https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Do brezplačnih dogodkov na Ta veseli dan kulture

03.12.2013 ob 9:00  

3. decembra obeležujemo obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna, na ta dan pa po Sloveniji poteka Ta veseli dan kulture. Po večjih mestih bodo svoja vrata na stežaj odprle galerije, muzeji, knjižnice in druge kulturne ustanove, kjer bodo na voljo brezplačne predstave, razstave, predavanja, delavnice, koncerti in drugi dogodki.

V Lendavi bodo dan odprtih vrat slovenske kulture obeležili s predvajanjem filma Pisma Sv. Nikolaju. Gre za najbolj gledan poljski film vseh časov, ki ga je režiral slovenski režiser Mitja Okorn. Romantična komedija je postavljena v čas božično-novoletnih praznikov v Varšavi. Tu sledimo prigodam med seboj zelo različnih junakov z eno skupno lastnostjo: vsi po vrsti iščejo ljubezen. Razočarani policist se skuša ponovno zbližati s svojo družino; radijski napovedovalec išče novo ljubezen, pri čemer mu pomaga njegov sin; v Božička preoblečeni razuzdanec skuša uloviti mladega tatu; poslovnež skuša pomagati osiroteli deklici. Bodo v čarobnem času božičnih praznikov vsi skupaj našli to, kar iščejo? Film bo na sporedu ob 17.00 v Gledališki in koncertni dvorani Lendava.

V Ljutomeru bo v Mladinskem centru Prlekije-Pokrajinskem centru NVO, Art kulturnem centru Prlekije potekal kulturni večer. Ob 18.00 bo potekala premiera multimedijske produkcije Mura-Drava bike, ki predstavlja popularizacijo mednarodnega kolesarskega turizma, meddržavnega sodelovanja in ohranjanja naravne in kulturne dediščine. Odvila se bo tudi premiera lastne produkcije-filmčka Kdo je šef?, kot ironija na slovenske referendume, volitve in kot vzpodbuda razmišljanja o dejanskosti "šefa" slovenskega prostora. Z repertoarjem se bo predstavil tudi glasbeni umetnik, harmonikaš in humorist Franc Ivanek.

V Galeriji Murska Sobota bo od 9.00-17.00 na ogled brezplačna kiparska razstava Drago Tršar: Portret. Od 10.00-12.00 bo potekala kiparska delavnica za vse generacije, z naslovom Sladki in slani portreti. Od 17.00-20.00 pa bo javno strokovno vodstvo po razstavi portretov Draga Tršarja v Galeriji Murska Sobota. Strokovno vodstvo se bo nadaljevalo z ogledom razstave Draga Tršarja : Portreti v Pomurskem muzeju Murska Sobota. Vodil bo Robert Inhof, direktor galerije.

V Pokrajinskem muzeju Murska Sobota bo od 9.00-17.00 na ogled stalna razstav Pomurskega muzeja Murska Sobota Med preteklostjo in sedanjostjo. Ob istem času bo prav tako brezplačno na ogled občasna razstav Drago Tršar - Portreti. Ob 15.30 bodo muzej obiskali otroci iz vrtca s starši in starimi starši kot primer medgeneracijskega sodelovanja. Potekala bo tudi učna ura z aktivnim sodelovanjem, ki bo prilagojena starostni skupini. Vodila bo kustosinja in etnologinja Jelka Pšajd.

Od 17.00-20.00 bo na ogled občasna razstav Drago Tršar - Portreti z javnim strokovnim vodstvom. Na ogled bodo Tršarjeve plastike v mestnem parku in nato vodstvo po razstavi v muzeju. Ob 20.00 pa bo sledila predpremiera dokumentarno-igranega filma Prevratno Prekmurje (scenarij in režija Štefan Celec) v baročnem salonu soboškega gradu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.12.2013 ob 12:15 gost gost gost

      Kje so pa ostali dogodki, ki so bili v MS? Na vse brezvezne prireditve odite, pa napravite sto slik,na kaj kulturnoga pa ne. S ten vse pokažete, škoda.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.