https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Opecova Bratuškovi: »Rešitev za delavske migrante poiščimo preden se vplete Bruselj«

22.01.2014 ob 10:00  

Evropska komisija bo preverila davčne predpise v državah članicah in se prepričala, ali ti ne diskriminirajo zaposlenih in upokojencev, ki gredo na delo v tujino.


Davčne ovire so še vedno ena največjih težav tistih državljanov Evropske unije, ki so se na delo odpravili v drugo državo članico. Državljani lahko namreč doživijo davčne neugodnosti zaradi lokacije naložb ali sredstev, davkoplačevalca ali celo samo spremembe prebivališča davkoplačevalca.

Če bodo ugotovili, da davčni sistemi držav članic diskriminirajo ali kršijo temeljne svoboščine EU-ja, bo komisija to naznanila državnim organom in od njih zahtevala, da poskrbijo za ustrezne spremembe. Če nepravilnosti ne bodo odpravljene, bo komisija proti državi članici lahko sprožila postopek za ugotavljanje kršitev.

Komisar za obdavčenje in carinsko unijo, revizijo in boj proti goljufijam Algirdas Šemeta dodaja, da "ne sme prihajati do diskriminacij in pravica delavcev do prostega gibanja ne sme biti ovirana. Državljanom moramo zagotoviti, da se bodo ta načela tudi praktično odražala v davčnih predpisih vseh držav članic," so poročali na RTV Sloveniji.

Bo Bruselj odpravil dvojno obdavčitev slovenskih delavcev v tujini?

Državni zbor je na predlog vlade 1. januarja letos ukinil posebno olajšavo za čezmejne delavce, kar pomeni, da bodo po novem tisti, ki se dnevno vozijo na delo v tujino, obdavčeni tako v državi, v kateri delajo, kot tudi v Sloveniji.

To naj bi najbolj prizadelo delavce z nižjimi osebnimi dohodki, saj bo po novem doplačilo dohodnine znašala od 1500 pa vse do 5000 evrov. Zaradi tega je v začetku leta v Apačah potekal protestni shod, ki se ga je udeležilo več kot 2500 ljudi.

Cvetko: Skrajni čas je, da ukrepa tudi Evropska komisija

Za mnenje smo povprašali tudi predsednika Civilne iniciative Apače, Dušana Cvetka, ki pravi, »da je bil že res skrajni čas, da v to problematiko končno poseže tudi Evropska Komisija, ki bo zdaj le preverila davčne predpise v RS, kateri že polnih osem let postavljajo slovenskega čezmejnega migranta v diskriminiran položaj. V kolikor bo prišlo zdaj v tej smeri do pozitivnega premika bo moj trud vsekakor vsaj delno moralno poplačan, vendar mi moje negativne izkušnje zadnjih nekaj let, pri reševanju te problematike, nekako dajejo misliti, da Vlada RS  kljub vsemu ne bo tako zlepa popustila", pravi Cvetko.

Opecova v pismu Bratuškovi: Ukrepajmo sami preden se vplete Bruselj

Pomurska poslanka Jasmina Opec, ki se zavzema za pravice delavskih migrantov, je predsednici vlade poslala odprto pismo v katerem vlado poziva, da napoved Evropske komisije o prevetritvi davčnih rešitev posameznih držav vzame resno in se na ravni resornega ministrstva ter vlade posveti ne zgolj ukvarjanju, ampak rešitvi tega nevzdržnega stanja.

»Nepripravljenost za celovito in dosledno rešitev tega vprašanja v letu, ki ga bo zgodovina pisala kot veliko slovensko leto davkov, je bila zelo neumestna. Vsem, ki jih ta problematika zadeva, je bilo s takšnim odnosom na neprijazen način sporočeno, da so njihove življenjske situacije manj pomembne. Glede na številne strokovne predloge, ki so jih predstavniki zadevne civilne iniciative ponujali že v celotni fazi sprejema novele zakona o dohodnini, bi zagotovo lahko z nekaj volje zelo hitro našli ustrezno rešitev, preden nas k temu pozove, zaveže in glede tega tudi kaznuje Bruselj«, pravi Opecova.

 

Preberite tudi:

Protesti v Apačah: »Država v nas vidi le vir dohodka in polnjenje državne blagajne«

 

Dušan Cvetko: »Dvojna obdavčitev najbolj prizadela migrante z nizkimi dohodki«

 

Slovenec, zaposlen v Avstriji, o naši državi: »Slovenija naj ropa koga drugega«

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.01.2014 ob 10:40 2014 gost

      Ma brusel je isti tajku,kot naši tajkuni,vrana vrani ne iskljuje oči.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.