https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Marko Juhant: »Nehajte se ukvarjati z otrokovimi pravicami«

20.12.2013 ob 9:00  

V avli Osnovne šole Gornja Radgona je potekalo predavanje specialnega pedagoga Marka Juhanta. Skozi humor je skušal opozoriti na bistvene napake, ki jih starši delajo pri vzgoji otrok.


Starševske vrednote so se popolnoma spremenile in to v eni generaciji

Juhant pravi, da so naši starši nekdaj za nas želeli, da bi bili pridni delavni in pošteni, danes pa starši želijo, da so njihovi otroci uspešni in srečni. Vrednote priden, delaven in pošten so pozabljene. Pogosto delamo iz zdravih otrok invalide in hkrati iz invalidov samostojne otroke. Ne naučimo jim izgubljati, saj jim že pri otroških igricah, kot je »Človek ne jezi se«, pustimo, da nas premagajo. " Vsi starši imamo radi svoje otroke in zato jih včasih preveč zavijamo v vato ter jih tako prikrajšamo za dragocene izkušnje."

»Težava je v tem, da ste vsi vpisali v prvi razred odličnjake«

»Ne prelagajte otrokovih odgovornosti nase, ne delajte namesto njih domače naloge, saj tako kradete izkušnje vašim otrokom«, pravi Juhant. Meni, da se vse preveč ukvarjamo z otrokovimi pravicami in jih s tem, ko jih upoštevamo, tudi kršimo.

Otroci se morajo navaditi, da niso vedno na prvem mestu

Pravi, da se starši velikokrat pritožujejo, da so otroci brezobzirni zaradi televizije, nasilnih igric itd. »To ni res, nesramne, brezobzirne najstnike naredimo starši sami doma. Tako da jih razvajamo, torej da se nikoli ne ozirajo na nikogar, vedno je on na vrsti. Vseeno jim je, če ima mama dovolj čevljev za prihajajočo zimo, saj ko se mu pokvari nova grafična kartica, on hoče novo grafično kartico«, opozarja Juhant in dodaja, da se otroci morajo navaditi, da niso vedno prvi na vrsti, da je treba včasih tudi počakati. Pravi, da ne smemo biti vedno na otrokovi strani in to primerja s tem, kot da smo vsi na isti strani čolna, »takrat čoln potone, isto je z otrokom«.

Ena najboljših življenjskih daril, ki jih lahko damo otroku, so delovne navade

 Juhant pravi, da navodila za delo ali učenje niso prošnje, ampak ukaz,  »ko rečete naj dela za šolo jih nehajte prosit, ukažite jim«. Ne smemo dopustiti, da se z nami pogajajo, ampak moramo vztrajati pri svojem ukazu. Če otrok ne dosega rezultatov, ki jih je zmožen, naj se uči za jedilno mizo, da imate nadzor in da vidite, da dejansko dela, dodaja Juhant. Pravi, da otroku nikoli ne recimo, da je bil priden, saj bo pričakoval nagrado, raje ocenimo njegovo delo, npr »zelo dobro si posesal, boljše kot pa jaz …«  Nagrado mu damo takrat, ko sam ne more ugotoviti, kdaj jo bo dobil, samo takrat jo bo otrok cenil. » Ko izračuna, kdaj bo za kako delo dobil nagrado, to ni več nagrada, ampak plača in plača je zmeraj premajhna.«

 Povejte otroku, da ga imate radi

 Juhatnt meni, da s tem, da otroka razvajamo in mu kupimo vse, kar si zaželi, ga ne bomo naučili, da nas bo imel rad. Vedno bo zahteval več in našo ljubezen bo meril s kupljenimi darili. "Premalo je prave komunikacije med starši in otrokom, zato mu posvetite svoj prosti čas in mu ne pozabite povedati, da ga imate radi."

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.