https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: S projektom Women do preprečevanja bega možganov

Murska Sobota, 10.03.2014 ob 7:00  

V prostorih Pomurskega akademskega centra (PAC) v Murski Soboti je potekala okrogla miza na temo "Ženske v Pomurju". Zgodbe iz življenja in zgodbe o uspehu so z nami delile Olga Karba (kot ženska v politiki), Jasmina Sotošek Passero (od poslovne ideje do uresničitve) in Vida Toš (o karieri in družini) kot tudi moderatorka okrogle mize.

V počastitev mednarodnega praznika žensk ter s ciljem ustanoviti Pomursko žensko podjetniško mrežo so v okviru mednarodnega projekta Izvedba transnacionalne strategije proti begu možganov (Women) na okrogli mizi spregovorile uspešne Ženske v Pomurju. Organizator dogodka je bil Zavod za socialni razvoj Murska Sobota in Ljudska univerza Murska Sobota. 

Cilj projekta Women je preprečevanje "bega možganov"

Po podatkih slovenskega Združenja managerjev 2/3 slovenskih podjetij ni nikoli v zgodovini vodila ženska in le 10 odstotkov moških ima v Sloveniji za vodjo žensko.

Cilj projekta Women je iskanje potencialnih rešitev za preprečevanje ali ublažitev “bega možganov” mladih visoko izobraženih žensk iz regij. Namen projekta je indentificiranje težav in izboljšanje pogojev, v katerih bi te ženske v regijah lažje dosegle možnost razvoja poklicne kariere, kar bi zmanjšalo migracije v bolj urbana in lažje zaposljiva okolja ter posledično tudi ugodno vplivalo na gospodarstvo.

Odseljevanje izobraženih žensk pomeni tudi izgubo potomcev

Odseljevanje visoko izobraženih žensk (v nasprotju z moškimi) ima dolgoročne negativne posledice za razvoj regije. Ko se odseli izobraženi moški, regija izgubi prebivalca, delovno silo in znanje, ko se odseli ženska pa poleg vsega omenjenega regija izgubi še potomce. Raziskave namreč kažejo, da za otroka izobražene ženske obstaja velika verjetnost, da bo tudi sam izobražen.

Županja Ljutomera Olga Karba o svojem položaju ženske v politiki

Olga Karba meni, da je tudi občino potrebno voditi kot podjetje. Pomembna je dolgoročna vizija z dolgoročnimi cilji. Delati moraš s srcem in s poštenimi nameni, da lahko dejansko uspeš. "Jaz vas ne nagovarjam, da se odločate za politiko, ker namreč tudi sama razmišljam, da se umaknem iz nje ter svoje znanje in reference ponudim tam, kjer to spoštujejo," je v svojem nagovoru povedala Karba.

Pridih Pomurju s čokolado Passero

Jasmina Sotošek Passero se je po študiju v Ljubljani vrnila nazaj v domače Pomurje z začrtano poslovno idejo, kaj bi rada počela v življenju. Razložila je, da je ideja za čokolado nastala popolnoma spontano. Nekega dne jo je mož presenetil s čokoladnimi pralineji, kar jo je navdušilo in tako se je rodil zametek ideje, ki je posledično vodil v uresničitev le-te. Glede na to, da imajo doma domačijo in svoje vinograde se je domislila, da bi lahko svoje pridelke kombinirali s čokolado. "Čokolada je samo en del blagovne znamke Passero, za bolj zanimivo zunanjo podobo naše ponudbe, torej tista pika na i," je pojasnila Passerova.

Vida Toš o združevanju kariere z družinskim življenjem

Vida Toš je uspešna novinarka, ki ji uspe svoj poklic združevati z materinstvom treh majhnih otrok. Toševa je navedla, da po podatkih ženske pogosteje od moških zavrnejo napredovanje v službi, kar se je tudi njej zgodilo. "Sama sem zavrnila uredniško mesto. Sem namreč mnenja, da se stopničk ne da kar tako preskakovati. Najprej bi namreč rada uspela kot dobra novinarka. Vsak, ki želi biti uspešen, je lahko uspešen, ne glede na spol. Najuspešnejši team, pa naj bo to poslovni ali družinski, je mešan team," je prepričana Toševa.

O izboru v okviru transnacionalnega natečaja "Ženske smo prihodnost" so spregovorile tudi slovenske žirantke Sandra Gjergjek, Maja Hočevar in Sanja Kropec, o Pomurski ženski podjetniški mreži pa Lidija Šömen in Alenka Kučan.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.03.2014 ob 8:38 vida toš gost

      Živijo. Samo ena majhna malenkost - sem mamica treh otrok, ne dveh :) hvala

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.03.2014 ob 9:48 fidlboy gost

      Hvala lepa za Karbino sliko. Zdaj se spet bolje počutim, ko jo vidim. Včeraj pa ste lepo izbrisali komentar, pa sem vas vprašal le, kaj bo Karbova počela to nedeljsko popoldne in kaj bo dobrega skuhala za kosilo? Ne vem kaj je tu blo žaljivega. Po drugi strani pa objavljate ene komentare, ki so veliko bolj žaljivi od mene. Nimate enakih meril za vse, glede komentarov.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.03.2014 ob 10:10 jao gost

      Cvetober pomurske ženske inteligence.Kdo si je to izmislil?

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.03.2014 ob 16:10 eden gost

      svašta

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.