https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Mnenja Pomurcev v prid gradnji hidroelektrarne na reki Muri

23.12.2013 ob 13:00  

V zadnjih tednih smo v spletnih anketah na našem portalu preverjali mnenja obiskovalcev o gradnji hidroelektrarne na reki Muri. Kot sta pokazali dve anketi, so mnenja o tem, ali naši bralci podpirajo tovrsten poseg v našo pokrajino ali ne, dokaj izenačena, a obstaja opaznejši trend, ki gre v smeri odobravanja izgradnje hidroelektrarne.


V prvi anketi smo obiskovalce portala spraševali, ali so za gradnjo hidroelektrarne na reki Muri. Izmed 429 odgovorov jih je 52,68 odstotkov podprlo gradnjo HE, 41,72 odstotkov je proti, 1,86 odstotka sodelujočim je vseeno, 3,73 pa je takih, ki mnenja o tem še nimajo izoblikovanega.

V sledeči anketi pa nas je zanimalo, ali bralci menite, da bi izgradnja hidroelektrarne na reki Muri prinesla več pozitivih ali več negativnih učinkov. Svoj glas je v tej anketi oddalo 251 sodelujočih, od katerih 51 odstotkov meni, da bi HE imela več pozitivnih učinkov, po mnenju 43,03 odstotkov bi bilo več negativnih učinkov, 5,98 odstotkov pa še nima izoblikovanega mnenja.

Zakaj za – zakaj proti?

Kot so že v številnih razpravah pojasnjevali zagovorniki gradnje HE na reki Muri, bi le ta lahko prinesla številne pozitivne učinke v našo regijo. HE naj bi imela poleg energije, pridobljene iz obnovljivih virov, pozitiven vpliv na regulacijo podtalnice ob reki Muri in na regulacijo same struge reke Mure, vodo iz zajezitve bi lahko uporabljali v kmetijske namene, kar bi bilo še posebej priročno v sušnem obdobju, v času same gradnje bi se lokalna podjetja lahko potegovala na razpisih za oddajo del, investitorji bi vlagali v tukajšnje okolje ipd.

Nasprotniki gradnje HE na reki Muri pa zagovarjajo argumente, kot so ogrožanje flore in favne v obmurskem habitatu, izpostavljajo tudi samo simbolno vrednost reke Mure za tukajšnje prebivalstvo, bojazen pred hrupom, ki bi ga povzročale HE, negativen vpliv na turizem ob reki Muri ipd.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.12.2013 ob 22:54 elektrika gost

      Ka dejansko je pomurci pridobimo če dovolimo elektrarne ? 1) ''pozitiven vpliv na regulacijo podtalnice ob reki Muri'' Ljudje v Ormoži ob dravi pravijo ka jim je podtalnica padla katastrofalno nizko po tistem kak so naredili elektrarno! 2) ''vodo iz zajezitve bi lahko uporabljali v kmetijske namene, kar bi bilo še posebej priročno v sušnem obdobju'' Ja in zato ka bi lehko nucali vodo bomo mogli potopiti telko in telko tisoč hektarov zemlje in narediti akumolacijo v kateri bi se dalo skladiščini zadostne količina vode. 3) ''v času same gradnje bi se lokalna podjetja lahko potegovala na razpisih za oddajo del'' Še enkrat ni nobenega garancije ka de dejansko domači človek mel kaj haska z te elektrarne. Pridejo srbi in ponudijo 100 € nižji znesek od SGP in do izbrani Dajmo na mizo, ka konkretno mo meli pomurci od teh elektrarn ? Povejte, telko pa telko let nižje položnice ? 90% falejša tarifa za elektriko za prekmursko gospodarstvo v soboški obrtni coni ? Da čujemo - če so te tri alineje o kerih pijšem zgoraj vse ka dobimo pomurci od elektrarn na muri ? Te mislin ka smo si na jasnon ka več zgibimo kak pridobimo in ka smo bedaki če jim bomo dovolili pozidati našo Muro !

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.12.2013 ob 11:06 Čika-pajo gost

      Ali ni to malo čudno vprašanje kaj bomo imeli Prekmurci od tega.Kaj se mogoče v Prekmurje ne steka mnogo socialnega denarja pridobljenega iz davkov tudi iz proizvedene električne energije.

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.12.2013 ob 14:41 elektrika gost

      Denar de se stekal v prekmurje tak ali ovak, pa če mo meli elektrarne ali nej ! In če bi si recimo izpogajali, ka de elektrika v soboški obrtni coni iz teh elektrarn na muri 90 % falejša od druge elektrike na trgi, ker smo pač zgujbili del mure- bi s temi ugonostmi privabili tuje investitore, keri bi gradili tovarne in zaposlile pomurce! Tovarna obrača denar, plačuje davke, plačuvle v pokojninsko in zdravstveno blagajno. Del mure bi žrtvovali za višji standard pomurcev - Pošteno ! Ljudje v Šoštanji tude dobivlejo odškodnine in nadomestila zaradi vplivov na okolje ! Zakoj Pomurce nebi meli nekaj od našega javnega dobrega od naše Mure ?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. smrt
      24.12.2013 ob 21:31 smrt

      Najbole smejšno je ka vsi glavešine pa tudi glavonje iz Prekmurja obečavlejo delovna mesta v elektrarni .Kelko jih do pa zaposlili 2--4 lidij in konec .Mijslite ka de jih delalo 200 prekmurcov ?Lažejo kak so dougi in široki naši pa jim vse to potrjujejo in svoj narod lažejo .Delavcov na elektrarni ne nucajo razen da se jo gradi .Enkrat za vselej se more Prekmurski narod gor postaviti za sebe .Elektrarnan in lopovim rečti NE .

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.12.2013 ob 23:08 jimmy 80 gost

      Osebno sem tude proti ten elekrarnan. Neven zakoj ne izkoristimo tople vode, ka jo mamo tu v naši okolici. Ali se rejsan tou tude ne splača?.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. smrt
      26.12.2013 ob 14:34 smrt

      jimmy80@@v prav maš kelko vroče vode mamo kak bilo ge v Sloveniji .eno vretino z vročov vodov so napravili med Gančani in Lipo in ka do jo speljali v Beltince ampak nejde ka pali nega pejnez .ednok nikak samo te vrtijne prijde pa prevzeme za malo pejnes in de se bogato pred našimi nosovi oziroma tisti ka bi lejko kaj napravili in izkoristili vrtine se jim tak po domače j**e.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.