https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Diamantno poroko sta obhajala Jožefa in Mirko Gumilar

23.10.2013 ob 13:00  

Pred dnevi, 17. oktobra, je minilo natanko šest desetletij odkar sta si v tišinski farni cerkvi večno zvestobo obljubila Jožefa Zemljič in Mirko Gumilar s Petanjcev.


Nekaj dni pozneje so v družbi najbližjih svojcev, prijateljev in znancev, v isti cerkvi, obeležili visok skupni življenjski jubilej – 60. letnico zakona ali kot rečejo diamantno poroko.

To je sicer Jožefina in Mirkova že tretja poroka. Prvo, pred 60 leti, ju je na skupno pot popeljal tišinski župnik Franc Gregor, ki je bil zanimivo prisoten tudi pri njuni drugi, zlati poroki v cerkvi leta 2003, ki jo je potrdil Ivan Kranjec; tretjo, tokratno diamantno poroko pa je opravil sedanji župnik na Tišini Boštjan Čeh. Po svečani maši so se vsi prisotni izpred tišinske cerkeve zapeljali do priljubljenega gostišča „Mencigar“ na Krajini, kjer so jih domači gostinci razvajali z dobrotami … do naslednje, platinaste poroke, čez deset let!

Kdaj praznujemo obletnice poroke?

Čeprav tisti, ki se ljubijo in so uspešni v zakonu, imajo razlog za praznovanje vsak dan, se je nekako ustalila praksa, da se praznujejo srebrna, zlata, diamanta itd.  poroka. Je pa zanimivo, da ponekod praznujejo veliko več, saj se praktično ob vsaki obletnici, lahko poročijo znova in znova. Zanimivo je, da ima večina obletnic tudi svoja imena, kot so: 1. obletnica: bombažna poroka; 2. obletnica: usnjena poroka; 3. obletnica: peščena poroka; 4. obletnica: voščena poroka; 5. obletnica: lesena poroka; 6. obletnica: ciprova poroka; 7. obletnica: volnena poroka; 8. obletnica: makova poroka; 9. obletnica: lončena poroka; 10. obletnica: kositrna poroka; 11. obletnica: koralna poroka; 12. obletnica: svilena poroka; 13. obletnica: šmarnična poroka; 14. obletnica: svinčena poroka; 15. obletnica: kristalna poroka; 20. obletnica: porcelanasta poroka; 25. obletnica: srebrna poroka; 30.obletnica: srebrno-rubinasta poroka; 35. obletnica rubinasta poroka; 40. obletnica: smaragdna poroka; 45. obletnica: pozlačena poroka; 50. obletnica: zlata poroka; 55. obletnica: biserna poroka 60. obletnica: diamantna poroka; 70. obletnica: platinasta poroka; 75. obletnica: alabastrna poroka; 80. obletnica: hrastova poroka ...

Avtentičnost imen in oznak praznovanj je neuradna, ker so viri zelo različni, sicer pa je nepomembno, kdo se je tega spomnil in zakaj?  Pomembno je, da se imamo naslednjih petdeset (in več) let v dvoje lepo ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.10.2013 ob 18:35 Gost gost

      Iskrene čestitke ob jubileju in vse dobro do platinaste poroke. Župnik, ki ju je poročil, je bil Janez Gregor in ne Alojz Gregor.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.07.2019 ob 15:56 Štefan gost

        Pa še nekaj: 50 let skupnega zakona ( zakrament sv. zakona) je zlati jubilej-zlata poroka, 60 let je biserna poroka, 65 let je diamantna 70 let je rubinska ( tudi železna) 75 let alabastrna, 80 lesena ali hrastova. Pred leti sta dva zakonca iz sosednje Avstrije praznovala 80 let skupnega zakona.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.11.2021 ob 17:59 Rita sumir gost

      pozdravljeni vsi, obljubim, da bom delil to pričevanje z vsemi tistimi, ki potrebujejo pomoč in ki morajo biti spet srečni .... moje ime je Rita Susan emir ... 58 letna dama ... bom delil dobro delo velikegamannamed Dr.ALASHIRA .. kako mi je pomagal ozdraviti mojega sina od trdih mamil in kokaina..mojega sina so zaužile trde droge..nehal je delati, niti mi ni več mar za svojo družino... Bil sem na mnogih mestih v bolnišnicah, sedemmerno zdravljenje mesta, ki prosijo za pomoč, vendar poznajo pot ... ne, dokler me prijatelj ni predstavil. Dr. ALASHIRA, kako je rešil njeno hišo... Stopila sem v stik z njim in vse razložila, in rekel mi je, da mi bo pomagal. Mislil je, da je bilo šala ne, dokler nisem sam videl Vse .. vse deluje v redu, saj je obljubil, da moj sin ne bo jemal kokaina, zdaj zapušča življenje, za katerega sem si vedno želel, da bi zame pustil dobrega očeta, svojo ženo in dobre otroke ter sina... prosim prijatelje Dr ALASHIRA je odličen človek .. stopite v stik z njim v vsaki situaciji, ki jo imate v življenju ... če ste ha pri vprašanjih v zvezi z družino ali odnosi vam bo pomagal .... pošljite e-pošto na dralahalah @ gmail.com ali telefonsko številko ali številko Whatsapp +2348115720823 ..

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.