https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Kviaz mestne svetnike deli, svojo pravico iščejo vsi

Murska Sobota, 11.11.2010 ob 9:40  

Soočamo glavne akterje v murskosoboškem mestnem svetu. Prva seja mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota se namreč ni zaključila z imenovanjem komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (Kviaz), zato smo jih povprašali, zakaj so njihovi predlogi za sestavo omenjene komisije pravični in ali bodo pripravljeni sprejemati kompromise.

Predlog župana Antona Štihca za sestavo devetčlanske komisije je bil sledeči: po dva predstavnika Modre liste in LDS ter po enega predstavnika SDS, SD, DeSUS, SLS in SNS. Zakaj tak predlog? Župan pojasnjuje, da je  predlog odraz dobljenih glasov za vsako stranko oz. listo, ker je tak predlog podprlo pet strank oz. list ker imajo stranke LDS, SD in SDS medsebojno različne predloge in ker bo tako v komisiji proporcionalnost glede števila mandatov svetnikov in v ostankih kvocientov tudi v številu strank oz. list.

Županov predlog, ki ima podporo petih strank oz. list

In zakaj županov predlog ni sprejemljiv za vse tri večje svetniške skupine SDS, LDS in SD? Odgovori so si enotni, da takšna sestava komisije ni v skladu s 55. členom poslovnika in da ne odraža volilnih rezultatov. »Do oblikovanja predloga ni prišlo na podlagi dogovora, ki bi ga podpirala večina mestnih svetnikov, zato tudi ni imel možnosti, da bi bil sprejet,« pravi Goran Miloševič iz Socialnih demokratov (SD).

Goran Miloševič

Preostali trije predlogi so bili različni

Poglejmo še, kakšni so bili predlogi že prej omenjenih strank. Predlog Liberalne demokracije Slovenije (LDS)  je, da bi imeli oni, Modra lista, SDS in SD po dva prestavnika, preostalega pa DeSUS.

Pri SD želijo predlog, ki bo odražal dejanska razmerja v mestnem svetu, z njihovega stališča pa pričakujejo dva člana. Pri Slovenski demokratski stranki (SDS) zagovarjajo D'Hondtov sistem, po katerem bi imela Modra lista tri predstavnike, LDS, SDS in SD pa po dva predstavnika.

SDS-ov predlog izračuna po D'Hondtovem sistemu

In kako na omenjene predloge gleda župan? »Ti trije predlogi so vsi različni, s tem, da se SD opredeljuje le za svojo stranko - želijo imeti dva kandidata v komisiji, ne pa za celotno sestavo komisije. Moj predlog pa podpira pet svetniških skupin, ki so v mestnem svetu. Torej predlogi teh treh strank se mi zdijo nesprejemljivi, ker dvema strankama dodeljujeta več članov v komisiji, kot jima pripada,« pravi Štihec.

Je župan ravnal neodgovorno? 

Veliko prahu je dvignila tudi predčasno zaključena prva seja, s to trditvijo pa se ne strinja župan. »Sejo nisem zaključil predčasno, ampak povsem normalno, saj smo vse točke dnevnega reda izčrpali,« pravi Štihec.

Istega mnenja, da je župan ocenil, da je dnevni red izčrpan, je tudi Miloševič, ki dodaja, da po prepričljivi zavrnitvi prvega predloga župan mora pripraviti boljši predlog na podlagi dogovora s člani mestnega sveta za katerega pa na prvi seji še ni bil pripravljen.

Mnogo bolj ostra pa sta Marko Martinuzzi iz SDS-a in dr. Mitja Slavinec iz LDS-a.

Anton Štihec

Prvi meni, da je odločitev župana, da predčasno zaključi sejo, milo rečeno neodgovorna, ker je komisija pomembna tudi za oblikovanje preostalih delovnih teles in organov. »Tako bomo čas, ki bi ga lahko namenili reševanju problemov, znova namenili sestankom in prepričevanju v svoj prav, čeprav je rešitev jasna in matematično dokazljiva,« pravi Martinuzzi.

S predčasno zaključeno sejo se ne strinja tudi dr. Slavinec, ki pravi: »Poslovnik dopušča možnost več predlogov, zato bi bilo korektno, da po glasovanju o ustreznosti županovega predloga poda še druge predloge, ki smo jih predlagale ostale politične stranke in v kolikor nobeden od teh predlogov ne bi bil potrjen bi bili izpolnjeni pogoji za novi krog dogovorov.«

dr. Mitja Slavinec

Kako hitro se bodo uspeli dogovoriti?

Sedaj se postavlja vprašanje, kako naprej. Na omenjeni seji je župan pred njenim končanjem dal na razpolago petnajst minut premora za dogovor, vendar so tudi po tem času vsi vztrajali pri svojem. Da se bo komisija imenovala, bo torej potrebno skleniti nek kompromis, kar pa bo verjetno vse prej kot lahko.

»Upam, da se bodo po prespanih nočeh glave malo ohladile. Na zadnji se o mojem predlogu sploh ni glasovalo - glasovalo se je le o tem, da moj predlog ni skladen z zadnjim odstavkom 55. člena poslovnika. Moj predlog sem sestavil na podlagi predhodne podaje stališč vseh strank in liste. V odmoru, ki sem ga odredil, da pridobim nove predloge, pa so vsi vztrajali pri svojih prvotnih predlogih,« pravi Štihec.

Na kompromis, kot pravijo, so pripravljeni tudi v treh večjih strankah, a samo v primeru, do upoštevano dejansko razmerje v mestnem svetu. »Dejstvo je, da je za nemoteno delo v mestnem svetu odgovoren župan in njegova je tudi odgovornost za posledice, če noče podati predloga, za katerega obstoji gotova verjetnost, da bi bil izglasovan,« meni dr. Slavinec.

»Pripravljeni smo podpreti predlog LDS-a in SD-ja, saj tudi njihov predlog spoštuje načelo sorazmernosti, a v nekoliko manj strogi obliki,« pa pravi Martinuzzi.

Marko Martinuzzi

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. sotrpin
      11.11.2010 ob 11:09 sotrpin

      Zelo realen prispevek,samo tako naprej.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. vinci
      11.11.2010 ob 12:06 vinci

      Se bodo pa zelo težko uskladili, saj na seji o ostalih predlogih niso niti glasovali (pet strank, ki podpirajo županov predlog pa ima skupaj z MLAŠ devet glasov od 26)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. read
      11.11.2010 ob 12:06 read

      Prispevek je resno na meste, ale me bole zanima, zakoj Štihec tak poudarja, ka se more male stranke date v KVIAZ? Aja, ker so ga vse podprle na lokalnih volitvah in zdaj šče mete prek njih vpliv v KVIAZ-e?! Ale bre :) nerealno za ka se zavzema Štihec

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. PREKMUREC
      11.11.2010 ob 16:40 PREKMUREC

      Vinci meni je tou tudi malo čudno. Ali pa ka je prelog odraz dobljenih glasov. Pa nejso merodajna svetniška mesta pa nej glasovi? Tak so bar gučali na teveji. Naj mi tou malo nešče razloži.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. vinci
      12.11.2010 ob 9:21 vinci

      Prekmurec, se tej kolobocije oz. mesta v kviazi, bi se naj dobivala po procenti dobljenih glasov. Samo te so pa pa preračunavanja (prva tabela), kera si seveda saka stranka drugače razlaga (jasno saka vliče na svojo stran), zatou je tudi omenjeno par pravil (vsa pravila so eksperimentalna). Zatou je edino pravilo kero lejko obvelja kompromis. Na žalost je vse tou tak neoprijemljivo in do s trmo težko ka dosegnoli!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. PREKMUREC
      12.11.2010 ob 11:30 PREKMUREC

      Vinci te san pa ge nej dobro razmo ka se mesta v kvijazi dobijo odvisno od mest v občinskon svejti. Ka eni so tan tupili ka je od števila mest v občinskon svejti tou odvisno. Mogoče znaš ge so ta pravila?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. vinci
      12.11.2010 ob 19:06 vinci

      Prekmurec, ne ven, san čul tou od svetnikov. Lejko pa se pozaniman, pa javin.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.