https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Občina Lendava: Javna dela za spodbujanje socialnega podjetništva in trajnejših oblik zaposlovanja

Lendava, 06.12.2013 ob 7:00  

Na 41. seji je Občinski svet Občine Lendava prvič obravnaval 18-milijonov evrov vreden proračun za leto 2014, ki je po županovem mnenju »spisek realnih želja v realnem času z realnimi sredstvi«.


Predvideni prihodki v splošnem delu proračuna za leto 2014, ki se sestoji iz treh bilanc, bi naj bili 16 milijonov evrov. Velik delež prihodkov, kar 6,8 milijonov evrov, predstavljajo prihodki iz deleža investicij, za 3,4 milijonov evrov je ostalih prihodkov od prodaje premoženja, nepremičnin, sofinanciranja dejavnosti. Predvideni odhodki po prvi obravnavi bodo znašali 18,4 milijona evrov, od tega bo tekoči del odhodkov znašal 7,4 milijone evrov. Na občini še pojasnjujejo, da investicijska dejavnost znaša 60 odstotkov vseh odhodkov, zato je tudi proračun investicijsko naravnan. 62 odstotkov investicijskih odhodkov se bo financiralo iz evropskih in državnih sredstev. Primanjkljaj v vrednosti 2,4 milijona evrov bodo krili iz salda neporabljenih sredstev. »Kljub krizi javnih financ držimo to finančno moč, ki smo je bili vajeni iz preteklih let,« je povedal župan Anton Balažek.


Do drugega branja, ko bodo proračun obravnavali na posameznih odborih, bodo po besedah župana morali stvari vzeti pod lupo in določena sredstva, če bo potrebno, klestiti – nekateri projekti namreč zahtevajo dodatno revizijo. V tem času bomo morali sprejeti programe gospodarskih javnih služb. Ti programi bodo vplivali na oblikovanje proračuna za drugo branje. »Potrebno je optimiranje, če določenih državnih virov ne bo, bo treba s kakšnim projektom počakati,« je povedal Balažek.  Med drugim je izpostavil dva »hendikepa«, ki trenutno pestita občino, in sicer v prvo skupino spadajo mladi do 15. leta starosti, ki jih je primerljivo manj, in razmeroma draga šolska mreža, kjer imajo po besedah Balažka zahteva posebne normative in standarde, ki dodatno bremenijo občinski proračun. V občini se soočajo tudi s problemom gospodarskih struktur, kajti imajo premalo majhnih kmetij, so pa zelo močni pri zaposlovanju v industrijah in drugih industrijskih dejavnostih, kjer so po besedah župana nad pomurskim povprečjem.

Kulturna vprašanja

Na seji so se odprla tudi nekatera kulturna vprašanja. Razmišljajo o ureditvi knjižnice in pomiku na novo lokacijo, da bodo dobili mesto za glasbeno šolo. Načrtujejo tudi sanacijo lendavskega gradu, pri tem računajo na prekomejno sodelovanje in evropska sredstva. Nekatera kulturna vprašanja ostajajo še vedno odprta. Na tem mestu je župan izpostavil Zavod za kulturo in promocijo Lendava, ki je po njegovih besedah postal občinski projekt. Po njegovem mnenju se je treba vprašati, ali je to še vedno mednarodni projekt ali zavod širšega pomena ali »gnilo jajce« občine.

Krajevne skupnosti bodo delovale na podlagi vavčerskega sistema

Predvidene so številne spremembe na področju delovanja posameznih krajevnih skupnosti, kjer po besedah Balažka »zadeva ne stoji v redu«, kajti vsaka krajevna skupnost funkcionira kot občina. Zato predlaga t. i. vavčerski sistem, na podlagi katerega bodo pri javnih podjetjih zakupili določeno število strojnih ur, vsaka krajevna skupnost bo dobila možnost za urejanje javnih površin ipd. z izstavljeno naročilnico. Isto bo veljalo tudi za javna dela. »To so prijemi, s katerimi lahko življenje v krajevnih skupnostih dvignemo na višji nivo,« je pojasnil župan.

Javna dela 2014 za spodbujanje socialnega podjetništva in trajnejših oblik zaposlovanja

Občinski svet je na seji soglašal s predloženim pozivom za sofinanciranje javnih del izvajalcev v letu 2014. Pri tem je pomemben pogoj, da financiranje ne presega  višine sredstev, ki so realizirana v letu 2013 in da se financirajo javna dela za občane Občine Lendava. Občina Lendava podpira projekt »javnih del« na svojem območju, od leta 2012 pa izvaja tudi lasten program spodbujanja podjetništva in zaposlovanja. Ker pa z javnimi deli, ki jih občina podpira, po besedah županja dosegajo samo kratkoročne učinke, saj ti praviloma ne prispevajo k odpiranju novih delovnih mest in zaposlitvah po izteku programa, bo program javnih del za leto 2014 omogočil oblikovanje specifičnih programov javnih del z namenom spodbujanja socialnega podjetništva in trajnejših oblik zaposlovanja. Občina Lendava s  Programom spodbujanja podjetništva in zaposlovanja v obdobju 2012/2013 ni dosegla pričakovanih  ciljev, zato je vsebinsko pripravila dva programa javnih del, ki bi postopoma prešla v trajnost na podlagi socialnega podjetništva in zadružništva.

Analiza obremenjenosti tal dala dobre rezultate

Na seji se je občinski svet seznanil z  informacijami o rezultatih analize obremenjenosti tal v Občini Lendava. Analiza tal kaže na razmeroma ugodno stanje, ki ne zahteva potrebnih ukrepov. Občinski svet se je tako seznanil  z analizo okoljskega odtisa in sprejel odločitev, da do leta 2025 povsem odpravijo ugotovljene odklone v odnosu do okolja. Predstavljena je bila analiza kakovosti zraka in potreba po ukrepanju na področju  prometa, malih kurišč  in industrije. »Analize obremenjenosti tal tako kažejo ugodno stanje, ki ne zahteva posebnih ukrepov. Zemljišča so primerna za trajnostno rabo in v veliki meri za ekološko kmetovanj,« je poudaril župan.  Potencialne nevarnosti so na tako imenovanih »mikro lokacijah«, kot je deponija Dolga vas, vinogradi v gričevnatem delu in lokacija Nafte Lendava v Industrijski coni. Občinski svet je nato predlagal, da se poiščejo možnosti za spodbujanje okolju prijaznega kmetovanja.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.12.2013 ob 9:06 pretsednik gost

      Vauuuuuuu !!!!!!!!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.12.2013 ob 10:29 2013 gost

      Ma neseritega,politiki in občine glede javnih del.Javna dela so namenjena političnoj žlahti in občinskoj žlahti,ne pa nam navadnim smrtnikom, Halo.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.12.2013 ob 11:43 gost gost

      točno tak, koliko ljudi je v lendavi dobilo delo za nedoločen čas?? serejo klanfe..se potem čudite, da ni mladih..kdo in zakaj jih bo pa dela v tej bedni in revni od boga pozabljeni lendavi?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.12.2013 ob 12:48 precednik gost

      Navadno farbanje raje.Kake ideje ...

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.