https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pomen mednarodnega dneva proti revščini vse večji

17.10.2013 ob 8:09  

Danes obeležujemo mednarodni dan boja proti revščini, ki postaja zaradi gospodarske in socialne krize čedalje pomembnejši, ob tem pa ne gre spregledati visoko stopnjo revščine v Sloveniji, kar potrjujejo podatki državnega statističnega urada. Revščino najbolj občutijo otroci, pomoč pa potrebujejo vse pogosteje zaradi nizkih dohodkov tudi zaposleni.

 

Generalna skupščina Združenih narodov je leta 1992 razglasila 17. oktober za mednarodni dan boja proti revščini, z namenom opozarjati na problem revščine v svetu in spodbuditi aktivnosti za njeno zniževanje.

Pod pragom tveganja revščine je v Sloveniji lani živelo 13,5 odstotka ali 271.000 oseb. Poleg teh je bilo še 121.000 socialno izključenih oseb, skupaj torej 19,6 odstotka prebivalcev.

 

Zato ne presenečajo pogosta opozorila Varuhinje človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, ki ob tem opozarja, da se pri svojem poslovanju na terenu povsod sooča z revščino in socialnimi stiskami in ob tem še dodaja, da so prav "najmanjši" med največjimi žrtvami revščine. Temu se pridružuje tudi psihologinja Ljubica Marjanovič Umek, ki pravi, da imajo otroci, ki živijo v revščini ali na robu revščine, z vidika razvojne psihologijo zelo slabo perspektivo osebnostnega razvoja.

Unicefova mednarodna primerjava kaže, da revščina otrok ni neizogibna, temveč je v veliki meri odvisna od vladnih politik v posameznih državah, pri čemer so nekatere države pri zaščiti otrok veliko uspešnejše kot druge. Po njihovi oceni se revščina v Sloveniji poglablja, prizadeti pa so tudi otroci. Ob tem je iz Unicefa z opozorilom sporočajo: "Smo na točki, ko lahko v prepad revščine zgubimo cele generacije otrok. Treba se je zavedati, da se bodo posledice slabih odločitev čutile ne le v zdajšnjem kriznem obdobju, temveč šele mnogo kasneje. Zato morajo biti otroci enkrat za vselej postavljeni v središče procesa vladnega odločanja."

Pomoč Slovenske karitas v hrani je lani prejelo več kot 120.000 oseb, letos pa število zagotovo ne bo manjše. Število prejemnikov pomoči v obliki prehranskih izdelkov Rdečega križa Slovenije (RKS) se je s 105.431 v letu 2008 do leta 2012 povečalo za več kot 44.000 oseb. Lani je RKS s hrano pomagal 150.186 socialno ogroženim osebam.

Vir: STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.10.2013 ob 12:04 lauraas gost

      Kaj pa romi, niti doma več ne kuhajo, lepo hodijo jest v restavracije.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.11.2013 ob 13:48 kiri gost

      cigani smrduhe ene

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.