https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Na soboški gimnaziji nadaljujejo tradicijo dobrodelnega bazarja

Murska Sobota, 19.12.2013 ob 13:30  

Na Gimnaziji Murska Sobota nadaljujejo s tradicionalnim dobrodelnim bazarjem, s katerim želijo predvsem pri dijakih vzbuditi čut za solidarnost in dobrodelnost, ki sta pri mladih skoraj neznana.

Izdelki tudi iz odsluženih knjig

Z nami se je pogovarjala knjižničarka na gimnaziji Milena Zelko, ki je vrsto let tudi pobudnica tovrstnih akcij in bazarjev. Začelo se je že pred leti, ko je v knjižničarskem krožku dijaki pritegnila k okraševanju šole v predprazničnem času. Že v tistih časih so izdelali veliko unikatnih in dekorativnih izdelkov, ki so narejeni predvsem iz recikliranih materialov: papirja, steklenic in tudi odsluženih knjig. Te izdelke pa so nato tudi razstavljali in z njimi zbirali denar.

Pobudnik bazarja je knjižničarski krožek pod vodstvom knjižničarke Milene Zelko

V skupini, ki je odgovorna za nastanek dobrodelnega bazarja, sta poleg knjižničarke še socialna delavka Brigita Hari in profesorica Tatjana Svetanič. Veliko izdelkov in kreativnosti sta v to skupino vnesli tudi dijakinji Valentina Ščap in Jasmina Andrejč, zraven pa sta še informatorka Helena Küplen in pripravnica pri socialni delavki Katja Šlihthuber. Večina artiklov na bazarju je bila plod lastnega truda, ostalo pa so prispevali dijaki, ki so prinesli stvari, katerih več ne potrebujejo, jim niso všeč. Predvsem kakšne spominke, katere je moč podariti naprej. Bazar traja od 16. do 20. decembra 2013.

Lani zbrana sredstva namenili dijakom iz socialno šibkejših družin

Zbrana sredstva na lanskem bazarju so namenili dijakom četrtih letnikov iz socialno šibkejših družin, letošnji izkupiček pa bodo namenili šolskemu skladu. Morda bodo podarili malice ali kaj podobnega, je o namenitvi sredstev povedala Milena. Odziv napram lanskemu je bil nekoliko manjši, bodo pa kljub manjšemu zanimanju vztrajali tudi v prihodnje, ko bi si predvsem želeli k sodelovanju privabiti tudi sosednjo Srednjo poklicno in tehniško šolo in zadevo razširiti med več dijakov. Kot pravi Zelkova, je dijake težje pritegniti kot na primer osnovnošolce, kjer za vsem stoji celotna šoli in starši. Tu pa se angažirajo posamezniki in je delo težje.

Sodelujejo tudi pri drugih dobrodelnih dogodkih

S svojo stojnico so se predstavili tudi na MIKKovem decembrsken sejmu, sodelovali pa so tudi pri dobrodelnem dogodku Anina zvezdica, kjer so zbirali hrano z daljšim rokom uporabe. Prihodnji teden pa se bodo udeležili dneva odprtih vrat na Dvojezični srednji šoli Lendava, kjer bodo šoli podarili svoje izdelke, ki jim bodo ostali od letošnjega bazarja.

Pri dijakih je treba vzpodbujati čut za dobrodelnost in solidarnost

Milena je za zaključek dodala, da gre predvsem za dobrodelnost in vzbujanju čuta za solidarnost pri dijakih, saj se ji zdi, da manjka sočutja.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.