https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Čas je za naravno razstrupljanje telesa

7.1.2014  

V prazničnih časih, ko smo se razvajali z obilico hrane in pijače, zanemarjali fizične aktivnosti in svoje telo, je zdaj prišel pravi čas, da očistimo naše telo vseh strupov. Z zdravim načinom življenja lahko na tak način pripomoremo, da varovalni mehanizmi v telesu delujejo čim bolj normalno in niso preobremenjeni ter tako dosežemo, da se strupi ne kopičijo v telesu. Pri tem je pomembno, da upoštevamo sledeče dejavnike.


Pitje dovolj vode je na prvem mestu

Voda je poglavitna sestavina živih bitij in predstavlja približno 70 do 85 odstotkov človekove telesne teže. Njena naloga je, da odnaša nesnago, ki nastaja pri presnovi, povečuje obrambne sposobnosti telesa pred strupenimi snovmi, uravnava telesno temperaturo, vpliva na delovanje ledvic in urinarnega sistema, živčnega sistema, prebavil do prenosa hranljivih snovi in čiščenja organizma. Zaradi vsega navedenega je za normalno delovanje našega organizma velikega pomena, da spijemo vsaj za 2 do 3 litre vode na dan. Za dodatno pomoč pri njeni očiščevalni funkciji ji lahko dodamo malo limoninega soka.

Dobro se spotite

Znojenje pomaga, da se znebite strupov iz telesa, zato poskrbite za čim večjo telesno aktivnost. S telovadbo spodbudite delovanje limfnega sistema in na ta način pospešujete izločanje strupov. Potenje lahko dosežete tudi z obiskom savne, ki je ena izmed najboljših oblik globinskega čiščenja kože in telesa. Še posebej finska in infrardeča savna sta kot nalašč za te dni po novoletnem najedanju in pitju, saj pripravita telo k res močnemu potenju, s katerim se iz njega izločijo številne odpadne snovi, izboljšala se bo prekrvavitev telesa in nenazadnje se bo še dodatno okrepil tudi imunski sistem, ki ga je morda načel ves praznični in predpraznični stres. Pri tem ne pozabite, da morate ob znojenju tekočino nadomestiti z zadostnim pitjem vode.

Foto: www.sxc.hu

Jejte hrano bogato z vlakninami in manj kalorična  živila

Zdrava prehrana mora vsebovati čim več sveže zelenjave in sadja, omejeno količino mlečnih izdelkov, rib, jajc in perutnine, čim manj nasičenih maščob in transmaščob ter nič slaščic oziroma sladkorja, kave ter alkohola. Privoščite si torej sadje, kot je kivi, slive, fige, marelice, hruške, jabolka, pa stročnice, žita in nekatero zelenjavo, na primer zelje. Pomembno je, da je čim manj predelana, saj v taki obliki vsebuje največ vitaminov, mineralov, encimov in drugih esencialnih hranil. Če ste v zadnjih dneh veliko in kalorično jedli, lahko morda te dni uživate hrano z nekoliko nižjim kaloričnim vnosom, nikakor pa ne spuščajte obrokov in se nikakor ne odločite za večdnevno opuščanje hrane. S tem naredite telesu več škode kot koristi.

Zelišča pomemben element za čiščenje organizma

Česen kot naravni antibiotik čisti kri in krepi imunski sistem. Tudi kajenski poper čisti kri, hkrati pa povečuje znojenje in izločanje tekočine. Ingverjeve korenine stimulirajo cirkulacijo in potenje, peteršilj odvaja vodo in strupe iz ledvic, obnavlja jetra; rožmarin spodbuja delovanje jeter in žolčnika, prečiščuje kri in ledvice; kurkuma topi žolčne kamne, odpira žolčne poti in poveča pretok žolča, kar za 75 odstotkov prepreči okvare jetrnih celic. Pegasti badel vsebuje silimarin, ki močno ščiti jetra. Regrat odpravlja težave z žolčnikom, odstranjuje žolčne kamne in zaradi kalija deluje odvajalno.

Vir: Planet Siol.net, Vizita.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.