https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Občina Beltinci: Z inovativnimi projekti želijo ustvarjati kakovostno življenje za vse občane

19.12.2013 ob 11:00  

Tokrat smo se z vprašanji obrnili na Občino Beltinci. Trenutno največji projekt, izgradnja kanalizacijskega omrežja z moderno čistilno napravo, je tik pred zaključkom. Prioriteta je varnost občanov ter iskanje rešitev za dobro vseh.


O delovanju občine, izvedbi projektov in trenutni situaciji smo povprašali župana beltinske občine dr. Mateja Gombošija. Delovanje občinske uprave je komentiral tudi svetnik Bojan Vereš.

Županu smo zastavili naslednja vprašanja:

Kako ocenjujete storjeno v občini v tem mandatu? Ste zadovoljni, ali bi se dalo storiti še kaj več?

Skupaj z ekipo odličnih sodelavcev v občinski upravi se vsak dan po najboljših močeh trudimo v naši občini ustvariti ugodne pogoje za kvalitetno življenje. S to miselnostjo, se ne oziramo nazaj, ampak zremo v prihodnost, saj mora naša občina naprej v vseh pogledih.

Kateri so trenutno večji projekti, ki jih izvajate v občini?

Naš največji projekt je tik pred zaključkom, to je izgradnja kanalizacijskega omrežja z moderno čistilno napravo. Pred kratkim smo uspešno zaključili projekt prenove in rekonstrukcije cest Beltinci – Melinci in Ižakovci – Melinci – Gornja Bistrica ter izgradnjo hodnikov za pešce in meteorne kanalizacije v naseljih Ižakovci in Melinci. Nadaljevali smo z izgradnjo kolesarskega križa v občini Beltinci v okviru katerega smo izvedli dela na relaciji Beltinci-Ižakovci. V jeseni smo končali s sanacijo potoka Črnec in dokončali novo trim stezo ob potoku Dobel ter se lotili energetske sanacije OŠ Beltinci in podružnice v Melincih ter vrtca v Lipovcih. Naši občani si od poletja dalje, s pomočjo brezplačne e-storitve, lahko zastonj izmerijo energetski potencial sonca na svojih stavbah, kar je rezultat projekta SolarEnergo, ki smo ga izpeljali v sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Maribor in je bil sofinanciran s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Evropskega sklada za razvoj. Tudi za vse ostale projekte smo uspeli pridobiti sofinanciranje s strani države in EU. Skupaj s sodelavci izvajamo še mnogo drugih projektov, ki so namenjeni ustvarjanju boljših pogojev za razvoj in življenje v naši občini. Vsi, ki nam pri tem želijo pomagati, so vabljeni, da podajo ideje in predloge in se nam na tej skupni poti pridružijo. 

Župan beltinske občine dr. Matej Gomboši na eni izmed občinskih sej

Kako ocenjujete proračun za letošnje leto? Ste kaj "zategnili" pasove, ali je optimistično zastavljen?

Proračun je razvojno naravnan in realistično zastavljen.

Kakšna je trenutna zadolženost občine in ali do konca mandata planirate še kaj dodatnih zadolžitev?

Trenutna zadolžitev občine je 1.3 mio EUR. V skladu s sprejetim sklepom občinskega sveta smo v postopku najema dodatnega kredita v višini 700.000 EUR, kar je namenjeno za naš delež pri že tekočih projektih. V kolikor bomo želeli realizirati še naše preostale načrte oz. projekte in preživeti zniževanje sredstev za občine s strani trenutne Vlade, se bomo predvidoma morali do konca mandata še dodatno zadolžiti za nekaj 100.000 EUR.

Katerih projektov (reševanja katere problematike) bi se bilo po vašem mnenju v občini v bližnji prihodnosti  še treba lotiti?

Absolutno je naša prva prioriteta iz vseh vidikov varnost naših občanov. Posebno pozornost v okviru tega namenjamo varnosti z izgradnjo in prenovo prometne infrastrukture ter zdravju z izgradnjo pomurskega vodovoda. Druga prioriteta je razvoj naše občine, ki mora temeljiti na podpori obrtnikom in podjetnikom ter ustvarjanju pogojev za prihod novih investicij in investitorjev. Tretja in najpomembnejša je ustvarjanje okolja, kjer bodo naši občanke in občani zadovoljni in bodo dobili priložnost, da s svojim delom zagotovijo kvalitetno življenje zase in svoje bližnje.

Kako poteka delo v občinskem svetu – je sodelovanje korektno, se da normalno delovati, ali je včasih težko?

Osebno bi želel pohvaliti in se zahvaliti vsem članom občinskega sveta, ki s svojimi predlogi in pobudami prispevajo svoj delček k uspešnemu razvoj naše občine. Verjamem, da je stvar, ki nam je vsem skupna – boljša prihodnost za vse. Na tej poti pa si tudi v bodoče želim skupnega iskanja najboljših rešitev za dobro vseh občank in občanov.

Občinski svetniki na eni izmed sej letošnjega leta

Kako poteka delo v občinskem svetu in kako se izvajajo načrtovani projekti, smo povprašali tudi Bojana Vereša, svetnika Občinskega sveta Občine Beltinci.

Svetnik Bojan Vereš je mnenja, da so v času, odkar je dejaven v občinskem svetu, uspelo udejanjiti  večino načrtovanih in zastavljenih projektov:  »Največji med njimi, ki  traja že kar nekaj časa, je prav gotovo občinska kanalizacija, ki je sedaj že v sklepni fazi in se izvajajo prvi priklopi.  Žal ostajajo tudi taki projekti, ki so bili na prioritetni listi, ampak realizacija ni odvisna samo od nas svetnikov in župana, ampak tudi od gospodarske situacije, ki je čedalje slabša. V mislih imam predvsem obe industrijski coni, ki ju ima občina Beltinci. Upam, da bomo v najkrajšem možnem času uspeli pognati v pogon tudi to, se pravi,  pridobiti tuje ali domače investitorje in s tem pridobiti marsikatero prepotrebno delovno mesto v naši občini. Tako bomo lahko dvignili občino in življenje občanov na višjo raven.«

Beltinska občina ena izmed najmanj zadolženih

Poleg izgradnje kanalizacije v Beltincih in Melincih potekata energetski sanaciji šol. Prav tako v Lipovcih poteka energetska sanacija enote Slamica, vrtca Beltinci. V sklepni fazi je dokončanje pločnikov  skozi vasi Ižakovci in Melincih. Pred mesecem dni  sta bili končani sanaciji cest Beltinci – Bistrica in Ižakovci – Melinci – Bistrica. V tem času je bila izvedena tudi sanacija mostu na relaciji Ižakovci Beltinci, čez potok Dobel.

Občinski svetnik Bojan vereš (na sredini)

Kot vse Pomurske občine, so tudi oni vključeni v izgradnjo Pomurskega vodovoda, razlaga Vereš. Tudi v beltinski občini zategujejo pasove, pojasnjuje občinski svetnik: »V primerjavi s prejšnjim letom se je naš proračun skrčil za nekje 100.000 € in to je nekje treba privarčevati. To seveda za seboj potegne grenak priokus, vendar pa menim da je vseeno optimistično in času primerno naravnan. Upam in želim si samo, da bi nam realizacija zastavljenega proračuna uspela v čim večji meri.« Trenutna zadolženost občine je okoli 157 evrov na prebivalca, kar jih uvršča med najmanj zadolžene občine v Sloveniji: »Skladno z sklepom Občinskega sveta, se bomo za potrebe razvojnih projektov, kjer mora občina zagotavljati svoj delež, dodatno zadolžili v višini 700.000 evrov.«

Delajo za skupno dobro, ne razlikujejo se po »barvah«

V beltinski občini si želijo, tako Vereš, oživeti  industrijski coni: »Lega naše občine Beltinci je  ugodna, bližina avtoceste in železnice, zato upam, da bomo naredili še kakšen korak več k tem projektom pred iztekom mandata. Pred časom je stvar bila še zelo živa, saj je luka Koper odkupila velik del zemljišč  in že nakazala interes za gradnjo, vendar je potem recesija zaustavila načrtovan projekt in z njim povezano investicijo.«

Na vprašanje, kako poteka delo v občinskem svetu, Bojan Vereš odgovarja: »Če primerjam delovanje prejšnjih občinski svetov in sedaj tega, je delovanje korektnejše. Že v začetku mandata nismo oblikovali koalicij in opozicij.  In tukaj je, po mojem mnenju, narejen bistveni korak, da  se nismo klasificirali po barvah, temveč zasedli  pozicijo za skupno dobro.« Na koncu pa še opozori: »Povedati  žal moram, da je v zadnjem času na sejah čedalje več EPP. Bliža se jesen in čas volitev. Tako se  začnejo že pojavljati razna podtikanja in izkrivljanja resnice. Seveda upam, da si vsi želimo, da bi bilo tega čim manj in da bi naše seje potekale v kulturnem dialogu, kot velika večin do sedaj.«

    

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.12.2013 ob 11:53 lumpi gost

      to kak je aroganten,ka nemreš do njega prijti,ka bi pre do papeža prišel kak do njega pa je nej povedal!Naj si za zgled vzeme odranskoga župana;prle moreš biti gosodarstvenik pa te politik,nej kak tu v beltincaj je glij obratno.Tej bogomolci so najhujši!

      10 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.12.2013 ob 16:13 jebiveter gost

      Falij mi mnenje opozicije. Vereš je tak eli tak županov... Tij kak novinarka pa se svojemi sodelafci sigurno nebi rada zamejrila... Tak da je te članek drujgo nej, kak samopromocija župana... Me zanijmle ka pravi vulica... Sicer še malo, pa mo vidli... Filip in ostali županovi pa že trepečejo... Marsikaj je zrelo za protikurupcijsko komisijo....

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.12.2013 ob 16:16 pujsek gost

      lumpi, ti bogomoljci so za razliko od makijevih in kermanovih nekaj napravili

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.12.2013 ob 17:31 opozicija gost

      Jebiveter jebala te opozicja. Najbole primitivno je razmišlanje o poziciji in opoziciji v takših malih občinah v prekmurju ! Komi na čast? Meli smo ''opozicijo'' in ''koalicijo'' že od časa kavaša, ka je v teh letih drugoga nej bilo kak podjebavanja enih in drugih, kerih rezultat je ka smo lekar zadnja občina v prekmurji s kanalizacijo ! Nan je to trbelo ? Ka mamo mi navadni občani od tega - čist nič in dobesedno čist nič !

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.12.2013 ob 20:22 Jebiveter gost

      @opozicija.... Ma nejde se tu o poziciji pa opoziciji... Fajn bi bilau čuti tudi kaj od koga drujgoga v toj sestavi občinskoga svejta, nej pa samo eni pa isti, keri so podložni Gombošiji.... Da nej Zavec, te Vereš.... Ka se tijče kanalizacije kak najvekšega projekta, je pa itak taou delo prejšnje sestave..... Zaj samo končavlejo.... Ka se pa tijče primerjave dela prejšnjih sestavov obč. sveta pa Vereš nemre primerjati, ka je zaj prvič svetnik.... Tou ka je vido po televiziji je pa nej merodajno....

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.12.2013 ob 21:01 občan gost

      Lumpi, misliš, da so občani odranec zadovoljni z delom odranskega župana, ki vse dela sam???KOT SE JE HVALIL NA TV! Malo morgen! Niso zadovoljni, saj ni njihov denar, ki ga chartago kasira od SLO in od ubogih delavcev! Zato ni občina bogata, če ima firma zaposlenih 90% ljudi od drugod. Provizijo za vsako firmo pa itak dobi samo odranski župan, pa nekateri podjetniki, ki jih izbira izključno župan. Tam svetniki samo kimajo kar reče župan, nimajo protipredlogov, ne mnenja.....; preberi zapisnike njihovih sej, za primerjavo z našim županom. Sam nisem na nobeni strani, za mene jih je večina skorumpiranih!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      26.04.2014 ob 14:15 MAKI gost

      Najbolj so mi všeč , oni trije (SVETNIKI ), ki sedijo ZA Verešem ! TO SO KEFE !

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.