https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Sejem nevladnih organizacij Pomurja: priložnost za dobrodelnost, povezovanje in druženje

09.10.2013 ob 11:00  

Lokalna razvojna fundacija (LRF) za Pomurje v okviru Regionalnega stičišča NVO Pomurja  organizira 5. Sejem nevladnih organizacij Pomurja 2013, ki bo v torek, 15. oktobra 2013 na Trgu kulture v Murski Soboti  z začetkom ob 10.00 uri.

 

Opozoriti želijo na pomen nevladnih organizacij za družbo

Nevladne organizacije igrajo pomembno vlogo v družbi. Pomagajo obolelim in ostarelim, se igrajo z otroki, povezujejo mlade in stare, združujejo upokojence, ozaveščajo o zdravju in boleznih, skrbijo za tiste, ki so odmaknjeni na rob, promovirajo okolje v katerem živimo, čistijo vasi, Slovenijo in celo svet, kolesarijo, plešejo, pojejo, gasijo ogenj, skrbijo za okolje, se borijo za človekove pravice, pravice živali, … delujejo tako rekoč na vseh področjih. Si lahko za trenutek predstavljate družbo brez nevladnih organizacij – brez gasilskih, turističnih, športnih, kulturnih, upokojenskih, mladinskih, okoljskih, zdravstvenih, dobrodelnih društev? Društva in ostale nevladne organizacije so zaradi svojih javnokoristnih dejavnosti, neodvisnosti od kapitala in politike izredno pomemben del te družbe. In temu sporočilu je namenjen sejem.

FOTO: Facebook

Priložnost za brezplačno promocijo

Prav tako je sejem priložnost, da se nevladne organizacije brezplačno predstavijo, prodajaje svoje izdelke, si povečajo število novih članov, se družijo in povezujejo, izmenjajo izkušnje, predloge ter ustvarijo morebitna nova partnerstva ali ideje za skupne projekte.  Na sejmu lahko sodelujejo tudi z nastopom, dobrodelno akcijo, delavnico.

Letos bogat spremljevalni program

Še nikoli se ni obetalo toliko pestrega programa kot ravno letos. Tako bodo sejem popestrile posebnosti, ki jih pripravljajo nevladne organizacije: košarica drobnih dragocenosti za mimoidoče (lepe misli, majhna darilca), pravljična telovadba za male in velike, tabla prostovoljstva (jaz, ti, mi, on, ona, mi vsi - smo prostovoljci!), jesenska limonada, napitek za velike, bumernagovi piškotki sreče, zbiranje starih kavbojk in gumbov, merjenje sladkorja.

Priložnost za dobrodelnost

Sejem bo tudi priložnost za dobra dela. Tako bo društvo Bumerang sreče organiziralo sr(e)čne ustvarjalnice za pomoč Lari, društvo Pomagajmo odprtih src pa vabi vse posameznike, podjetja, nevladne organizacije, šole, vrtce ter druge institucije, da pristopijo k dobrodelnemu mednarodnemu projektu Tkemo prijateljske vezi (Otroci osrečujejo otroke) in preko zbiranja plišastih igrač ali darovanja 1 EUR za nakup sladkarij za 3.000 otrok iz Bosne in Slovenije.

Obeležili bodo tudi dan bele palice

15. oktober je tudi mednarodni dan bele palice, ki simbolizira osebno neodvisnost slepe ali slabovidne osebe in je hkrati opozorilo drugim, da njen uporabnik ne vidi in ima zato posebne potrebe in pravice. Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih bo obiskovalcem približalo svet slepote preko simulacije slepote, prav tako pa vas bodo spoznali s psom vodnikom.

Brezplačne internetne delavnice za starejše

Na sejmu bodo na vrsto prišli tudi starejši, saj bo Zavod Mojaleta.si za njih brezplačno organiziral računalniške delavnice in jih pospremili v svet interneta in spletnih komunikacij, kar jim bo zagotovo obogatilo njihov vsakdan.

FOTO: Facebook

Brezplačno svetovanje za pomoč pri upokojevanju

Društvo za pomoč pri upokojevanju iz Ljutomera bo starejšim obiskovalcem brezplačno preverili možnost za uveljavitev delovne dobe, še posebej vsem, ki so opravljali delo na kmetiji.

Spoznali boste lahko tudi pestro življenje naših celinskih voda

Lutra, Inštitut za ohranjanje naravne dediščine, bo v sklopu projekta Aquaviva: Živa voda – od biodiverzitete do pipe (sofinanciran iz programa LIFE) predstavil pestro življenje naših celinskih voda. Poleg vidre, ki je zaščitni znak inštituta Lutra, boste lahko v živo spoznali tudi manjše a nič manj pomembne prebivalce celinskih voda. Enodnevnice, vrbnice, postranice, … bo le nekaj živali, ki jih boste spoznali in si jih od bližje pogledali s pomočjo lupe. Najbolj ustvarjalni pa si bodo lahko naredili tudi manjši spominek za domov. Iz blaga boste lahko izdelali priročne okraske za naše domove in svinčnike v obliki vidre in bobra.

Delavnice za otroke

Zavod za razvoj vrednost Vista Murska Sobota bo izvajal otroške delavnice in sicer bodo z otroki izdelovali iz papirja harmonike z motivom živali.

Info točka za nevladne organizacije

Seveda pa bo na sejmu tudi info točka Regionalnega stičišča nevladnih organizacij Pomurja, na kateri bodo lahko nevladne organizacije dobile različne koristne informacije in spoznali podporne storitve, ki so jim na voljo (pomoč pri registraciji društva in priprava potrebne dokumentacije, brezplačna pravna pomoč, računovodsko in davčno svetovanje, informacije o brezplačnem usposabljanju, promociji za NVO, kako pridobiti možnost koriščenja ugodnosti SAZAS in IPF, kako pridobiti status nevladne organizacije v javnem interesu ipd).

Bo letos sodelovalo rekordno število nevladnih organizacij?

Organizatorji navajajo, da se program sproti bogati, saj se organizacije vsakodnevno prijavljajo in  prihajajo z novimi idejami za sodelovanje. Prisotnost na sejmu je potrdilo že skoraj 40 nevladnih organizacij. Kljub temu, da sejem tokrat prvič poteka med tednom in dopoldne, se organizatorji nadejajo rekordnega števila sodelujočih organizacij, prav tako pa tudi obiskovalcev, saj bo sejem potekal istočasno s priljubljenim Trezinin senjon.

Še je čas za prijavo

Organizatorji vabijo vse zainteresirane nevladne organizacije, da se pridružijo prazniku nevladnikov in sodelujejo na sejmu s svojimi aktivnostmi, vse ostale pa vabijo k udeležbi na sejmu, da boste lahko pobliže spoznali dobre zgodbe nevladnih organizacij. Morda se vas bo katera posebej dotaknila. Morda boste kakšno izmed zgodb lahko spremenili tudi vi.

Za vse informacije in rezervacije vam je na voljo:

Matejka Horvat

02 538 13 54

matejka@lrf-pomurje.si

www.lrf-pomurje.si

Program in aktualne informacije lahko spremljate tudi preko facebooka:

http://www.facebook.com/lrfpomurje

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.10.2013 ob 12:17 glavca gost

      Odavlejo meglo.. Zapravlajo pa na desettisoče EUR-of davkoplačevalskega denarja. Haska pa nikšoga...

      15 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.10.2013 ob 12:26 en gost

      Če ti glavica nemaš nobenoga haska s toga oz. ne vejš izkoristiti, še ne pomeni ka odavlejo meglo. Našomi društvi so pomagali ogromno in vse je bilo brezplačno. Vsaka čast takšni organizaciji. Informacijo dobiš, kdakoli jo nücaš.

      5 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.10.2013 ob 15:19 haha - aja gost

      odavanje megle - skoraj pri vsakom članki tou piše - me prav zanima, keri uber sposobneži tou pišejo in ka le ti delajo - mogoče kupujejo meglo ali pa jim meglo kar domov dostvljajo (beri: denarno nadomestilo za brezposelne, ker se jim NE DA DELAT ITI) ka pojasnim, jes san tudi nekaj časa nazaj mislo, da je tou - vsi ti projekti tak malo brez veze. te pa ko spoznaš ka vse ponujajo, vidiš ka je slika malo druga....če imaš interes lajko iz nekaterih projektov dosti koristnega dobiš in izkoristiš ja, pa ne zapravljalo davkoplačevalski denar, ampak ga uspešno nazaj pridobivajo od evrope - kera pa nam pobera davkoplačevalski denar (od tistih ka delamo). in če nega takih projektov (ge vidiš evropsko zastavo) bi cejli naš denar ostal v bruslju. torej tudi če je popolnoma brez veze (kar pa dvomim) samo naj - vsaj denar pride nazaj v slovenijo :-)

      5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.10.2013 ob 15:43 m.ms gost

      haha--aja /() Vas tak lidje vse prepričajo ali pa sami sebe prepričavlete ka so tou dobre organizacije .Ja po svoje so res ker vlečejo dobre pejneze vij pa gemlete tou prodano meglo .Dobri ste rejsan da že v vse verjamete samo tak naprej

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.10.2013 ob 8:55 gggg gost

      odgovor gost haha-aja Ges delan v privatnom sektore za 800eurov-kolegica pa pri vas za 1500-san se pogovarjo z vasin zaposlenim ki je pijso projekt o obnovlivij viraj (ges man tehnicin faks)-cudilo me ka banalnih stvari ne znau odgovoriti-na konci san ga pito ka je elektroliza-je pravo ka ne ve-pitan ge PA KAK LEJKO PIŠEŠ PROJEKT NA TOU TEMO?! Je pravo ka si zgugla pa tou itak nišče ne čita))))))))))))))))).

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.