https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TOP 10

10 največjih morilcev človeštva

16.11.2010  

Že od začetka časov je največji čudež, kateremu smo lahko priča – čudež življenja. Zgodi se vsak trenutek vsakega dne. Na eni strani občudovanje življenja vodi do žalostnega konca le-tega. Skozi zgodovino je smrt kosila na različne načine. V spodnjih vrsticah so opisani najpogostejši  in najstrašnejši »morilci« človeštva – nekateri naravni, nekateri sad zlobe človeka. 

10. Simo Hayha – najsmrtonosnejši vojak 

Foto: Arhiv finske vojske

Čeprav o mnogih kulturah krožijo legende o lastnoročnem pobijanju ljudi, velja Simo Hayha za najsmrtonosnejšega vojaka iz modernega časa. Znajde se na različnih seznamih morilcev, imenovan tudi »bela smrt«. Mnogi ga smatrajo za največjega ostrostrelca, ki je kdaj služil vojski,, saj je ubil še več kot 800 ljudi. Tako je eden izmed najstrašnejših vojakov sam odgovoril na vprašanje, ali obžaluje svoja dejanja: »Storil sem kar sem moral in kar sem zmogel«. 

9. Črne koze – najsmrtonosnejša bolezen 

Foto: Wikipedia

Prvotno obliko bolezni so najverjetnje odkrili pri mumiji Egipčana, umrlega leta 1157 p. n. š. Samo v dvajsetem stoletju so črne koze pomorile okrog 300–500 milijonov ljudi. Tako se smrtonosna bolezen uvršča na seznam največjih morilcev človeštva in je pokazatelj nemoči človeka nad naravo.  

8. Pedro Alonso Lopez – najsmrtonosnejši serijski morilec 

Foto: Tecnoculto.com

Morilec, znen tudi kot »pošast iz Andov« je v svoji morilski »karieri« pobil več kot 100 deklic do leta 1978, kasneje pa priznal še več kot 300 umorov.

Lopez se je rodil 13-letni prostitutki leta 1948 in bil v svojem otroštvu velikokrat posiljen. Kasneje je obiskoval šolo za sirote, krej ga je posilil učitelj, nakar je Lopez pobegnil in se pri osemnjastih znašel v zaporu, kjer je bil spet večkrat posiljen. Ubil je tri od posiljevalcev, po prestani zaporni kazni pa je začel svoj morilski pohod. Leta 1994 se je znašel v psihiatrični bolnišnici v Bogoti, od koder pa so ga izpustili leta 1998. Ni znano, ali še živi. 

7. Religija – najsmrtonosnejše prepričanje 

Mnogi bi se strinjali, da je zaradi vere skozi zgodovino umrlo več ljudi kot zaradi česarkoli dugega. »V imenu Boga« so se in se še dogajajo brutalni zločini, s terorističnimi napadi na čelu. Zaradi čaščenja božanstev je tako bodisi posredno bodisi neposredno umrlo in še bo umrlo na milijone nedolžnih ljudi.

6. Poplave na Kitajskem (1931) – nasmrtonosnejša naravna katastrofa 

Foto: Arhiv Ninjang

Narava proti človeku drugič  – v poplavah usodnega leta 1931 je v poplavah na Kitajskem urlo nekje 1–4 milijonov ljudi. Poplave so uničile okrog 80 milijonov domov in naredile ogromno škode na področju kmetijstva predvsem na območjih Rumene in Modre reke. 

5. Kajenje – najsmrtonosnejša navada 

Po podatkih Svetovne zdravstevena organizacije (WHO) kajenje povzroči 10 odstotkov smrti po celem svetu, kar v grobem znaša 5 milijonov smrti letno. Zaradi različnih bolezni, ki jih prinaša ta razvada, po raziskavah WHO umre približno polovica kadilcev.  

4. Komar – najsmrtonosnejša  žival 

Foto: www.sxc.hu

Čeprav je komar sam le prenašalec bolezni, je tudi znanilec bolezni in posledično smrti. Znan je kot prenašalec več kot 15 bolezni, ki jih širi preko krvi. Najhujša med boleznimi, ki jih prenaša komar, je zagotovo malarija, ki povzroči milijon smrtnih žrtev letno in je tako ena izmed najhujših povzročiteljev prezgodnje smrti. Komarji uspešno prenašajo bolezen tekom razmnoževanja.

3. Človek – najsmrtonosnejša vrsta 

Navkjub naravnim katastrofam in boleznim, ki jih prinašajo živali, je vrsta, ki je in povzroča največ smrti, prav človek – Homo sapiens. Če pregledamo zgodovinska dejstva, vidimo, da je človek sam povzročil največ  človeških žrtev, pa naj bo to iz verskih, političnih, osebnih itd. razlogov. Človek je sam sebi največji sovražnik. 

2. Joseph Stalin – najsmrtonosnejši diktator 

Stalin je prišel na oblast Sovjetske Zveze leta 1924 po Leninovi smrti in je znan po svoji okrotnosti. Čeprav natančna vsota nikoli ne bo znana, je v času Stalinovega režima bilo pobitih nekje med 15–60 milijonov ljudi. 

1. Čas – najsmrtonosnejši med vsemi 

Življenje ima mnogo preobratov, vzponov in padcev, začetkov in koncev. Kako dolgo in kako bo kdo živel, ostaja skrivnost. Ne glede na to, kako človek živi, bo vsak na koncu umrl. Smrt se sicer da »odložiti« z (zdravim) načinom življenja, toda na koncu čas vsakega privede na konec poti. 

Vir: WWW.LISTVERSE.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. vinci
      17.11.2010 ob 9:07 vinci

      Tak ka je Hitler te bil mala ribica.

      11 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. lepi
      18.11.2010 ob 11:06 lepi

      V primerjave s Stalinom je bil Hitler resno mala malica!

      12 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. read
      18.11.2010 ob 11:35 read

      tude totalitarne sisteme bi se lejko dale poauleg religije, ge so podobno za odeologijo (komunizem, nacizem, fašizem) ubijale. Pa tude kakšen Mao be po moje komau prišo ob bok Stalina

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.