https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Na Pomurskem simpoziju o kronični rani tema oskrba diabetičnega stopala

11.10.2013 ob 8:00  

V Murski Soboti je v organizaciji Splošne bolnišnica Murska Sobota, Delovne skupine za oskrbo kronične rane, Strokovnega društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Pomurja ter Pomurskega zdravniškega društva, v sredo potekal že 4. Pomurski simpozij o kronični rani. Osrednja tema letošnjega simpozija je bila oskrba diabetičnega stopala.

 

Sladkorna bolezen je resen problem, saj imajo moški, ki zbolijo pri štiridesetih letih povprečno kar za 11,6 let krajšo življenjsko dobo, ženske pa za 14,3 leta. V zadnjih 30 letih se je število sladkornih bolnikov na svetu podvojilo in še naprej narašča. Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da ima sladkorno bolezen okoli 6,4 odstotkov odraslih oseb. V tem tisočletju pa je na svetu približno 285 milijonov sladkornih bolnikov. Osrednja tema letošnjega simpozija je bila oskrba diabetičnega stopala. Zdravstvena vzgoja sladkornih bolnikov je zelo pomembna, saj poučenost bolnika in zdrav način življenja lahko odloži nastanek bolezni ali prepreči zaplete bolezni, med katera spada tudi diabetično stopalo in vsi zdravstveni problemi povezani z njim.

Na simpoziju so sodelovali slovenski strokovnjaki s področja diabetesa in endokrinologije kot so Mikolič Rudolf dr.med.spec. int. Diabetolog, Pitz Nataša, dr.med. spec.int., Trpkovski Zorancho, dr.med. spec. int., Asi. Popovič Dražen, dr.med.spec.krg., Koveš Dean dr. med., spec. Spl. med., Prelog Ivan dr.med.spec. inf., Zdenka Tratnjek dipl.m.s., Tadeja Gašparič dipl.m.s., Dragica Kreft m.s., Sonja Ozmec, dipl.m.s., Žan Boltežar dipl. ing.ort. in protetike, Ksenja Pleteršnik dipl.m.s, Erna Sreš, SMS, Mojca Perš ZT, Tanja Kukovec dipl.m.s., Danica Korošec VMS, Milena Tivadar viš. fizioterapevt in Suzana Bobnjar dipl.del. terapevt.

Na simpoziji obravnavanih veliko tem

Strokovnjaki so med drugim obravnavali naslednje teme: sladkorna bolezen in diabetično stopalo, diagnostična obravnava bolnika z diabetičnim stopalom, zdravljenje diabetičnega stopala, kirurški pristopi zdravljenja diabetičnega stopala, obravnava diabetičnega stopala v ambulanti splošnega zdravnika, vloga infektologa pri obravnavi bolnika z diabetičnim stopalom, bolezen sodobnega časa - sladkorna bolezen, preventiva nastanka diabetičnega stopala in pomen pravilne obutve pri bolniku s sladkorno boleznijo, patronažna medicinska sestra in bolnik z diabetičnim stopalom, bolnik z diabetičnim stopalom v referenčni ambulanti, diabetično stopalo in obutev, zdravstvena nega bolnika z diabetičnim stopalom na kirurškem oddelku, obravnava bolnika z diabetičnim stopalom v žilni ambulanti, obravnava sladkorne bolezni in diabetičnega stopala na internem oddelku, obravnava diabetičenga stopala v dso, rehabilitacija bolnika s sladkorno boleznijo.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota ves čas veliko aktivnosti namenjajo zagotavljanju kakovostne in varne obravnave posameznika in celotne skupnosti. Dvig izobrazbene strukture pri zaposlenih v zdravstveni negi, kakor tudi vsa neformalna strokovna izobraževanja, pomembno vplivajo na kakovost in varnost obravnave bolnikov. V zadnjem času se močno spreminja starostna struktura pacientov, v obravnavi in zdravljenju se uporablja vse več visokih tehnologij, novih pristopov pri oskrbi in vodenju pacientov. Tako mora biti osebje pripravljeno na stalno izobraževanje, kritično razmišljanje in pri svojem delu mora znati uporabljati z dokazi podprto zdravstveno nego.

Zelo pomembno za stroko zdravstvene nege je raziskovanje in na dokazih podprta praksa, medpoklicno sodelovanje vseh profilov v zdravstvu, študije primerov ter izmenjava znanstvenih dosežkov in primerov dobrih praks. Zagotavljanje kakovosti in varnosti je eden od prioritetnih ciljev, ki so si ga v soboški bolnišnici zastavili tudi na področju zdravstvene nege.

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.