https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

TRENDI

Eno jabolko na dan...

18.10.2013  

Vsem je najbrž že dobro poznan rek "Eno jabolko na dan, odžene zdravnika vstran," a le koliko nas to upošteva? Da zopet spomnimo na zdravilne učinkovine ter naslednjo jutro v torbo, ki bo z nami romala po vsakdajih opravkih, pristavimo tudi kakšno jabolko, dodajamo nekaj koristi tega priljubljenega sadeža, ki zadnje tedne polni prenekatere shrambe z domačih vrtov. Naj napolni tudi naše trebuščke!


Jabolka naj bi izhajala na območju med Črnim in Kaspijskim morjem, od tod pa naj bi se razširila po celem svetu. Poznane so legende o Adamu in Evi, nekoč so jabolkom pripisovali lastnosti afrodiziaka, pri Keltih pa so bili simbol plodnosti. Že v prazgodovini so ljudje jedli jabolka, prvi pa so jih začeli gojiti Rimljani.

Več kot 20 mineralov

Zdrava prehrana z jabolki ima veliko pozitivnih posledic. Meso sadeža namreč vsebuje več kot 20 mineralov, lupina jabolka je bogata s pektinom. Jabolko imenujemo tudi zobna ščetka, ker vsebuje visoke vsebnosti sadnih kislin. Jabolko vsebuje tudi veliko vitaminov: kalcija, kalija, pektina, betakarotena, magnezija, vitamina C in E, fosforja in tudi jod, ki ga je največ v peščišču.  Ima nizko kalorično vrednost.

Že od šestdesetih let je tudi znano, da znižajo raven holesterola v krvi. V večini raziskav so udeleženci poskusa zaužili trikrat po 5 gramov čistih pektinov na dan, holesterol v krvi se je znižal za 10 odstotkov, nekoliko tudi »slabi« lipidi LDL, na raven trigliceridov in »dobrih« lipidov HDL pa ni bilo vpliva.

Bomba pektinov, antioksidantov, flavonoidov…

Pektini delujejo na dva načina: po prvem ovirajo ponovno vsrkanje žolčnih kislin v tankem črevesu, po drugem pa po njihovi fermentaciji v debelem črevesu nastanejo hlapne maščobne kisline, ki po prihodu v jetra zavrejo sintezo holesterola. Z navzočnostjo pektinov v jabolčni lupini lahko pojasnimo po ljudskem izročilu znano zdravilnost jabolčnega kisa za isti namen. Še zdravilneje je jesti jabolka, ta vsebujejo še antioksidanse: vitamine A, C in E ter flavonoide in fenolne spojine, ki preprečijo oksidacijo lipidov LDL, s tem pa tudi razvoj ateroskleroze, zamastitve žil, ki vodi v njihovo poapnenje. Ta je v večini zahodnih držav vodilni vzrok za obolevnost in smrtnost. Ker ni na voljo dovolj strogih dokazov, na temelju katerih bi svetovali jemanje omenjenih vitaminov, se priporoča jesti dovolj sadja in zelenjave, ki vsebujeta še druge antioksidanse v naravni obliki. Prav flavonoidi in polifenoli so najbolj zaslužni, da so jabolka tako cenjena v prehrani. Vsebuje jih plod (meso sadeža), največ pa jih je v njegovi sveži lupini. Spojine so celo sposobne zavreti rast rakavega tkiva

Zdrava prehrana, ki vključuje več jabolk na dan, pomaga pri razstrupljanju in regeneraciji organizma, krepi tudi srce in ožilje, ter varuje pred rakom. Jabolka prav tako pomagajo pri zaprtosti in odvajajo vodo iz telesa. Jabolčni kis, ki je narejen iz domačih jabolk uravnava krvni tlak in čisti ožilje, znižuje tudi holesterol.

 

Jabolka shranite na suhem in hladnem prostoru. Jabolka se hranijo v hladnem prostoru, da se upočasni zorenje. Lahko jih hranite krajši čas tudi v hladilniku.

Ključ je v sekundarnih restlinskih snoveh

Zakaj so ravno jabolka v prehrani tako pomembna za zdravje, so nedavna natančneje ugotovili znanstveniki z univerze Cornell. Izide svojih poskusov so na kratko objavili tudi v uglednem časopisu »Nature«. Izvleček iz jabolčnih lupin je zmanjšal rast rakavih celic na črevesu za pol, izvleček iz mesa ploda je zavrl njihovo rast  za tretjino, pri rakavih jetrnih celicah pa so bili učinki še očitnejši. Raziskovalci trdijo, da vitamin C dosti manj prispeva k zdravilnosti v primerjavi z navedenimi sekundarnimi rastlinskimi snovmi. Tako naj bi bil izvleček iz samo 100 gramov neolupljenih jabolk enakovreden 1500 miligramom čistega vitamina C. Vodja raziskav je ob tem izjavil, da je bolj smiselno uživati svežo zelenjavo in sadje, kot pa goltati tablete z vitamini. Bolj se z njim ne moremo strinjati. Glede na naravo vsebovanih sekundarnih snovi lahko jabolka presenetijo še z drugo zdravilnostjo, denimo proti krčnim žilam in žilni krhkosti.

Zdrava prehrana, ki vključuje več jabolk na dan, pomaga pri razstrupljanju in regeneraciji organizma, krepi tudi srce in ožilje, ter varuje pred rakom. Jabolka prav tako pomagajo pri zaprtosti in odvajajo vodo iz telesa. Jabolčni kis, ki je narejen iz domačih jabolk uravnava krvni tlak in čisti ožilje, znižuje tudi holesterol.

Jabolka shranite na suhem in hladnem prostoru. Jabolka se hranijo v hladnem prostoru, da se upočasni zorenje. Lahko jih hranite krajši čas tudi v hladilniku.

Iz jabolk naredimo domači sok, kis, jejmo sveža jabolka, saj le tako zaužijemo največ vitaminov, naredimo krhlje, spečemo zavitke, sladice, čežano, in še mnogo stvari.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.