https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Tudi Pomurca Feri Lainšček in Vlado Žabot pozivata Pahorja k odstopu

Ljubljana, 13.03.2014 ob 8:30  

Imenovanje Borisa Štafaneca za predsednika Komisijo za preprečevanje korupcije še naprej buri duhove. Oglasili so se tudi iz Društva pisateljev Slovenije, ki pozivajo predsednika države Boruta Pahorja k odstopu, saj naj bi zaradi podpisa tega imenovanja izgubil vso kredibilnost.


Zahtevo enajstih pesnikov in pisateljev, ki so vsi člani oziroma članici Upravnega odbora Društva slovenskih pisateljev, objavljamo v celoti:

"Podpisani pesniki in pisatelji, vsi člani in članici Upravnega odbora Društva slovenskih pisateljev, zahtevamo, da gospod Borut Pahor odstopi z mesta predsednika Republike Slovenije. Z vednostjo o strankarski okuženosti kandidata Borisa Štefaneca in z vednostjo, da s tem peha Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) v amoralno mlakužo sistemske koruptivnosti, je podpisal za državljanke in državljane škodljivo in nesprejemljivo, za predsednika republike pa škandalozno in nedostojno odločbo. Njegov poskus, da pri sami razglasitvi zanika lastno odgovornost za izbor ter krivdo za odločitev licemerno zvali na izbirno komisijo, katere predlog bi lahko odgovorno podpisal ali podpis suvereno odklonil, nespodbitno kaže na namernost njegovega podpisa.

S svojo sprenevedavo in neodgovorno odločitvijo je resno ogrozil delovanje državne inštitucije, ki je še uživala zaupanje vseh prebivalcev naše izropane, okradene, ogoljufane  republike. S podpisom imenovanja ni le državljankam in državljanom že vnaprej vsilil na podtikanja, klevetanja in nevarna sumničenja in dvome obsojeno KPK, s tem ni g. Borut Pahor zapravil le zaupanja velike večine državljank in državljanov, marveč je pahnil KPK v hudo nevarnost. Tako kot je s svojim klavrnim, nenačelnim podpisom  sam g. Borut Pahor izgubil vso kredibilnost, naj bi tudi KPK izgubila vsakršno verodostojnost, načelnost in zaupanje. Tega ni mogoče rešiti drugače kot z odstopom. Gospod Borut Pahor naj pri priči odstopi in naj državljank in državljanov ne predstavlja več niti doma niti v svetu kot Predsednik Republike Slovenije.

V Ljubljani, 11.03.2014

Člani Upravnega Odbora Društva slovenskih pisateljev: Aleš Debeljak, Milan Jesih, Marko Kravos, Feri Lainšček, Vinko Möderndorfer, Tone Peršak, Draga Potočnjak, Ivo Svetina, Veno Taufer (predsednik), Janja Vidmar, Vlado Žabot."

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.03.2014 ob 8:53 Teno Vaučer gost

      Pisatelji? Ali tudi politikanti, ki jih je partijska vrhuška določila Slovencem za pisatelje?

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.03.2014 ob 10:18 ges gost

      opet eni pametnjakoviči delat se spravite

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.03.2014 ob 10:53 lauraas gost

      Kako očitno je nastavil pristranskega človeka. Najhujše je pa, da se z tako bedno lažjo spet izvleče in ne bo krivca. Ti Lajnšček pa se raje brigaj za blaginjo romov, da bodo še večji lenuhi in državo cecali, zdaj ko je v krizi.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.03.2014 ob 11:17 neodvisni gost

      Od kda je pa Lainšček nepristranski? Vejpa kandidiejro je pri Zares resni stranki.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.03.2014 ob 14:46 občan gost

      Ne vem, čemu takšna gonja zaradi imenovanja predsednika KPK. Pa človek še sploh ni začel delati, za božjo voljo, vsi ljudje pa ga že pribijajo na križ. Ja, kdo pa je v preteklosti kaj govoril čez to, da je denimo Barbara Brezigar, SDS-ova članica in njihova kandidatka za predsednika države bila celo na čelu državnega tožilstva, pa LDS-ovka Zdenka Cerar, pa domobranec Drobnič. Pa kdo je spraševal za politično člansko izkaznico generalnega direktorja Policije Pogorevca, ki je bil vidni član Slovenskih krščanskih demokratov in je celo v uniformi zahajal na cerkvena bogoslužja? Se pravi, vsi ti predsedniki t.im. "neodvisnih" inštitucij so bili lahko člani nekih političnih organizacij, Štefanec, ki pa se je iz politike umaknil, pa ne. Ne vem, v čem bi bil Štefanec denimo politično manj kredibilen od denimo Klemenčiča, ki je bil desna roka Katarine Kresal, njen državni sekretar, njegova žena pa je bila hišna odvetnica družine Janša. Kdo je takrat to problematiziral? Nihče. In kaj se je na koncu izkazalo? Kljub tem povezavam je Klemenčič še kako stopil na prste Kresalovi in Janši. Torej, zakaj sodimo o tem novem predsedniku, da je že v osnovi koruptiven, podklupljiv, okužen s politiko itd. Mislim pa, da je pokazal pokončno držo že s tem, da se ni pustil za nobeno ceno sprovocirati in ukloniti pritiskom politike in javnosti. In če se ni pustil ukloniti, bi glede na to lastnost bil lahko pravi predsednik, ki se ne bo pustil uklanjati nikomur. Torej, pustimo mu, naj začne z delom in šele potem sodimo o njem in njegovih delih.

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      14.03.2014 ob 10:17 lauraas gost

      Sto posto bo Jankoviću in Miśiću gledal skozi prste.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      14.03.2014 ob 12:48 občan gost

      Pred 4 leti bi marsikdo postavil isto vprašanje: "Kako bo nekdo preganjal ali gledal pod prste Katarini Kresal, če je še včeraj sedel v njenem kabinetu in bil njen državni sekretar. Kako bo nekdo preganjal ali gledal pod prste Janezu Janši, če je še danes njegova žena Janševa odvetnica." Gre se za Gorana Klemenčiča, ki ga v borbi za preprečevanje korupcije postavljamo za zgled mnogim, ki prihajajo za njim. Ne, ni se uklonil takim insinuacijam. Preprosto je razgalil početje Katarine Kresal in Janeza Janše ne glede na njihova dotedanja razmerja. Kje pa piše, da bo Štefanec kar tako skozi prste gledal vodilnim funkcionarjem PS? Človeka je treba presojati po konkretnih dejanjih, ali bo Štefanec gledal komu pod prste ali skozi prste ne pa da se ga diskreditira že prej. Sicer pa ima ta komisija 50 zaposlenih ljudi in ne zgolj Štefaneca in ne vidim razlogov, da bi vrtanje po politikih bilo izključno odvisno le od Štefaneca. Tudi vodilni na generalnem državnem tožilstvu in v policiji so imeli politični predznak, pa še to ne pomeni, da je celotna inštitucija zato skrajno politična.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.