https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Ravnanje župana Štihca obsodili tudi v časniku Delo

23.11.2013 ob 9:00  

Dejanje murskosoboškega župana Antona Štiheca, ko je v odmoru med zadnjo sejo mestnega sveta novinarju Televizije AS zagrozil, naj da mikrofon na stran, sicer ga bo odrstranil iz seje, je v komentarju, objavljenem v Delu, obsodil tudi novinar Jože Pojbič.


Pojbič je opozoril na nepazljivost funkcionarjev, ki se občasno spozabijo, da jih »Veliki brat« vedno opazuje, in se pokažejo v takšni luči, kot se v javnosti sicer nočejo pokazati. Komentar Jožeta Pojbiča objavljamo v celoti:

»Župan, Veliki brat vidi vse!

Murskosoboški župan Anton Štihec očitno ni bral Orwellovega romana 1984 in zato ne pozna njegove vizionarske napovedi o Velikem bratu, ki v vsakem trenutku vidi vse in vsakogar. In kot kaže ne pozna najbolje niti najnovejšega dogajanja, ko je žvižgač Edward Snowden razkril prisluškovalno afero tajnih služb vsemogočnega in v vse vpletajočega se svetovnega policaja z onstran velike luže in tako pokazal, da se Orwellovo vizionarstvo v današnjem svetu uresničuje povsod in na vsakem koraku. Morda mu je ušla tudi novica, da se Veliki brat ne ustavi pred nikomer, kar je na lastni koži izkusila železna Angela Merkel.

Ker se torej očitno ni zavedal vseprisotnosti Velikega brata, se je Anton Štihec v premoru zadnje seje mestnega sveta malo preveč sprostil in se pokazal v takšni luči, v kakršni ga sicer v javnosti ni mogoče videti. Dal si je duška in oholo nadrl mladeniča, ki je hotel bliže njemu prestaviti mikrofon kamere ene od dveh lokalnih soboških televizij. Fantu, ki je le opravljal svoje delo, je zagrozil, da ga bo odstranil, če ga bo še naprej provociral. Ko je mladi snemalec vendarle postavil mikrofon tako blizu njegovemu sedežu, kot je ocenil, da je najmanj potrebno, da bo zvok dovolj kakovosten, sicer ni odstranil fanta, ampak je lastnoročno odmaknil mikrofon na skrajni rob dolgega govorniškega pulta.

In Veliki brat, čigar oko je tokrat predstavljala še vedno delujoča kamera mladega snemalca, ušesa pa prav tako še vedno vključen sporni mikrofon, ki sta ga sem in tja po pultu potiskala oba, je to videl in posnel. Čez nekaj dni je bil posnetek odločno izključujočega župana najbolje obiskana uspešnica na soboškem spletnem portalu, od koder se je razširil na vse strani in v številne medije. Poznejše županovo opravičevanje svojega početja, češ da je bil sporni mikrofon last lokalne televizije, s katero je občina prekinila pogodbo o snemanju sej in da torej ni imel več kaj iskati na pultu poleg drugih mikrofonov, je bilo bob ob steno. Veliko ljudi, tudi tistih, ki so se o tem dogodku razpisali v spletnih forumih, pač ve, da so seje mestnega sveta javne, kar pomeni, da jih lahko brez izjeme spremljajo in snemajo tudi predstavniki javnosti, kar novinarji, fotografi in snemalci brez dvoma so. Pa čeprav jih občina za to ne plačuje in z njimi nima sklenjene pogodbe. Pred ljudmi – in zakonom – je vseeno, ali je snemanje naročeno in plačano ali ne. Pravzaprav ljudje večji objektivnosti in verodostojnosti na ljubo raje vidijo, da jih o dogajanju, pomembnem za vse njih, obveščajo tisti, ki jih ne plačuje občina in ne le tisti, ki se zdijo primerni županu. Ali, kot je takšno županovo ravnanje komentiral eden od bolj preprostih obiskovalcev forumov: »Mikrofon je odvisen od katerega medija je. Če piše samo dobre stvari, potem je lahko bolj blizu mikrofon.«

In nauk te zgodbe? Nikoli ne mislite, da ste varni pred pogledom Velikega brata, zato nikoli ne pokažite, kakšni ste v resnici.

Jože Pojbič«

 


Pogovor med županom Štihcem in kamermanom Televizije AS si lahko ogledate na povezavi:

VIDEO: Župan Štihec kamermanu TV AS zagrozil: Daj mikrofon v kot ali pa te bom odstranil!

 

    Komentarji

    1. poco
      23.11.2013 ob 15:45 poco

      Ka majo eni za problemov z županon, je samo človik s krvi pa mesa in njemi se tudi lejko pritisk poveča, či njemi nešče šče mikrofon v nos porinoti, kda vodi sejo. pa če je to zdaj plačana ali neplačana lokalna televizija ali...štokoli. malo novinarske kulture v toj državi- to fali pa to redno. Nej samo blebetati... Pitajo se naj tej kvazi novinari, in pogodbeni inaši, kakša je njihova kultura in profesionalni pristop...

      7 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.