https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Danilo Krapec: Pomurje je lahko tudi z vidika energetske (samo)oskrbe re(j)dno dobro

Murska Sobota, 28.10.2013 ob 10:00  

V reki Muri je preteklo že veliko vode, odkar se je nazadnje govorilo o njenih potencialih in izgradnji hidroelektrarne na njej. Zato smo na to temo postavili nekaj vprašanj direktorju Regionalne razvojne agencije Mura Danilu Krapcu.

Na reki Muri je nič odstotkov izkoriščenega potenciala za pridobivanje OVE, koliko energije menite, da bi se dalo pridobiti iz te reke?

Sodim med tiste, ki menimo, da reka Mura ponuja veliko več energij kot je konvencionalno razumevanje OVE, v okviru katerega se veliko govoriči o izgradnji HE. Zame Mura premore neskončni potencial energij, ki tako ali drugače (iz)polnijo posameznikova pričakovanja. Torej je v tem smislu trditev o nič odstotkov izkoriščenega potenciala nesmiselna. Po mojem prepričanju je je dovolj za vse.

Se gradnja HE iz tega vidika splača?

Trajnostno in sonaravno izkoriščanje potencialov Mure se splača, če se jih ne zlorabi za zadovoljevanje sebičnih ozkih interesov kapitala, ampak zgolj za zadovoljevanje lastnih potreb ob njej živečih ljudi. V kombinaciji z drugimi oblikami OVE je Pomurje lahko tudi z vidika energetske (samo)oskrbe re(j)dno dobro.

Kako bi vplivala HE na Muri na razvoj Pomurske regije (gospodarstvo, turizem, kmetijstvo)?

Odvisno od tega, kakšna bo. Od vsega začetka trdim, da mora biti plod najsodobnejših spoznanj znanosti o pretvarjanju hidroenergije v druge oblike energij in kot taka tudi turistična atrakcija. V kombinaciji s sonaravnimi načini izkoriščanja vodotokov za potrebe kmetijstva je lahko v tem smislu tudi sinergijska. Gospodarsvo pa itak cveti v (samo)vzdržnih okoljih (prehransko, energetsko, bivanjsko, itd.), ker tam živijo zadovoljni ljudje, h katerim radi prihajajo tudi od drugod.

Ko je govora o HE, vedno pogledujemo proti severnim sosedom. Ali veste kakšen vpliv so imele/imajo HE na razvoje regij v Avstriji, v katerih so bile HE zgrajene?

Ob obisku nekaj elektrarn v sosednji Avstriji sem se prepričal, da je končni rezultat vplivov za avstrijske »pomurce« pozitiven. Sicer jih ne bi zgradili toliko in menda še gradijo.

So bili kakšni pogovori tudi z Avstrijci? So dali oni kakšno mnenje, oceno, nasvet?

Formalnih pogovorov z Avstrijci ne poznam. Ker se zavedam, da vsak objekt na vodotoku tako ali drugače vpliva tako nizvodno kot gorvodno, priporočam objektivizacijo morebitnih mnenj, ocen in nasvetov sosedov.

Kje vi vidite prednosti in kje slabosti izgradnje HE na Muri?

Največjo prednost vidim v tem, da Muro imamo, slabost pa v tem, da z njo ne znamo. Sicer pa je zame ena največjih priložnosti Pomurja v tudi (elektro)energetski vzdržnosti in ena največjih nevarnosti v radikalni eksploataciji teh naravnih danosti.

Morda veste koliko bi stala gradnja HE in koliko časa bi se amortizirala?

Cena je bolj ali manj sorazmerna s kakovostjo oz. sodobnostjo investicije. Če je slednja trajnostna, se ne more hitro poplačati.

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.10.2013 ob 12:17 Boštjan Š. gost

      G. Krapec je po ovinkih povedal, da se z gradnjo HE ne strinja, ker se da Mura izkoristiti tudi drugače. V primeru izgradnje bo prišlo do sebičnih ozkih interesov kapitala. Amortizirala pa se bo z višjo ceno elektrike. In to je pridobitev, ki se je Prekmurci (poleg uničenega okolja) najbolj veselimo.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.10.2013 ob 12:29 zanima me gost

      Le kje si pa to prebral? Če pa izrecno govori še o sinergijskih učinkih "..... Od vsega začetka trdim, da mora biti plod najsodobnejših spoznanj znanosti o pretvarjanju hidroenergije v druge oblike energij in kot taka tudi turistična atrakcija...."

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.10.2013 ob 12:44 gost gost

      RRA bi morali že zdavnja ukinoti. Kelko so oni denarja zagonili za meglene projekte je že kriminal. Milijoni se obračajo, produkti so pa v večini primerov katalogi ali pa table. Vse je to nekši fiktivni razvoj. Če bi ta denar dali kakšnih podjetnikom, ki imajo idejo bi zdaj v Prekmurji bilo že kar nekaj uspešnih firm, ki bi ustvarjale dodano vrednost. Zdaj pa oni poberejo milijone, več kot polovico sredstev za projekt porabijo sami, drobtinice pa razdelijo prijateljskim firmam. Pozivam vse te veleume iz RRA, da predstavijo en projekt kateroga so naredili in za njega porabili goro denarja in je po končanji projekta iz njega nekši hasek!!! Kolesarskih poti nega, od Rejdno dobro se tudi nič več ne sliši.... ajde, povejte en projekt od keroga ma še nehče drugi korist razen vas in vaših prisklednikov.

      22 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.10.2013 ob 16:54 džouš gost

      Tudi jaz pricakujem odgovor na zgoraj nad mano zastavljenim vprašanjem. ajde, povejte en projekt od keroga ma še nehče drugi korist razen vas in vaših prisklednikov. (copypaste)

      17 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.10.2013 ob 19:11 itak gost

      je najlepše in najlažje doma sedeti in pitati ter pričakovati odgovor :-) ka pa če bi se vidva zgenola od računalnika pa šla poglednot / pitat kar osebno na RRA? aja - tou je že napor :-)

      0 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.10.2013 ob 19:44 gumij gost

      gospod Krapec ima doživljenski mandat mešalca megle...

      18 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      28.10.2013 ob 20:47 ms gost

      Te Krapec tudi žive kak bubreg v loji .Do penzije de sedo na ton nikaj vrednon RRA in vlejkel dobro plačo .Un naj ne primerja Avstrijce z našimi peklenščeki ka da se kaj pri nas dela te jih je stotine poleg ka se bogatijo .V Avstriji je par lidij in delajo pošteno prinas pa so pri kopanji kak prasci z čokov .Dober primer so nikoli zgrajeni odstavni pasi .Pejnezi so bilij pasov pa nega pa krivca nega .

      15 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      28.10.2013 ob 21:24 Jojo gost

      Krapec, kot vodja RRA Mura ne more podati drugačnega mnenja. Če bi podal drugačno mnenje, bi ga nekdo obsodil, kot podpornika HE na Muri, oziroma bi ga obsodil kot podpornika določenih lobijev. Je pa res, da je g. Krapec postal zelo previden pri podajanju odgovorov. Za nekatere je to prodajanje megle, za druge stolec do penzije. Za mene pa je to nekaj drugega. Če se dobro spomnim, sta Židan in Krapec naklonjena namakanju polj iz Mure. Zato bi bilo dobro, da se eden ali/in drugi izjasni, kaj bo naredil na svojem stolčku, da bo to omogočeno in po kakšni ceni. Dobro vemo, da zaenkrat bedi nad vodnimi viri ARSO. Po novem bi naj bila to neka nova "tvorba"-urad. In Mura je vodni vir. Kako bodo nekoga na ARSO-ju prepričali, da bo dovoljeno črpati vodo za namakanje iz vodnega vira, ki je (hvala Bogu) v območju Nature 2000? In tu se bojim , da je problem. Določeni lobiji bodo pridobili prej dovoljenje za izgradnjo HE, kot pa lokalni prebivalci za namakanje njiv-poljščin. Za eno že namreč obstajajo načrti, drugo je pa še komaj v povojih. In za "povoje" bo potrebno prilagoditi zakonodajo.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      28.10.2013 ob 22:59 gost gost

      @itak, glede na tou ka si tak pameten ka bi lejko šou na RRA za projektnoga vodjo po domače prodajalca megle, ali si pa mogouče že tan ti na tvojo žalost povem, da san točno tou že enoga od teh meglarov tudi pijto v živo, pa da ti ne poven kakšen aroganten odgovor san doubo. zatou me zanijma če keri od teh carov upa javno povedati to ka je tisti meni povedo ali pa izpostaviti bar en projekt od keroga je nekši hasek za ostale ljudi nej samo za njih in njihove pajdaše.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      29.10.2013 ob 6:21 Boštjan Š. gost

      @zanima me: beri med vrsticami. Krapec ne more in ne sme kar po defaultu zastopati enega stališča. Če kdo misli, da bodo ob morebitni izgradnji upoštevani vsi okoljski vidiki in sinergijski učinki. Že zakonodaja predvideva, da JE v projektni skupini za spremembo državnega prostorskega načrta tudi predstavnik INVESTITORJA.In v DPN bodo dali samo takšne zahteve, kot jih bo podprl predstavnik investitorja - torej bolj malo. Če upoštevamo še pasivnost občin, pa je jasno, kam pes taco moli.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      29.10.2013 ob 7:07 rrr gost

      Mogoče je tudi tukaj prišel čas za spremembe

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.