https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TOP 10

10 neverjetnih barvnih mutacij živali

14.2.2014  

Pingvini so črni in beli, prav tako pande. Sloni so sivi, tigri so oranžni s črnimi progami - to je splošno znano, čeprav morda nekateri ljudje vejo o teh živalih le to. Včasih se pa narava poigra in pride do mutacije barve živali, kar spremeni njen celoten videz. Žival velja za čudno posebnost ali pa jo znanstveniki označijo celo za poplnoma novo podvrsto.

 

10. Rjave pande

Velika panda ima samo eno podvrsto in to je rjavi medved panda. Ta je znan kot Qinling medved, ime pa je dobil po kitajskih gorah Qinling. Qinling medved ima temno rjavo dlako, kjer ima večina ostalih pand črno krzno in svetlo rjavo dlako, kjer ima večina ostalih pand belo krzno. Znanstveniki pravijo, da je do razbarvanja krzna prišlo verjetno zaradi parjenja med sorodnimi vrstami. Kot posebno podvrsto so jih razglasili šele leta 2005, čeprav so jih prvič opazili že leta 1985. Ocene, koliko Qinling medvedov v resnici živi, so različne, dejansko pa so znanstveniki do zdaj videli le pet primerov takih medvedov.

  

9. Črni pingvin

Po našem planetu raca najmanj 17 vrst pingvinov. Običajen pingvin ima črn hrbet in bel trebušček, posamezni primeri pingvinov pa imajo obarvana peresa na grebenu, oranžne kljune, bele plavutke ali rumene oči. Obstaja pa še črni pingvin, ki je črn spredaj in zadaj. Leta 2010 je fotograf  National Geographic poslikal pingvina, ki so ga ornitologi označili za posebno redko vrsto. Pingvin je imel melanizem, kar pomeni, da koža proizvede preveč melanina, ki potem pobarva kožo. Veliko več ptičev trpi zaradi pomanjkanja melanina kot pa da bi ga imeli preveč, zato je melanin v pingvinih blizu neslišanega.

 

8. Mačja lepotica Venus

Polovica obraza mačke Venus je popolnoma črna, druga polovica obraza pa oranžna in ima progasti vzorec. Črna polovica ima zeleno kdruga rjava polovica pa modro. Nihče ne ve, kako je Venus to dobila, toda mnogi menijo, da je himera. Himere so posledica dveh fiksiranih zarodkov v maternici in so pravzaprav precej pogoste pri mačkah. V bistvu je večina moških mačjih samcev himera, vendar tudi ženske mačje himere obstajajo, a jih je precej manj. Venus je pritegnila veliko pozornosti, med drugim ima svojo Facebook stran z več kot 150.000 všečki in posnetek na You Tube-u, ki si ga je ogledalo že več kot dva milijona ljudi.

7. Zebra, ki ima melanizem

Niso samo pingvini črno-bele živali, ki se rodijo z melanizmom. Tudi nekatere zebre imajo melanizem in so bolj pogoste od pingvinov z melanizmom. Vendar pa zebra z melanizmom ni povsem črna. Namesto tega ima nenavadno široke in izrazite črne proge. Te proge povzročijo, da je zebra, ki ima melanizem, videti bolj črna kot običajna zebra. Vendar pa je vsaka zebra unikatna, saj so črne proge na zebri kot prstni odtisi pri človeku – unikatne.

6. Zebra s progami, ki so zlate barve

Medtem ko preveč melanina povzroči, da ima zebra izrazite črne proge, premalo melanina povzroči, da ima zebra zlate proge namesto črnih.

Na spletu kroži fotografija havajske zebre Zoe, ki ima proge oranžne barve. Na fotografiji gre za manipulacijo, ampak njen pravi videz je še vedno presenetljiv. Zaradi genetske motnje melanizma ima Zoe zlate trakove in modre oči. Trpi zaradi pomanjkanja encima tirozinaze, ki je odgovoren za oksidacijo fenolov v živalih in rastlinah.

5. Redki albino kenguru

Vzhodni sivi kenguru Macropus Giganteus je ena od največjih vrst med kenguruji. V višino merijo do 210 cm in tehtajo do 54 kg. Zmožni so skočiti 8 m v enem skoku in do 1,8 m v višino in dosegajo hitrost 56 km/h. Na albino kenguruja v naravi redko naletimo, vendar je bil opažen v narodnem parku Namadgi, jugozahodno od Canberre, Avstralija. Oskrbovalci parka menijo, da gre za žensko in so jo poimenovali Renee. Za razliko od članov njene vrste, ki imajo sivo dlako, ima Renne snežno belo dlako in roza oči. Strokovnjaki pravijo, da imajo albino kenguruji nizko možnost preživetja v naravi, saj so lahek plen divjih psov in lisic. Prav tako so bolj dovzetni za nastanek kožnega raka in opeklin, velika verjetnost pa tudi je, da imajo težave z vidom in sluhom.

 4. Polovično toniran ameriški jastog

Ameriški jastogi so rjave barve, ko se pa skuhajo, postanejo oranžni. Julija 2006 so v Mainu ujeli jastoga, ki je izgledal, kot da bi bil polovično kuhan, saj je bila desna stran lisasto rjava, leva pa oranžna. Lupina ameriških jastogov je kombinacija rumenih, rdečih in modrih pigmentov, vendar pa je v omenjenem ulovu bila druga polovica oranžna, ker ni razpolagala z modro komponento. Pol tonirani jastogi so v naravi zelo redki, verjetnost, da ga najdemo, pa je ena proti 50 milijonov.

3. Bel tiger s črnimi progami

Tigri so največje divje mačke, ki tehtajo tudi do 300 kg. Posebnost melanističnega tigra je, da je bele barve s črnimi progami, medtem ko so običajni tigri rumene ali zlate barve. Fotograf je melanističnega tigra zagledal v narodnem parku Simlipal v Indiji med popisom tigrov leta 2012 in je bil eden izmed predstavnikov agresivne bengalske vrste, vendar enake velikosti kot nemelanistični tiger.

2. Seneški beli jelen

Beli jeleni predstavljajo približno 25% od približno 800 jelenov, ki živijo v nekdanjem vojaškem skladišču v okrožju Seneka,  New York, zaradi česar so največja svetovna populacija mutirane živali, ki živi v istem okolju. Seneški beli jelen ne predstavlja posebne vrste, ampak so različica rjavih jelenov z belim repom, vrste Odocoileus virginianus. Dlaka belih jelenov je brez pigmenta,  vendar so njihove oči rjave kot oči drugih jelenov. To je manj skrajna mutacija kot albinizem, saj bi te ta povzročil belemu jeseni roza oči. 

 

1. Beli slon

Beli sloni trpijo za albinizmom, vendar kljub njihovemu ime niso beli, ampak so roza ali rdečkasto-rjave barve. Njihova mutacija je pogostejša pri azijskih slonih, ne toliko pri afriških. V Burmi in na Tajskem so beli sloni sveti in se ne uporabljajo za nobeno obliko dela. O albino slonih govori tudi angleška zgodba »White elephant«, ki pripoveduje o kraljih Siama (današnja Tajska), ki so včasih posameznikom, ki so jih želeli kaznovati, darovali prave bele slone. Ker so bili albino sloni sveti, jih niso smeli uporabljati za nobeno delo in tudi ubiti jih niso smeli. Tako so prejemniki teh svetih živali morali skrbeti zanje, dokler niso bankrotirali. 

 

Vir: listverse.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.