https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Göntér z moderno umetnostjo skozi čas

Puconci, 12.10.2013 ob 11:00  

V četrtek je v Spominskem domu Štefana Kuzmiča v Puconcih potekala otvoritev slikarske razstave Endre Göntéra. V svoji razstavi vabi na fantastično potovanje skozi čas, saj obiskovalce napoti v davno preteklost in jih popelje vse do sedanjosti, ko s podobo črnih lukenj opiše trenutno situacijo Evropske skupnosti.

Endrej Göntér je diplomirani slikar, rojen leta 1949 v Dobrovniku. Študiral je na Pedagoški akademiji v Mariboru, kjer je diplomiral na oddelku za likovni pouk pri prof. Ludviku Pandurju in Maksu Kavčiču. Leta 1987 je bil sprejet v ZDSLU, od leta 1992 pa je član Društva likovnih umetnikov Prekmurja in Prlekije.

Göntér svoje, z močjo nabite slike oblikuje z vehementnimi gibi in jih zapolnjuje z intenzivnimi barvami. Pri srcu so mu zlasti kontrasti. Zelo rad poenostavlja, abstrahira, pri tem pa pogosto ustvarja strukture z barvnimi zaplatami in prav na tem temelji s slutnjami polno razpoloženje njegovih umetnin, ki navkljub izbrani temi in načinu slikarske upodobitve dajejo možnosti za različne razlage.

Otvoritev slikarske razstave se je začela s glasbeno točko Tajde Vöröš. Nato je spregovoril mag. Franc Obal, ki je strokovno opisal razstavo oziroma pomen Göntérjevih umetnin. Pozdravne besede je izrekel tudi slikarjev prijatelj Rudi Cipot, nakar je avtor razstave skupaj s puconskim županom Ludvikom Novakom slavnostno odprl razstavo za vse prisotne.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.