https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Boštjan Jazbec: »Samo z dokapitalizacijo se gospodarstvo v Sloveniji ne bo oživilo«

12.12.2013 ob 14:00  

Stresni testi so pokazali, da ob neugodnem scenariju slovenske banke potrebujejo za 4,8 milijarde evrov kapitala, za dokapitalizacijo treh bank pa bo potrebnih 3,012 milijarde evrov.


Za dokapitalizacijo NLB bo potrebnih 1,551 milijarde evrov, za NKBM 870 milijonov evrov in za Abanko 591 milijonov evrov. Po opravljeni dokapitalizaciji se bo zadolženost države povečala na 75,6 odstotka BDP, piše Siol.net.

FOTO: delo.si

Boštjan Jazbec je ob tem pojasnil, da bo dokapitalizacija izvedena, ko bodo opravljeni še formalni postopki, kar se bo predvidoma zgodilo v naslednjih dneh. Dodal je, da se po dokapitalizaciji glede poslovanja bank ne bo spremenilo nič, da so vse vloge v vseh bankah varne in da bodo banke normalno poslovale naprej. Špekulacije glede varnosti našega bančnega sistema so tako po njegovih besedah neutemeljene in brez podlage, saj gre pri vsem tem, kar je bilo danes predstavljeno, za ukrepe nadzora pri dokapitalizaciji.            

Sicer pa Jazbec še opozarja: »Samo z očiščenjem bank in dokapitalizacijo se gospodarstvo v Sloveniji ne bo oživilo. Vlada mora nadaljevati ukrepe za rast.«

Slovenija se bo lahko rešila brez tuje pomoči

Podpredsednik Evropske komisije Olli Rehn, pristojen za ekonomske in monetarne zadeve, je pozdravil objavo neodvisne ocene stanja slovenskega bančnega sektorja. Danes je po njegovih besedah jasno, da se bo Slovenija lahko rešila brez tuje pomoči, kar je dobra novica, saj kaže na okrevanje evroobmočja. Vendar bo komisija, kot je poudaril, še naprej pozorno spremljala izvedbo ukrepov v Sloveniji.      

Slovenija izdala za milijardo evrov obveznic z različno ročnostjo

Uroš Čufer je dejal, da je Slovenija včeraj izdala za milijardo evrov obveznic z različno ročnostjo, vendar kupca zanje še ni dobila. Denar od obveznic naj bi bil namenjen za dokapitalizacijo bank. Čufer je pojasnil, da Slovenija načrtuje izdajo obveznic tudi naslednje leto v prvem četrtletju, vendar natančen tajming še ni določen.

Prenos slabih terjatev, seznam katerih naj bi bil javen, bo po besedah ministra za finance končan do aprila prihodnje leto. Najprej bodo prenesene terjatve iz NLB in NKBM, nekoliko pozneje pa še iz Abanke. Slaba banka bo nato izdala za 1,6 milijarde evrov obveznic, ki jih bo zamenjala za slabe terjatve.

Vir: Siol.net

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.12.2013 ob 20:36 Lado gost

      Sprašujem se, ali smo v Butalah, kajti samo v Butalah so sposobni takih izjav. Le kako je 4,8 milijardna bančna luknja dokaz, da nekdo zna in zmore nekaj narediti?

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.12.2013 ob 21:01 fumči gost

      VLADA BRATUŠKOVE BO MORALA OBJAVITI IMENA LOPOVOV IN NE SMEMO DAVKOPLAČEVALCI SANIRATI NEKAJ KAR NISMO MI POVZROČILI.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.12.2013 ob 21:16 Olli gost

      Nekdanji islandski bankirji obsojeni na zaporne kazni, pri nas lahko zaprosijo za azil.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.12.2013 ob 21:44 gost gost

      20 let so nam vsi politiki neglede na stranko združno ropali in si punili žepe, zdaj nas bodo pa ti isti politiki rešavali iz dreka v kateroga so nas oni sami potisnoli. Mislin da je zdaj že počasi skrajni čas, da negdo raztira to lopovsko bando in da se končno pojavi neka nova alternativa na politični sceni. Samo naivneži še verjamejo tem ka zdaj sedijo v parlamntu in se delajo pametne kako nas bodo zdaj oni rešili iz krizi in da majo rešitev. Barabe so nas pripeljale v situacijo ko delavni ljudje nimajo za preživetje oni nan pa prodajajo rešitve za težave katere so sami povzročili. Svinjarija na kubik.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.12.2013 ob 8:39 Del R gost

      To je pa res globoka misel oz. "nasvet" v naslovu omenjena, kera je še nej "obče" znana.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      13.12.2013 ob 11:56 ne pozabit gost

      Egon Zakrajšek, FED: Vlada s tem, ko ne zaprosi za pomoč iz sklada ESM, poskuša ohraniti bistvo pajdaškega kapitalizma, povezanosti med bančništvom in gospodarstvom, ki nas je privedlo v zdajšnjo stanje...

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.