https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomurske občine se predstavijo v praznični luči

07.12.2013 ob 8:00  

December je mesec veselja, daril in prazničnega vzdušja. Večja mesta se odenejo v praznično podobo z lučkami in okrasitvami, ob koncu meseca in leta pa se na javnih silvestrovanjih zberejo množice, ki nestrpno čakajo na odštevanje in ognjemete. Kaj od tega lahko pričakujete letos v Pomurju, smo povprašali pomurske občine.

Murska Sobota

Na včerajšnji dan, ko je v centru Murske Sobote potekalo Mikloševo senje, bo tudi pomurska prestolnica zasijala v pisani podobi, hkrati pa se je na Trgu kulture odprlo dolgo pričakovano drsališče, ki bo na voljo za brezplačno zabavo na ledu vse do konca februarja.

foto: arhiv Pomurec.com

Za praznično okrasitev mestnega središča, ki bo v podobnem obsegu kot minula leta, z nekaj novitetami, bo letos občina namenila okrog 5.000 EUR, kar je približno toliko kot v lanskem letu.

Predbožični teden bo potekal v znamenju prireditev predvsem za najmlajše na Trgu kulture, ki jih Mestna občina Murska Sobota in Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota prirejata v sodelovanju z Društvom prijateljev mladine Murska Sobota, Vrtcem Murska Sobota, Osnovno šolo III Murska Sobota, Društvo Nasmešek in Modrec – agencija za varstvo otrok.

Na Trgu kulture bo ob zvoku prazničnih melodij od 18. do 23. decembra (z izjemo nedelje 22. decembra) v času od 10.00 do 17.00 ure potekal tudi božično – novoletni sejem. S prodajo na stojnicah bodo sodelovali predstavniki rokodelskih obrti in nekateri posamezniki, ki bodo obiskovalcem pripravili ponudbo božično novoletnih izdelkov.

V Murski Soboti bodo praznični december zaključili s tradicionalnim silvestrovanjem na prostem v središču mesta. Za dobro vzdušje bosta skrbela domača ansambla Blue planet in Plamen. Tik pred polnočjo bo zbrano množico nagovoril župan Anton Štihec, ob prestopu v novo leto pa sledi novoletni ognjemet. Za ognjemet, ki bo stal okrog 1.900 EUR bodo skušali pridobiti tudi sponzorska sredstva.

Letošnje silvestrovanje bo skupaj z ognjemetom stalo 13.218,25 EUR, kar je v podobnem finančnem okviru kot minulo leto. V primerjavi s silvestrskimi prireditvami izpred nekaj let je Mestna občina Murska Sobota stroške znižala za približno 20%, predvsem na račun glasbenih izvajalcev in cenejšega ognjemeta.

Ljutomer

Tudi v Prlekiji se bo dogajalo, saj bo v Ljutomeru zadnji mesec v tem letu pester z obilico dogodkov. Za silvestrovanje na prostem bo Občina Ljutomer tudi v letošnjem letu namenila približno 6.500 evrov, vključno z ognjemetom. Silvestrovanje na prostem bo izvedla Lokalna turistična organizacija Prlekija Ljutomer. Za svetlobno okrasitev mesta že več kot 20 let skrbi Krajevna skupnost Ljutomer.

Del sredstev se je namenil postavitvi in okrasitvi novoletne jelke v središču predprazničnega dogajanja, to je na Glavnem trgu. V letu 2013 bo Občina Ljutomer za novoletno okrasitev namenila enak znesek kot v preteklem letu, to je približno 6.000 evrov.

Gornja Radgona

V Gornji Radgoni bodo za montažo, demontažo in vzdrževanje obstoječih okraskov porabili okrog 5.000 evrov, kar je enako kot lani. Ognjemeta ne bo, prav tako ne bo silvestrske zabave, katere občina ne organizira.

Silvestrovanje v Murski Soboti

Lendava

Zadnje čase se pojavljajo tudi pobude za ukinitev silvestrovanj na prostem in ognjemetov, ter namenjanje sredstev socialno ogroženim. Iz Lendave so sporočili, da pobude, da bi se odpovedali decembrskim aktivnostim, okraševanju, zabavam itd. sicer razumejo vendar se z njimi povsem ne strinjajo. Zaradi občanov in turistov bodo tudi letos okrasili mesto ter imeli ognjemet. "Za ljudi in splošno vzdušje je to pomembno". Aktivnosti bodo izvedli v okviru finančnih zmožnosti, kot je to bila praksa v prejšnjih letih. Stroške ocenjujejo na okrog 10.000 EUR.

Silvestrovanje v Ljutomeru

V manjših občinah le okrasitve

V nekaterih manjših občinah silvestrovanja in ognjemetov nimajo: Kobilje, Rogašovci, Puconci, Križevci, Turnišče, Dobrovnik, Apače. Bodo pa poskrbeli za okrasitev, ki bo v teh občinah stala od 200 evrov v Turnišču pa do 3.300 evrov v Apačah, kjer so bili primorani nabaviti nove okraske, kar je zvišalo strošek za 1.300 evrov napram lanskemu letu. Delno bo silvestrsko zabavo financirala Občina Moravske Toplice, ki bo za postavitev šotora z opremo in okrasitev odštela 4.600 evrov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.