https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Večer poezije prekmurskih poetov v soboški knjižnici

Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota, 07.02.2014 ob 11:00  

Včeraj zvečer se je v prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota odvijal Večer poezije. Ljubitelji besed v verzih so lahko prisluhnili interpretaciji poezije prekmurskih avtorjev v izvedbi soboških knjižničarjev. Večer je z violino popestrila Mirjam Mah.


Ob tej priložnosti je direktorica knjižnice Jasna Horvat spregovorila o besedi: »knjižničarji, varuhi besed v knjigah, smo se odločili, da vam jih danes podarimo, da nam vsem skupaj besede v verzih obeležijo kulturni praznik in naše desetletno delovanje v novi stavbi.«

Povedala je, da v tej zakladnici besed soboški knjižničarji hranijo knjige, ki so pomembne za zavedanje nas samih. Tako sem sodijo tudi rokopisne pesmarice, cerkvene kronike z letnicami 1627, najstarejši tiski, ki jih hranijo v knjižnici, nosijo letnico 1523, omenila je Dalmatinovo biblijo, pisano v nemškem jeziku ter novi zakon ali Testamentum Štefana Küzmiča iz leta 1771, ki je najpomembnejše delo prekmurskega slovstva in tako naša največja dragocenost. »Naslednje leto bomo beležili 300 - letnico izida prve knjige v prekmurskem knjižnem jeziku. To je delo Mali Katechismus Franca Temlina iz leta 1715 in prav Prekmurci moramo biti na to delo najbolj ponosni«, je povedala direktorica knjižnice.

Obiskovalci so lahko, v intimnem vzdušju, ob soju svečk, prisluhnili interpretaciji izbranih pesmi nekaterih prekmurskih avtorjev: Jožeta Olaja, Lučke Zorko, Dušana Šarotarja, Branka Pintariča, Ernesta Ružiča, Vlada Kreslina, Karla Turnerja, Milana Vincetiča, Jožeta Liviena, Alberta Halasza, Denisa Škofiča, Roberta Titana Felixa, Tineta Mlinariča, Branka Šömna, Ferija Lainščka ter Judit Zagorec Csuka.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.