https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Dušan Cvetko: »Dvojna obdavčitev najbolj prizadela migrante z nizkimi dohodki«

09.01.2014 ob 7:00  

V soboto je v športni dvorani Apače potekal informativni shod, kjer so izrazili nezadovoljstvo proti noveli zakona o dohodnini,  s katero je Državni zbor s 1. januarjem ukinil posebno davčno olajšavo za čezmejne delavce. Pogovarjali smo se s z Dušanom Cvetkom, predsednikom Civilne iniciative Apače, ki se za pravice delavcev, ki delajo v tujini, bori že osem let.


V soboto se je na shodu zbralo okrog 3500 ljudi, ste pričakovali takšen odziv?

Pričakovali smo velik odziv, da pa bomo našo dvorano napolnili do zadnjega kotička pa je presenetilo tudi nas ,čeprav je ta problematika dokaj pereča in zajema veliko število slovenskih čezmejnih migrantov.

Kakšni so vaši načrti za naprej, v letošnjem letu?

Naš odbor se je na srečanju 4. 1. 2014 zavezal, da se bomo še naprej borili za delavske pravice čezmejnega migranta, prav tako se bodo že v tem mesecu nadaljevali pogovori na Ministrstvu za finance, na katerem naj bi že našli izhodiščne točke, katere bi nas pripeljale do rešitve te problematike, ki traja že polnih osem let.

Kaj pomeni dvojna obdavčitev za čezmejne delavce in koga je najbolj prizadela?

Pomeni, da bodo morali naši zavezanci v  povprečju po novem skoraj ¼ svojega neto dohodka mesečno ali letno  nameniti za plačilo dohodnine slovenski državi,  oz.  bo višina doplačila po novem znašala vsekakor nekje med  1500 €  pa vse do 5.000 € letno, kar je za nas in za našega delavca nesprejemljivo, saj bo ta nov ukrep pomenil  tudi za nas z dohodki iz tujine, bistveno poslabšanje  osnovnih dobrin posameznikov in njihovih družin. Najbolj pa bo prizadela čezmejne delovne migrante z nizkimi osebnimi dohodki in prav ti bodo zdaj zavezani k zelo visokim doplačilom dohodnine v RS, saj se bo to razmerje med davčno stopnjo v državi vira dohodka in davčno stopnjo v državi rezidentstva spet popolnoma  porušilo.

Ustavno sodišče je davčno olajšavo razglasilo za neustavno, ker to pomeni privilegiran položaj. Kakšno je vaše mnenje?

Sodbo Ustavnega Sodišča RS moramo spoštovati, pa čeprav je bilo iz obrazložitve te odločbe še posebej zelo dobro razvidno:
- da Državni zbor RS in Vlada v konkretnem primeru nista izkazala razumnih in stvarnih razlogov za privilegirani davčni položaj čezmejnih delovnih migrantov;
- da Državni zbor ni odgovoril na niti eno zahtevo za oceno ustavnosti navedenega člena zakona o dohodnini;
- da je Vlada podala mnenje, vendar zgolj pavšalno sklicevanje na drugačen položaj čezmejnih delovnih migrantih; ni izkazala cilja, ki ga je želela doseči z odpravljeno rešitvijo in s tem ni izkazala razumnega razloga, ki izhaja iz narave stvari. Tako da je iz navedene obrazložitve odločbe jasno razvidno, da drugačne odločitve Ustavnega sodišča RS ni bilo mogoče pričakovati. Še posebej ob dejstvu, da sta po mnenju predlagatelja za oceno ustavnosti te določbe 113. člena zakona (Upravno sodišče RS) edina razloga za različno davčno obravnavo teh delavcev status in lokacija njihovega delodajalca.
- sodnica Ustavnega sodišča RS, ga. Marta Klampfer, je v odklonilnem ločenem mnenju ocenila, da se mora zahteva sodišča za presojo ustavnosti in zakonitosti zaradi pomanjkanja procesne predpostavke zavreči, kar se pa žal ni zgodilo.

So na udaru samo čezmejni migranti v Avstriji, ali to velja tudi za ostale države?

Takšen zakon velja tudi za čezmejne migrante, ki so zaposleni v Nemčiji, že od leta 2010, prav tako velja od leta 2011 enak zakon tudi za slovenske čezmejne migrante, ki so zaposleni v Italiji .

Načrtujete vnovične proteste?

Vsaj do konca marca tega leta ne,  oz. počakali bomo, kako se bodo končali naši pogovori na ministrstvu za finance in prav od tega bo vsekakor odvisno, ali se bo zgodila ulica ali kakšna druga oblika nepokorščine.

 

Oglejte si tudi:

Protesti v Apačah: »Država v nas vidi le vir dohodka in polnjenje državne blagajne«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.01.2014 ob 15:57 lol gost

      čista prav Če se jim ne dopade se naj izselijo v avstrijo

      10 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.01.2014 ob 16:12 gost gost

      gda te že enkrat nehali s temi zavajnji o dvojnoj obdavčitvi? kakšna dvojna obdavčitev? obdavčitev je samo ena. v sloveniji samo plačate razliko, kak vsi ostali prebivalci EU keri delajo v drugih državah in njihov plačani davek v državi službovanja ne dosega davka določenega v državi v kateri bivajo. to je vseposejdi tak. plačali te samo razliko in nej dvojni davek. plačali te isto kak vsi tisti slovenci keri zaslužijo isto telko kak vi. nehajte že širiti te laži o dvojnon obdavčevanji in se prikazovati kak nekše žrtve. zakoj bi za vas mogli veljati nekši drugačni zakoni in zakoj bi vi mogli biti priviligirani samo zato ka delati v avstriji?

      16 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.01.2014 ob 16:17 Charlie gost

      Ne vem, ali se delaš neumnega, ali pa .... Tebi je povsem normalno, da nekdo plača 1.500 - do 5.000 € na leto. Za koga? So eno barabo že zaprli, so kakemu velikemu lopovu vzeli pokradeno. Ne oni bi vzeli vsem nam, ki na koncu niti ne vemo, kaj naj plačujemo. Da ne bo pomote, sem prestar, da bi šel v tujino, vendar bi to v primeru, da sem star manj tudi napravil. Priporočam pa vsem mladim, da se obija naše države, ki je totalno v megli. Pa danes spet čitamo, da enemu ne morejo dati vabila na sodišču. Pa se pojavlja vsak dan na televiziji. Na koncu vse jasno, vsi postajajo bolani, ne morejo se spomniti. Gnoj, kamor pogledaš!!!

      9 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.01.2014 ob 16:43 gost gost

      če se što dela neumnoga si to ti charlie. če se ges vozin delat v ljubljano pa dobin 1500€ plače in od toga plačan davek, ne ven zakoj bi ti biu na boukšon od mene samo zato ka se voziš delat v avstrijo. oba pa živiva v prekmurji. evo charlie, ges plačan točno telko na leto ka si ti napiso. za koga? za nas vse. če nan tou nešče pokradne smo si sami krivi ka smo ga pa izvolili. prinas itak volimo v parlament samo največje barabe. ali to je nej izgovor ka bi nešče biu na boukšon od mene samo zato ka se vozi v avstrijo rintava pa oba isto cejli den pa plačo mava tudi isto. še nekrat, tej zakon smo si nej zmislili v sloveniji ampak vala isto po cejli evropski uniji. tak ka nej še dale širiti laži pa ednouk po istini povejte ten lidan ka delajo v avstriji o kon se pri ton davki ide. nej pa ka jih gor šuntate pa jin lažete kak jih slovenska država ščej okradnoti.

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.01.2014 ob 16:50 gos gost gost gost

      gost-gost, ne delan v avstriji pa vijden ka se ti delaš neumnoga! dvojna obdavčitev obstaja samo in edino v sloveniji!

      2 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.12.2014 ob 14:28 gost

        Ljudje dajte si prebrati in razumeti!!!!!DVOJNE OBDAVČITVE NI! vI PLAČATE LE RAZLIKO, KER KORISTITE TUDI NAŠE SLOVENSKE USLUGE. Preostane vam le preselitev!!!!!!!

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.01.2014 ob 17:09 gost gost

      še eden pameten. kakšna dvojna obdavčitev? ge tij vidiš kakšno dvojno obdavčitev? pojma nemaš kak vsi ostali ka širijo neresnice. ajde razloži tij meni tou tvojo dvojno obdavčitev. kak bi po tvoje naj tou bilo? malo se pozanimli o kon se ide, malo prešti zakone pa te modruvli.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.01.2014 ob 17:16 gost gost gost gost

      seveda ka je tao dvojna obdavčitev! Toga nega nindri, samo pri nas v banana republiki in namesto ka bi se uprli državi ka žijka vse po vrsti, ste nevoščejni onim ka upajo iti delat v tujino! In nej, ne delam v tujini!! Vrnite nam komunizem in s tem socialno državo! Komi trbej bmwje, tablice in slične pizdarije, vrnite rajši dostojno življenje!!

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      09.01.2014 ob 18:00 milf gost

      Tej ka delajo v Avstriji...rejsan nika ne razmijo....zatau pa delajo tan tau ka delajo...kanalizacija...zidarija....pa taksa dela....

      9 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      09.01.2014 ob 19:17 Charlie gost

      Ja, tam so najbolje plačana dela v kanalizaciji, ..., pri nas pa so najbolje plačana dela v državnih službah, pa malo kavica, ... Gost, očitno si nek delavec na javnih financah, mogoče celo poslanec, (?), očitno pa je tebi najbolje, da je davek čim višji, ... SLO pobira davek od svojega dela. In tu ni nič narobe, če nebi šli malo na cesto in jim povedali, da je konec zafrkancije. Tu pa želi dobiti še denar, ki je ustvarjen nekje drugje. Zaradi česa že. Nimajo pojma, lepo pa je. To pa da vsak dan (tudi sedaj gledam isto) morajo nekoga peljati na zaslišanje, ker je pokradel za nekaj 100 K€. Gost, tudi ti boš prišel na svoj sekret.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      09.01.2014 ob 21:37 sobočanec gost

      Če država ni sposobna zagotoviti delovnih mest naj ne zajebavle svojih državljanov. Še malo pa se bo izselilo tri tisoč Pomurcev in odprt bo lov na slovensko ozemlje kdo bo kriv? V tej državi nihče ne vidi, da vse več otrok obiskuje avstrijske vrtce in avstrijske srednje šole in državi oz. močvirnikom, ki vodijo to državo je figo mar kaj se dogaja v naši pokrajini. Podpiram ljudi, ki so se zbrali v tej dvorani. Kdo to število zanemarja bo imel vihar. Ne zajebavajte ljudi prisluhnite njihovim argumentom in končno rešite to na kar vas opozorajajo že leta in bodite ponosni na njih, saj rešujejo pokrajino pred propadom. Nimam nobene zveze s slehernimi vendar uporabljam zdravo kmečko pamet, ki je danes več vredna kot neizkušena pamet izobraženega z diplomo, ki nima prakse in ne pozna razmer. V Ljubljani je svet drugačen in za rajo jim je figo mar. Čas je za sprememembe.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      09.01.2014 ob 22:10 hehe gost

      Ge bi jin dal duplo za plačati... . če so slovenci naj živijo kak slovencii nej pa ka se smejijo gda se tu skup zovej na trg zmage

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      10.01.2014 ob 8:46 iks gost

      Ti si ka nemo pravo ka! Upan ka se jih čim več odseli ka država haska nede mejla, pa ka jih čimveč tan službe pistij pa do tu na podpori ka do breme državi!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      10.01.2014 ob 9:11 gost gost

      prvo charlie, nej san javna uprava, boug ne daj ka bi bil poslanec, delan v proizvodnji, večinoma cejli den na tereni ali za računalnikon pa man pač tak velko plačo. za njo se vozin v ljubljano in nej v avstrijo. tak ka si malo pomenje deni s takšnimi. nemaš pa pojma o kon se ide. zdaj pa ovi 3xgost še vedno si nej razložo tou tvoje dvojno obdavčevanje po tvoje. takšni zakon velja po celi evropski uniji, tak ka ne laži ka je to samo prinas. vsi ste pametni v božo mater, niti eden se pa neje san pozanimo kak je tou v resnici pa kakšni zakoni valajo v EU. nasedate populiston pa širite laži glede toga že več lejt zato ka van že v osnovi tej lidje ka delajo v avstriji lažejo glede toga. če se nejaso sami pozanimali kakšen je zakon so pač zavedeni in lažejo zato ka jin je nešče narobe razložo, če pa znajo o čem se ide pa lažejo zavestno in se prikazujejo kak žrtve samo zato ka bi se izognili plačili davka keroga plačujemo vsi zaposleni v EU. eni pač večjega eni pa manjšega.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      10.01.2014 ob 9:14 gost gost

      pa skoraj dan prav hehe, gda so v sloveniji kakšne demonstracije prouti vladi se vsi kere poznan pa ka delajo v avstriji norca delajo iz lidij keri idejo demonstrirat proti vladi pa pravijo ka njih to ne briga ka delajo v avstriji. zdaj gda se pa ide za njihovo rit pa so glasni, gda se pa ide za vse državljanje slovenije pa se smijejo iz nas. naj plačajo ka morejo po zakoni pa naj ne glumijo še naprej nekše bouge na kere se spravla država.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      10.01.2014 ob 12:48 migrant gost

      Ej gost-gost, celi dan pises komentare valda mas strasno napeto sluzbo v slovenije... Delam v avstrije vozim se 250km na dan pa dobim v avstrije 160€ potni stroskov. Kalko bi v SLO dobo?? Valda 10.000€ kak nasi policaji namesto ka bi jih tam zaposlile ki so doma. Samo to ze skoraj pojede nase PRIVILEGIJE. (ce ze to cujem me ide na bruhanje) Koristimo v SLO en k****!! Doktore idemo v avstrije pa ce ze v SLO dobijo nazaj iz AU. Vrtec placamo 3 krat vec kak vsaki keri dela v SLO zato ker TAAALKO VEC sluzimo. Pa se nekaj, vsi denar domov prinesejo pa v SLO potrosijo. Se pravi 22% od place. To pomeni pri nasoj strasno VELIKI placi ka vec prispevamo z teh 22% kak keri delavec v SLO ma celo placo (kdo pac misli ka nam tak dobro ide). Ne smo mi krivi ka cakate od zavoda ce kako sluzbo dobite ali pa ka mate v SLO placo za p.m.!! Mi smo se pac SAMI znajsli pa SAMI pobrigali ka smo dobili sluzbe v AU.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      10.01.2014 ob 13:47 Charlie gost

      gost, pišeš ravno tako, kot bi bil eden od poslancev. Malo si pošlihtaj še vrednoste ocene, pa bš čisto v redu.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      11.01.2014 ob 16:43 mmmmkkkkk gost

      Če prav razumem to ni DVOJNA OBDAVČITEV ampak razlika med davkom v Avstriji in Sloveniji.. Torej doplačajo toliko kot mi v Sloveniji plačamo več in potem smo na istem. V čem je težava??

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      11.01.2014 ob 17:09 Migrant gost

      Tezava je ka TAM ki delamo ze smo placali dohodnino pa to talko kak TAM ki nam dajo sluzbo pac vsaki more placati... Nebi pa vec placali neke "razlike" ker smo SLO en drek duzni... Ce nam v SLO dajo sluzbo ali pa ce samo moznost bila sluzbo najti bi placali rade vole. Pa sem nam nebi trebalo vozit v avstrijo... Lahko je SLO srecna ka dobi z DDV 22% nase place ker vsi doma potrosimo doma pa ne v AU. Ce bo zakon ka morem za to razliko placat delavcan v SLO eno pivo ali spricer OK. Ne pa drzavi ka si bodo nasi poslanci se ta denar eden drugemi v rit porinoli... Sorry za grde besede... Lepse vec ne najdem ka bi razlozo...

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      29.12.2014 ob 14:29 gost

      Ljudje dajte si prebrati in razumeti!!!!!DVOJNE OBDAVČITVE NI! vI PLAČATE LE RAZLIKO, KER KORISTITE TUDI NAŠE SLOVENSKE USLUGE. Preostane vam le preselitev!!!!!!!

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.