https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Sproščen Martinov pohod Občine Puconci

Dolina, 16.11.2013 ob 15:00  

Razvojni zavod Občine Puconci in KTD Dolina sta organizirala že 17. Martinov pohod po Občini Puconci oziroma 10. pohod po poti sprostitve in užitka.


Približno 50 pohodnikov se je ob lepem sobotnem dopoldnevu zbralo pri gasilskem domu v Dolini in se podalo na osem kilometrsko krožno pot. Začetek poti je potekal mimo znamenite Dolinske grüjške, ki jih je veličastno pozdravila na začetku vasi in po vinorodnem območju imenovanem Szaparov breg. Na tem, s soncem obsijanim bregom, je namreč vinograde imel tudi nekdanji soboški grof Szapary.

Nato pa jih je pot vodila do vaškega zvonika. Dolinski zvonik je kulturni spomenik, ki stoji tik ob vaškem pokopališču, ki je vrh borovega gozda. Po ustnem izročilu naj bi bil star okrog 300 let. Pohod so nadaljevali do izvira čiste vode imenovanega Mrzlek. Izvir je na dnu grape, kjer je tudi v največji vročini prijetno hladno. Starejši vaščani pravijo, da ima voda bogato energetsko moč. Po osvežitvi z hladno vodo so se odpravili do domačije Geze Kološe, kjer je bila prva postojanka s pogostitvijo.  

Okrepčani so nato zapustili vas Dolino in se odpravili do Bokračev, kjer pa so obisk turistične kmetije Tremel zaradi poškodovanega mostu letos izpustili. Tako so se takoj vrnili v Dolino ter se po drugi strani vasi, mimo romskega naselja, odpravili do Vinske kleti vinogradnika Jožeta Šumaka, kjer so pohodniki poskusili mlado vino. Pot jih je vodila tudi na hrib med Vanečo in Dolino, ki se imenuje Ribnjek. Ta hrib, ki se dviga 317 metrov nad morsko gladino, je dobil ime po ribniku, ki naj bi ga tukaj imel grof Szapary. Domačini mu pravijo »Čarna mlaka«.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.11.2013 ob 20:23 martjanci gost

      Pa ka odijo pa se ven mečejo z tejmi pohodami .Te Martinov pohod te še Miklošev pohod pa takši pa ovakši samo ka nede štoj znoro na tej pohodaj .Idejo na pohode ka se za šenki nagejjo in napigejo na konci pa se svadijo .

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.