https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

»Male ribe« Osnovne šole II Murska Sobota med 24 najboljšimi na svetu

07.11.2013 ob 12:00  

Po lanskem uspehu filma "Štraf" Osnovne šole II Murska Sobota, ki se mu je v letu 2013 uspelo uvrstiti na enega največjih eko filmskih festivalov na svetu, Green screen filmski festival, v Beogradu, je učencem 7., 8. in 9. razredov pod mentorstvom Marka Wolfa in Matjaža Gederja uspel še en preboj.

 

Tokrat so se na prej omenjeni festival uspeli uvrstili s filmom Male ribe (Small fish), ki govori o večno neaktualni tematiki vodi, kot osnovni življenski potrebi, ki postaja v lasti vedno večjih korporacij in služi kot osnovno manipulacijsko sredstvo za doseganje svojih dobičkonosnih ciljev, kar pa je v nasprotju z Resolucijo združenih narodov iz leta 2010. Ta pravi, da je (beri: bi morala biti!) dostop do pitne tekoče vode temeljna človekova pravica. 

Prepletanje večih filmskih tematik

V filmu najdemo preplatanje večih filmski tehnik. Uvodoma se srečamo s suvereno sinhronizacijo pogovora rib v akvariju, ki spominja na Monton Pithonov Smisel življenja torej za tako imenovani "Small talk", kjer se male ribe še ne zavedajo svojega zelo resnega nezavidljivega položaja v akvariju. Mučijo jih zgolj vsakodnevne težave, ki jim zastirajo pogled na veliko rasnejše življensko pomembne dobrine, ki kar hitro splavajo po vodi. 

Nadaljevanje nam postreže z bahljivim razgovorom treh gospa Konzorcij, Koncern in Koncesija, ki razpravljajo o svojem velikem načrtu  in uveljavljanju svoje nove blagovne znamke "Fatamorgana", kar lahko dojamemo kot nenehni pritisk  velikih podjetij na vse družbene sloje, končavši pri vpletanju teh družb celo v zakone države ali še višjih celinskih in svetovnih  zakonov in uredb.

Na koncu pa se pojavi retorično vprašanje, kaj se je zgodilo z našo malo ribico, torej kaj se dogaja z nami? Bo ribica preživela?

Sodelovanje učencev in učiteljev

Pri projektu so sodelovali učenci in učitelji Osnovne šole II Murska Sobota, kar da izdelku še posebno veljavo, rezultati in uvrstitve pa so potrdilo, da so na pravi poti.

Igrajo: Nina Babič, Barbara Barat, Tim Hajdinjak, Mina Kovač, Gašper Marič, Iva Marič, Miša Aleša Pojbič, Sanja Toplak, Šukri Zečiri.

Animacija ribice: Barbara Barat, Matjaž Geder, Mina Kovač, Iva Marič, Marko Wolf.

Rekviziti: Barbara Barat, Ula Gider, Niki Horvat, Mina Kovač, Iva Marič, Miša Aleša Pojbič, Šukri Zečiri.

Glasba: Borut Slavic in Marko Wolf.

Napovedovalka: Anita Borovič.

Grafika/animacija/montaža: Marko Wolf.

Scenarij:Učenci 7., 8. in 9. razreda pod mentorstvom Matjaža Gederja in Marka Wolf.

Režija: Marko Wolf in Matjaž Geder.

Preko 106 filmov na tekmovanju iz 24 držav sveta

Na letošnji Green fest je bilo v kategoriji kratkih in amaterskih filmov prijavljenih preko 106 filmov iz 24 držav sveta. V tekmovalni del se je uspelo uvrstiti 48 filmom (24 kratkih in 24 amaterskih filmov). Sam festival pa bo pod pokroviteljstvov mesta Beograd in številnih drugih donatorjev trajal tri dni (13. - 15. novembra) v Domu omladine v Beogradu.

Več uspelih projektov osnovne šole

Omeniti je potrebno, da ta film ni zgolj en uspeli projekt, ampak se je na šoli z učenci pripravilo že kar nekaj znanih in nagrajenih osnovnošolskih filmov: Rompompom (2009)- 1. nagrada v vseslovenskem projektu "Policist Leon svetuje", ki ga razpisuje Ministrstvo za notranje zadeve – Policija, GeEsEm (2010) - 1. nagrada po izboru publike na Mikkrofilm festivalu, A.D.R.E.N.A.L.I.N (2011) - film posnet v sodelovanju s skupino Siddharta, A.D.R.E.N.A.L.I.N (2012) – 2. Nagrada na festivalu »Koušta«, ŠTRAF (2013) - 1. mesto na Grajskem filmskem festivalu po oceni strokovne žirije, uvrščen med 10 najboljših filmov na Green fest-u v Beogradu v kategoriji amaterskih filmov.

Vse te filme in mesečno izobraževalno oddajo "Šola za radovedne"  lahko najdete na medijski šolski spletni strani www.solazaradovedne.si, ki je že kar dobro uveljavljen koncept dobre prakse v širši regiji (sodelovanje z Gimnazijo Franca Miklošiča Ljutomer, Ekonomsko gimnazijo MS, Ljudsko univerzo MS, Mestno občino Murska Sobota …)

Film Male ribe si lahko ogledate TUKAJ.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.