https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

V Ljutomeru odkrili doprsni kip Franca Miklošiča

20.11.2013 ob 10:00  

Na predvečer 200-letnice rojstva Franca Miklošiča so na Glavnem trgu v Ljutomeru odkrili njegov doprsni kip, ki ga je izdelala akademska kiparka in slikarka Irena Brunec Tebi.


Program ob odprtju doprsnega kipa sta pripravila Občina Ljutomer in Umetniško društvo Bronos, za odlično glasbeno vzdušje so poskrbeli kantavtor Tomaž Domicelj s skupino Langa in otroškim zborom Dešu Duj.

Gesta ponižnosti in spoštovanja

V slavnostnem nagovoru pred odkritjem Miklošičevega kipa je zbrane nagovorila županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba, ki je med drugim dejala: »Miklošičevega leta bo kmalu konec, žlahtni občutki, ki jih bomo vsak zase nesli naprej v naši notranjosti, ostajajo del nas in nas nedvomno pozitivno zaznamujejo. Ne bi pa bilo povsem v redu, če bi ostali zgolj v notranjih zaznavah. Pomembno je, da postimo nekoliko bolj trajen pečat v spomin na to leto, posvečeno enemu izmed temeljnih nosilcev prleške identitete.« Županja je postavitev kipa, ki bo odslej krasil Glavni trg v Ljutomeru, označila kot odločno dejanje z izkazano gesto spoštovanja in ponižnosti. 

Miklošičev doprsni kip delo Irene Brunec Tebi

V nadaljevanju je kip natančneje predstavitev njegova avtorica – akademska kiparka in slikarka Irena Brunec Tebi, ki je pred tem že izdelala manjši kip Miklošiča v njegovih mlajših letih, v času, ko je s svojo bogato znanstveno kariero začel navduševati lingviste na Dunaju in po Evropi. Z velikim doprsnim kipom pa je upodobila Franca Miklošiča v najodmevnejšem obdobju njegovega življenja. Sicer pa najbolj znano kiparsko upodobitev Miklošiča predstavlja doprsni kip na dunajski univerzi iz leta 1891. Postavili so ga takoj po njegovi smrti. Kopija tega kipa že dolgo časa stoji v Ljutomeru. Tebijeva je nato osvetlila zgodovino Miklošičevega kipa, ki stoji v Miklošičevem parku v Ljubljani. »Kip, ki ga danes odkrivamo, je podoba Franca Miklošiča iz njegovega zrelega in najplodnejšega obdobja, zaradi katerega je še vedno spoštovan in znan kot izjemen jezikoslovec,« je poudarila Tebijeva.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.11.2013 ob 12:43 ms gost

      ));. ta Brunecova pa vsepovsedi redno kasejra za skolpture .mislin ka je vse to njoj namerno nameščeno da služi .

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.11.2013 ob 13:33 kipec gost

      Povežeš razne stvari med seboj in imaš takoj kdo je za vsemi temi postavitvami in kdo še zraven kaj zasluži in kdo je s kom povezan. Nastopajoči so bili ni pa bilo publike. Kje je publika? Organizator pozabi narediti reklamo in še popolnoma napačen dan in uro izbere za tako zadevo. Pa še šniclja in Lango si naročijo. Organizacija dogodka SEDI CVEK!!! Mikološič se lahko v grobu obrača.

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.