https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Prešerna folklora v Puconcih

Puconci, 09.02.2014 ob 10:00  

V Kulturni dvorani v Puconcih je ob Prešernovem dnevu potekala Prešerna folklora, letos posvečena izseljenski tematiki.


Nastopili so Vokalna skupina Zarja, Pevsko društvo prekmurskih lovcev, učenci OŠ Puconci ter člani KTD Moščanci. S svojim programom so občinstvu prikazali žalostne usode mladih ljudi, ki so se odločili, da poskusijo svojo srečo v tujini, Ameriki, Avstraliji, pa tudi Nemčiji.

 

Ob razmišljanju nastopajočega o domoljubju se je v občinstvu marsikdo zamislil. Kako težko je bilo šele našim prednikom, ko so pred toliko leti odšli v širni svet, obetajoč si boljše življenje zase in svoje družine. Danes, v času krize, se jim je pridružila nova generacija Slovencev, ki ne vidijo prihodnosti v svoji državi. Razlogi so ostali isti: upanje na boljše življenje.

Med nami, malimi ljudmi, je kulturna vez velika

Rdečo nit skozi program sta predstavljala mladenič in mladenka, ki sta se počasi zaljubljala, odplesala svoj ples, ob zaključku pa je mladenič odšel v širni svet, mladenka pa je vedela, da ga ne bo več videla. Njuno pot so spremljale tako stare kot nove prekmurske ljudske pesmi ter priredbe Prešernovega opusa. Tako se je občinstvo med drugim lahko zasanjalo ob Gda se dragi v Ameriko odpravla Martine Tratnjek, članice KTD Moščanci, Boža veter deklico izvajalcev Vokalne skupine Zarja in Pevskega društva prekmurskih lovcev. Maruša Mujdrica nam je ob spremljavi kitare odpela O, Vrba! draga vas domača, učenci OŠ Puconci pa so pod mentorstvom Jasne Vovk Luthar uprizorili Prešernovo Lepo Vido. Manjkali niso niti stari prekmurski plesi v izvedbi članov KTD Moščanci.

Več fotografij v spodnji galeriji…

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.