (reševanja katere problematike) bi se bilo po vašem mnenju v občini v bližnji prihodnosti še potrebno lotiti?

Tistih projektov, ki jih z razpisi nismo uspeli pridobiti. Notranjost Osnovne šole Gornja Radgona je potrebna obnove, zunanjost smo že obnovili, zato smo se prijavili na enega izmed razpisov in na žalost nismo bili uspešni. V letošnjem letu bomo spet poskusili z razpisi in tako dolgo vztrajali, dokler ne bomo uspešni. Drugi projekt, ki je potreben, je razširitev in obnova športne dvorane pri osnovni šoli v Gornji Radgoni. Tudi to smo načrtovali, imamo celo gradbeno dovoljenje, vendar na žalost nismo bili izbrani na razpisu.

Kako poteka delo v občinskem svetu, je sodelovanje korektno, se da normalno delovati, ali je včasih težko?

V tem trenutku se lahko pohvalim, da imam eno izmed najboljših ekip okrog sebe. Zaradi tega, je delati z njimi prijetno in korektno ter vidni so tudi uspehi. Za vsako področje imamo svojega odgovornega, to pomeni, da se ne dogaja samo tisto, kar reče župan. Tisti, ki pokriva kakšno izmed področij, mora imeti na tistem področju več znanja kot župan, župan je samo tisti, ki koordinira in bdi nad projekti. S svojim timom imam vsakih 14 dni koordinacije in takrat pregledamo vsak projekt, ki je v izvajanju in tudi tiste, ki jih načrtujemo.

Svoj pogled na delovanje občinske uprave nam je zaupal podžupan in svetnik Vinko Rous

Vsi večji projekti so se kljub gospodarski krizi realizirali
Ugotavlja, da so v letošnjem letu storili veliko, predvsem, pa so izpolnili tisto, kar so si v začetku leta zastavili. Ne dolgo nazaj so sprejeli rebalans proračuna, meni, da je bil nujno potreben, da so lahko uravnotežili prihodke z odhodki. Nekatere projekte so prenesli v naslednje leto, za katere še niso dobili načrtovanega denarja. Zataknilo se jim je pri OŠ Gornja Radgona, za obnovno notranje opreme niso dobili načrtovanega denarja, vendar računajo, da bo obnova šole in telovadnice na vrsti že prihodnje leto.

Delo v občinskem svetu poteka brez večjih zapletov

Meni, da ima vsak svoje poglede in videnja, ampak to uspešno razrešujejo na odborih, sejah, vendar kakšnih bistvenih zapletov in nesoglasij ni, tako da je delo v občinskem svetu kar zadovoljivo.

Svoje mnenje je podala tudi svetnica Alenka Kaučič

 

 Veliko se je postorilo in imeli in so velike in male projekte.

Nekateri so še v izvajanju, nekateri pa se še komaj pričnejo. Meni, da bi se  vedno dalo še kaj spremeniti ali pa drugace narediti, ampak vedno poskušamo stvari po lastni presoji urediti, da zadovoljimo čim širšo populacijo po vsej občini.

 Gotovo smo morali malo zategniti pasove, saj so prihodki dokaj nižji

"Letos je proračun dokaj športno naravnan, saj je eden od večjih projektov izgradnja športnega centra na Tratah, ki je namenjen predvsem mladim in vsem, ki se ljubiteljsko ali kako drugace ukvarjajo s športom, ali pa le tistim, ki samo navijamo." Meni, da je vsak projekt za določeno skupino ljudi nujen oz. potreben, ampak vse ne gre v enem letu oz v enem mandatu. Tako je za nekoga pomembna določena cesta, ki gre mimo njegovega doma, za drugega športno igrišče. "Delo z županom je korektno, pogovarjamo se o različnih stvareh in poskušamo uskladiti različna mnenja. Po vecini delamo normalno brez problemov."

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.