https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Mednarodni javni posvet: Najpomembnejša je kvalifikacija ne oseba!

RIS Dvorec Rakičan, 10.10.2013 ob 13:00  

Včeraj se je v Dvorcu Rakičan v sklopu projekta »Zaposli me sosed!«, ki ga pripravlja Zavod Roka v sodelovanju z Uradom vlade RS za komuniciranje, odvijal mednarodni javni posvet na temo »Iskanje službe v Avstriji in pripadajoče pravice ter obveznosti«.

 

Na posvetu sta spregovorila gosta iz Avstrije: Thomas Scheuchl, vodja kadrovske službe Rogner Bad Blumau in mag. Dietmar Fuchs, poslovodja Qualifizierungsagentur Oststeiermark ter Jasmina Opec, poslanka v Državnem zboru Republike Slovenije, Dušan Cvetko, Civilna inciativa Apače in mag. Robert Celec, direktor RIS Dvorec Rakičan.

Avstrijska gosta sta podala številne koristne informacije v zvezi z zaposlitvijo v Avstriji. Predstavila sta, kje vidita najboljše možnosti za zaposlitev v Avstriji ter pravice in obveznosti zaposlenih. Thomas Scheuchl je na začetku postregel s svežimi informacijami glede brezposelnosti v Evropski uniji. Avstrija trenutno beleži najmanjšo stopnjo brezposelnosti, in sicer manj kot 5 odstotkov ljudi je v Avstriji brez službe, sledi ji Nemčija, Slovenija se nahaja na sedemnajstem mestu s preko 10 odstotkov brezposelnih ljudi. Sam kot vodja velikega hotelskega kompleksa z bazeni in preko 300 zaposlenimi vidi najboljše možnosti za zaposlitev slovenskih državljanov v Avstriji predvsem v turizmu. Tudi sam ima zaposlene naše državljane. Prav tako so po njegovem mnenju iskani poklici v Avstriji: trgovci, natakarji, elektroinštalaterji, medicinske sestre, mizarji, kuharji ...

Dietmar Fuchs: Veliko Slovencev se podcenjuje pri znanju nemškega jezika.

Dietmar Fuchs je spregovoril o pričakovanjih avstrijskega delodajalca do zaposlenih in poznavanju nemškega jezika. Sam je mnenja, da se veliko Slovencev podcenjuje pri znanju nemškega jezika, saj ima izkušnje, da naši državljani zelo dobro govorijo nemški jezik. Seveda je pomembno ob nastopu službe v Avstriji poznati nemški jezik. Kako dobro je odvisno tudi od tega, kateri poklic opravljamo, recimo pri kuharju to ni tak problem kot pri natakarju ali hotelskem receptorju. Bolj pomembno se mu zdi, da iskalec zaposlitve sestavi dober življenjepis s kratkim motivacijskim pismom, kjer navede, zakaj kandidira na objavljeno mesto ter ga pošlje po e-mail pošti. Po njegovem mnenju iskalci zaposlitve premajhno pozornost dajejo fotografiji na življenjepisu. Le ta bi naj bila barvna in primerne velikosti. Sam je dobil enkrat priloženo fotografijo naravne velikosti, kar se mu je sicer zdelo zabavno, nikakor pa ne primerno.

O pomembnosti nemškega jezika ob nastopu službe v Avstriji je spregovoril tudi Celec. RIS Dvorec Rakičan kot podporo vsem zainteresiranim pri iskanju zaposlitve v Avstriji izvaja JOBCLUB auf Deutsch – Zaposlitveni klub po nemško. Gre za usposabljanje za nastop na nemško govorečem trgu delovne sile (Avstrija, Nemčija, Švica). Udeležencem kluba pomagajo pri sestavi življenjepisa ter motivacijskega pisma v nemškem jeziku ter jih tako na nek način pripravijo, da lažje in bolj samozavestno nastopijo na avstrijskem delovnem trgu. RIS Dvorec Rakičan prav tako sodeluje z Zavodom za zaposlovanje in izvaja za vse iskalce zaposlitve tečaje nemškega jezika.

Dušan Cvetko: Žal se od leta 2009 za delavske čezmejne migrante ni spremenilo nič!

V nadaljevanju posveta je bilo govora o problemu obdavčitve delavskih migrantov, predvsem delavcev, ki se dnevno vozijo na delo v Republiko Avstrijo, saj novi predlog novele Zakona o dohodnini, ki ga je Vlada RS že poslala v Državni zbor RS, predvideva tudi odpravo posebne olajšave za delavske migrante v sosednje republike. Višina davka bi tako znašala tudi do 75 % bruto plače na letni ravni za slovenskega migranta, ki hodi delat v tujino. O tem sta spregovorila poslanka Jasmina Opec ter Dušan Cvetko, predsednik Civilne inciative Apače. Opecova je mnenja, da so slovenski delavski migranti napram ostalim zaposlenim v zelo neenakopravnem položaju na trgu dela, saj morajo zaradi ostrejše obdavčitve in nižjih olajšav tako poleg rednega davčnega odtegljaja v državi, kjer so zaposleni, od svoje »neto« plače v tujini, plačati še dodatni davek Sloveniji. Ukinitev posebne davčne olajšave in dodatna obdavčitev bi po mnenju Opecove lahko pomenila troje: »lahko da se bodo morebiti naši delavski migranti začeli odseljevati v sosednjo Avstrijo ali bodo zaradi tega, ker se jim ne bo splašalo več delati, ostali brez zaposlitve in pristali na Zavodu za zaposlovanje ali pa se bo morebiti pojavljala utaja davkov, nad čimer pa DURS že sedaj nima popolnega nadzora«.


Več fotografij v spodnji galeriji...

 

Projekt je sofinanciran s strani Urada Vlade RS za komuniciranje.

 

 

    Fotogalerija