https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Invalidom in velikim družinam ne bo treba plačati dražje vinjete

04.12.2013 ob 10:00  

Velike družine in invalidi bodo za letno vinjeto za kombije oz. nov cestninski razred 2B, v katerega se uvrščajo dvosledna motorna vozila z višino vozila nad prvo osjo 1,30 metra ali več, namesto 220 evrov plačali 110 evrov, kolikor stane običajna letna vinjeta za avtomobile. Družinske organizacije so s to rešitvijo zadovoljne.

V razred 2B, ki ga je Slovenija pred uvedbo vinjet leta 2008 sicer že poznala, sodijo namreč dvosledna motorna vozila z višino vozila nad prvo osjo 1,30 metra ali več, katerih največja dovoljena masa ne presega 3500 kilogramov, s priklopnim vozilom ali brez njega. Letna vinjeta v tem razredu bo stala 220 evrov, mesečna 80 evrov in tedenska 40 evrov. Problematično je bilo dejstvo, da takšna vozila uporabljajo tudi velike družine in invalidi.

"Ob uvajanju vinjete za kombije v višini 220 evrov smo dali obljubo, da bomo našli rešitev tudi za velike družine, ki uporabljajo kombije za prevoze, in invalide. In to obljubo smo tudi držali - kot vedno," je pojasnil minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel.

Skupaj s civilno iniciativo Družinska pobuda, Rdečim križem Slovenije in Darsom so našli rešitev, v skladu s katero bodo velike družine in invalidi za letno vinjeto za vozila cestninskega razreda 2B plačevali 110 evrov, razliko do 220 evrov pa bo kril Dars, pri čemer bo šlo za donacijo Rdečemu križu Slovenije. "Mislim, da je akcija zelo pozitivna, da smo res naredili dobro delo," je dejal Omerzel.

Upravičenci bodo morali prošnjo za pomoč pri nakupu letne vinjete za leto 2014 za cestninski razred 2B skupaj z zahtevanimi prilogami ter kopijo računa o nakupu vinjete in kopijo prometnega dovoljenja poslati na sedež Rdečega križa Slovenije (Mirje 19, 1000 Ljubljana), kjer bodo podatke posredovali na infrastrukturno ministrstvo, tam pa bodo, če bodo podatki popolni, čim prej nakazali sredstva upravičencem, poroča STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.12.2013 ob 11:02 kapnik gost

      A mi ki nas je možganska kap, nismo invalidi.Pač ne uporabljamo vozila od osi 130cm. Slovenija in njeni državni zbor je sama INVALIDNOST

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.12.2013 ob 21:30 titanik gost

      mene zanima pa samo ena resna zadeva :za 2b bodo plačal le polovično ceno, kaj pa invalidni osebe ki imajo 2a vozilo pa ni omejeno. PROSIM za pomoč ali je možnost tudi za te osebe kakršna koli olajšava.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.12.2013 ob 21:47 gost gost

      to je resno svinjarija. tisti kateri ma velki avto pa je invalid de plačo polovico, keri ma pa mali avto in je glih tako invali pa de plačo puno cejno. redna diskriminacija. to bi mogo nešče nekan prijaviti. dajte invalidi z malimi avtojami skupaj stopite pa tožite dars ali vlado ali kogar koli drugega za to svinjarijo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.12.2013 ob 13:00 ovce gost

      Slovenci smo ene velike ovce. Oblast nas nateguje, da se kadi. Cene vinjet vsako leto dvigajo, da je joj. V Avstriji je cena vinjete bistveno cenejša. Ampak se nekaterim še vedno zdi previsoka in se čedalje več prometa usmerja na navadne ceste. Sicer se njihove in naše navadne ceste sploh ne dajo predstavljati med seboj. Naše ceste še C niso od cest. In bistvena zadeva, kar se dogaja v Avstriji. Ljudje, ki živijo ob teh navadnih cestah so pričeli protestirati proti oblasti, da zmanjša ceno vinjete, ker se čedalje več voznikov pelje po teh navadnih cestah in imajo prebivalci ob teh cestah sedaj slabšo kvaliteto življenja. Le KDAJ Bomo mi, kot ljudstvo NASTOPILI tako, da se bomo zavzeli za višjo kakovost življenja. Pri nas pa tovornjaki v tranzitu drvijo po lokalnih in regionalnih cestah, ter jih uničujejo in seveda močno vplivajo na kvaliteto življenja ob njej. Ni vse v denarju. Za kvaliteto življenja gre. In zato bi se ne samo, neposredni uporabnik vinjete, ampak tudi drugi ljudje morali upreti državi in zahtevati znižanje cene vinjete in s tem posledično več vozil na AC, ter s tem razbremenitev lokalnih cest in zvišanje kvalitete življenja.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.