https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Pahor sklical vodje parlamentarnih strank

20.11.2013 ob 11:00  

Predsednik republike Borut Pahor po več tednov trajajočih ločenih delovnih pogovorih in izmenjavi pisnih stališč s predsednicama in predsedniki parlamentarnih strank sklenil, da konec meseca skliče srečanje. Potrjeno je, da se ga bodo vsi tudi udeležili.


Dokončna odločitev je bila sprejeta po predsednikovi presoji, da glede na ugotovljena stališča voditeljev parlamentarnih strank obstoji verjetnost, čeprav ne tudi zagotovilo, za oblikovanje potrebne dvotretjinske večine za sprejem sprememb ustave in zakonov glede volilne zakonodaje. V kolikor bi bilo glede te teme tudi uspešno, bi se nadaljnjemu usklajevanju končnega predloga besedil sprememb pridružili tudi vodje poslanskih skupin.

Čeprav je prevladalo mnenje, da sprememba volilnega sistema ni prednostna za izhod iz krize, je bilo v pogovorih doseženo soglasje, da se na novembrskem sestanku ugotovi, ali je mogoče doseči zahtevano dvotretjinsko večino vseh poslank in poslancev za tako dopolnitev obstoječega proporcionalnega sistema, da bodo, kot določa Ustavni zakon, imeli »volivci odločilen vpliv na dodelitev mandatov kandidatom«.

Več podobnih poizkusov v preteklosti ni imelo potrebne podpore

Sogovorniki pa so tokrat večinoma ocenili, da je zlasti v času okrepljenega nezaupanja v politične institucije večja vloga volivca pri izbiri članov parlamenta potrebna in koristna. Odločitvi, da se to temo uvrsti na jesenski sestanek, je botrovalo dejstvo, da je za spremembe potrebna daljša in zahtevna procedura. V kolikor bi želeli že na naslednjih volitvah voliti po dopolnjenem volilnem sistemu, je to odločitev potrebno sprejeti kmalu, saj je take spremembe nedopustno uveljaviti neposredno pred samimi volitvami.

Predsednik republike je že v prvi polovici septembra ocenil, da bi bilo srečanje predsednic in predsednikov parlamentarnih strank koristno, kot je bilo, doslej edino, srečanje pri njem 14. februarja letos. Vsi trije dogovori, doseženi na tistem srečanju, so bili kasneje uveljavljeni; ratifikacija pristopne pogodbe Hrvaške k Evropski uniji, ustavne spremembe glede referendumske ureditve in reforma trga dela.  Dodatno ga je k temu spodbudila nedavna pobuda Nove Slovenije, ki je predstavila predsedniku predlog za »sodelovanje vseh političnih strank pri ključnih ukrepih za Slovenijo«.

Vir: Urad predsednika republike

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.11.2013 ob 17:38 prekmurka gost

      G. predsednik Pahor ali je sprememba volilne zakonodaja res tako pomembna zadeva? Nič ni narobe s to temo, vi razgovor kar opravite, rezultate pa bomo videli. Od vas bi pričakovala več javnih nastopov(ne slikanja in opravljanja fizičnih del), marveč pomembnih mnenj in stališč o aktualnih dogodkih. Kdaj ste se g. predsednik oglasili kot "oče naroda"?. Sedaj v krizi bi pričakovala vaše besede in stališča , ki bi vzpodbudila narod, da verjame v izboljšanje in zanj nekaj naredi. Oglasili bi se lahko tudi ob škandaloznih političnih vmešavanjih tuje stranke v naše pravosodje itd. Po moje pričakujemo Slovenci od predsednika neka stališča in vzpodbude. Kdaj bo to g. predsednik?

      15 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.11.2013 ob 20:37 česnek gost

      Prekmurka ne bluzi, ka kučan itak svoje tira.

      6 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.11.2013 ob 21:44 Kučan gost

      Kva ste rekli? živela partija

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.11.2013 ob 13:52 prekmurka gost

      Predsednik Pahor bi se moral javno oglasiti že pred dobrim mesecem. V daljšem nastopu bi moral podpreti prizadevanja vseh pristojnih za ureditev stanja v državi, za umiritev negativne klime, ki jo širijo mediji ter predvsem predstaviti stališče do "klicanja trojke". Zavzeti bi se moral za združitev vseh moči, da se prepreči izguba suverenosti in grški scenarij. Trojka ne pomeni nič drugega kot razprodajo državnega premoženja(po diktatau in ceni tujcev), krčenje vseh dosedanjih družbenih pravic(zdravstvo, sociala, pokojnine) ter s tem dodatni večdesetletni zaostanek Slovenije za EU. A si želimo to? Od predsednika države se pričakuje, da naciji nalije čistega vina, jo združuje, ji daje pozitivne signale ter opozarja na nevarnosti. V današnem času potrebujemo predvsem to.

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.11.2013 ob 21:03 prek(MURKI) gost

      Prekmurka, tebe bi še v S. Koreji vzeli za piarovko. To si pa pozabila: "Za domovino, z Borutom naprej."

      6 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.11.2013 ob 21:08 gost gost

      ka je neandretalci? čista pravilno van guči prekmurka, problem je ka pač ne razmite in zato glupe komentare pijšete.

      9 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      22.11.2013 ob 8:40 lauraas gost

      Dobro je da Evropa sodiščem navije ušesa, ker so v Sloveniji nedotakljivi. Balkanske bojevnike so spustili z vsemi dokazi, Janšo pa obsodili brez enega dokaza, samo na osnovi sklepanj.

      5 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      23.11.2013 ob 15:04 prekmurka gost

      Dragi Prekmurci! Državo in domovino je potrebno spoštovati, prav tako vsakokratnega predsednika. Izvolili smo ga večinsko prav mi, in on nas predstavlja. Predsednik države je inštitucija. S svojimi pluvanji po njem kažemo svojo nerazvito politično in vsakršno kulturo. V urejenih demokracijah se predsednike- tudi bivše spoštuje in se jih tako tudi obravnava. Predsedniku je možno dajati predloge ,izražati do njega neka pričakovanja, nikakor pa "pluvanje". Še dosti se bomo morali naučiti. Skrajni čas je ,da se neha ta vsesplošna delitev na naše in vaše, na rdeče in črne ter neha ocenjevati dejanja posameznikov in skupin glede ,na njihovo domnevno pripadnost.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      23.11.2013 ob 16:49 česnek gost

      Pahori saka čast, tij Prekmurka pa hitro Zokiji na kolena sedit.

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      23.11.2013 ob 18:28 prekmurka gost

      Nekaterim pač ni pomoči-na žalost, to izraža tudi gornji komentar.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      23.11.2013 ob 18:32 gost gost

      @laurass, @česnek , tou je nej španska nadaljevanjka, pri takšnih stvareh je pač potrebno malo zagnati tisto stvar v glavi, če jo maš seveda. @laurass, maš?

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.